Dålig andedräkt
Orsaker, symptom och behandling av dålig andedräkt (som även kallas halitos).
Ungefär en halv miljon svenskar lider av långvarig dålig andedräkt, eller halitos. Det är alltså mycket vanligt att ha dålig andedräkt och det brukar upplevas som besvärande. Men med god munhygien och bra rutiner med tandborsten kan du ofta bota dålig andedräkt på egen hand.
Det kan finnas flera orsaker till dålig andedräkt, som exempelvis mat, hälsoproblem, muntorrhet, hormoner eller allmänt dåliga vanor. Lukten på dålig andedräkt kan variera från person till person och beroende på orsak. Har du provat att bota din dåliga andedräkt genom bättre tandborstningsrutiner och munhygien utan positiva resultat? Då bör du söka hjälp och få behandling.
När ska jag söka vård?
Om du upplever att du har drabbats av dålig andedräkt är det bra att se över dina vanor. Boka tid hos din tandläkare eller tandhygienist om du upplever följande problem:
- Dålig andedräkt som inte går över efter att du försökt behandla den själv under några veckor
- Du har beläggningar du inte kan få bort själv
- Du har haft muntorrhet under en längre tid
- Den dåliga andedräkten påverkar din vardag på ett negativt sätt
Det är inte alltid lätt att veta hur eller när man behöver uppsöka vård för att få hjälp. Börja med att boka in en tid för en undersökning och berätta för tandläkaren om problemen när ni träffas.
Vad beror dålig andedräkt på?
Det vanligaste är att dålig andedräkt kommer från munnen. Det är bakterier på tungan och kring tänderna som gör att det luktar illa. Men det kan finnas fler orsaker till den dåliga lukten:
Bristande munhygien och karies
Om du inte borstar dina tänder och använder tandtråd två gånger om dagen kan matrester finnas kvar i munnen och bakterier bildas. Det innebär även ökad risk för kariesangrepp. Din tunga kan också samla bakterier som orsakar dålig lukt. Använd en tungskrapa för att ta bort beläggningar från tungan.
Infektioner kan leda till gingivit
Att du drabbats av dålig andedräkt kan vara ett tecken på tandköttssjukdomar. Men det kan också vara på grund av bakterier längs kanten av tandköttet. Om bakterierna får ligga kvar kan det leda till gingivit, som kan leda till allvarliga tandköttssjukdomar om man inte söker behandling.
Muntorrhet
Saliv behövs för att återfukta och rengöra munnen. Salivens uppgift är att rensa bort matrester och döda celler från munhålan. Utan en fullt fungerande salivproduktion får matrester och döda celler möjlighet att delas och avge svavelföreningar som orsakar dålig lukt.
Mediciner
Vissa mediciner kan indirekt påverka andedräkten, genom att orsaka muntorrhet. Andra mediciner som bryts ner i kroppen kan släppa ifrån sig kemikalier, som i sin tur orsakar dålig andedräkt.
Sjukdomar
Det finns sjukdomar som kan ge dig dålig andedräkt, när sjukdomen gör att vissa ämnen utsöndras via lungorna. Diabetes, njursvikt, skrumplever, astma, bihåleinflammation och lungemfysem är några exempel på sjukdomar som kan orsaka dålig andedräkt. Även besvär med reflux och kräkningar påverkar ofta andedräkten.
Näsa och hals kan orsaka lukt
Odörer eller dålig lukt behöver inte bara komma från munhålan, de kan även komma från näsan. Exempelvis kan näsans slemhinnor vara torra, eller så kan sekretet som rengör halsen stoppas. Bihålorna kan också påverka lukter. Varbildningar i bihålan kan göra att varet rör sig mot svalget, då kommer utandningsluften i kontakt med varet vilket i sin tur kan orsaka dålig andedräkt.
Mat och dieter
När du har ätit och maten bryts ner kan bakterier fastna runt dina tänder. De bakterierna kan då orsaka dålig lukt. Det finns mat som påverkar andedräkten men oftast försvinner den dåliga lukten vid tandborstning. Vissa dieter kan ge dålig andedräkt, exempelvis om du fastar eller äter en kolhydratfattig kost.
Hormoner
Under menstruation, graviditet och i klimakteriet genomgår kroppen hormonförändringar, då kan kvinnors andedräkt påverkas. Hormonerna i kroppen når saliven och där påverkar de bakteriesammansättningen. Något som i sin tur ibland leder till dålig andedräkt.
Tobak och alkohol
Rökning och snusning påverkar andedräkten. Det är resterna av tobak i munhålan som orsakar odören. Precis som vid kryddstark mat kommer den dåliga lukten från lungorna. Det innebär att lukt transporteras med blodet från magen via lungblåsorna och smittar av sig på utandningsluften.
Vad är halitos då?
Det är inte alltid lätt att veta hur eller när man behöver uppsöka vård för att få hjälp. Om du har drabbats av dålig andedräkt, har beläggningar du inte kan få bort själv, har muntorrhet under en längre period eller lider mycket av och tänker på din dåliga andedräkt är det bra att träffa din tandläkare så att situationen i munnen kan undersökas och rätt behandling sättas in. Börja med att boka in en tid för en undersökning och berätta för tandläkaren om problemen när ni träffas.
Vad kan jag göra själv?
För att undvika dålig andedräkt, eller halitos, är det viktigt att sköta din munhygien och undvika karies. Borsta tänderna noggrant morgon och kväll, och rengör mellan tänderna med tandtråd för att få bort alla beläggningar.
Förutom att vara noga med rengöringen finns det några saker du kan göra för att undvika dålig andedräkt:
- Undvik muntorrhet
- Skrapa tungan med en tungskrapa för att få bort beläggningar
- Drick mycket vatten
- Använd fluorskölj
- Ät med jämna mellanrum
- Gå till tandläkaren eller tandhygienisten regelbundet
Hur behandlas dålig andedräkt?
En tandläkare eller tandhygienist gör en utredning där du får svara på frågor om munhygien, sjukdomar och kost- och matvanor. Som kvinna får du även frågor om menstruation, graviditet och klimakteriet eftersom hormonerna kan påverka andedräkten. I utredningen kan det ingå att redogöra för din kost under en viss tidsperiod.
Tandläkaren hjälper dig att ta bort beläggningar och bakterier som orsakar dålig andedräkt. Efter en behandling hos tandläkare eller tandhygienist är det viktigt att själv upprätthålla en god munhygien. Var noggrann vid rengöringen av tänder och tunga morgon och kväll.
Ibland kan en behandling av dålig andedräkt ta flera tandläkarbesök beroende på bakomliggande orsaker, exempelvis måste infektioner som gingivit behandlas. Om tandläkaren misstänker att orsakerna till lukten kommer från näsa, bihålor, halsen, matstrupen eller magen kan en remiss skickas till en läkare.
Finns det huskurer mot dålig andedräkt?
Det finns tips på vad man kan göra för att försöka lindra besvär med dålig andedräkt. Men att försöka bota problemet med hjälp av en huskur är inte att rekommendera. Det är viktigt att träffa en tandläkare om du lider av dålig andedräkt..
- Te
Att dricka te som innehåller polyfenoler kan hjälpa till att få bort dålig andedräkt eftersom det tar död på bakterier.
- Dricka mycket vatten
En enkelt knep mot dålig andedräkt är att dricka mycket vatten. Eftersom muntorrhet kan vara en orsak till problemet kan ett ökat intag av vatten hjälpa till.
- Zinktabletter
De gaser som bildas i munnen och ger upphov till dålig andedräkt kan neutraliseras med hjälp av zink eftersom det binder svavelgaser.
- Fluor
Addera fluorskölj till dina munvårdsrutiner. Skölj munnen med flour efter lunch för ge tänderna ytterligare skydd. Undvik helst att använda munskölj som innehåller alkohol eftersom det torkar ut munnen.
Vill du prata med oss om dålig andedräkt innan du bokar en tid? Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort.
Information om artikeln
Relaterade artiklar
Läs också
-
65+Reformen
1000 kr extra i tandvårdsbidrag för landets äldre. Läs mer om vårt iniativ för ett mer jämlikt tandvårdsstöd. -
Avbetalning av tandvård
På Aqua Dental erbjuds våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar på helt utan ränta. -
Träffa Aqua Dentals tandläkare online
Med vår nya tjänst Onlinetandläkaren kan du träffa en tandläkare direkt i din mobil eller dator. Perfekt för dig som har frågor eller söker rådgivning för en synbar förändring i munnen.