Dålig andedräkt

Alla personer kan drabbas av dålig andedräkt som försvinner vid tandborstning. En halv miljon av Sveriges befolkning lider dock av långvarig dålig andedräkt, vilket lätt skapar oro och försämrar livskvalitetén.

Dålig andedräkt uppstår ofta i munnen och inte i magen. Det kan finnas många orsaker till dålig andedräkt men de vanligaste är bakterier på tungan och kring tänderna. För att förebygga dåliga dofter är det viktigt att hålla munnen ren.

De allra flera har någon gång drabbats av typen av dålig andedräkt som går att åtgärda genom tandborstning. Det finns fler orsaker till dålig andedräkt som exempelvis muntorrhet, kost, sjukdomar och slarvig munhygien. En halv miljon av Sveriges befolkning lider av långvarig dålig andedräkt.


Varför har jag dålig andedräkt?

Om du upplever att du har drabbats av dålig andedräkt är det bra att se över dina vanor och att boka tid hos din tandläkare eller tandhygienist för att få en individuell utvärdering och behandlingsplan.


Hur vet jag att jag har dålig andedräkt?

Det är inte alltid man själv upplever att man drabbats av dålig andedräkt. Att känna en dålig smak i munnen betyder inte att andedräkten är illaluktande. Att drabbas av dålig andedräkt betyder inte heller att det smakar illa i munnen. Om du misstänker att du drabbats av en illaluktande andedräkt kan du antingen prata med en närstående och fråga om situationen. Om det inte finns någon i din närhet du kan rådfråga kan du alltid kontakta din tandläkare eller tandhygienist.


Hur behandlas dålig andedräkt?

Hos tandläkaren görs en utredning där du får svara på frågor om munhygien, sjukdomar och kost- och matvanor. Som kvinna får du även frågor om menstruation, graviditet och klimakterium då hormonerna kan påverka andedräkten.

 

I utredningen kan det även ingå att du får redogöra för din kost under en viss tidsperiod. Tandläkaren undersöker även situationen i munnen och åtgärdar de ställen där bakterier finns. Om den dåliga andedräkten kommer från gaser kan tandläkaren mäta utandningsluften för att ta reda på hur koncentrationen av luktämnen ser ut.

 

För att få bort dålig andedräkt kan du behöva hjälp från tandvården. Det kan vara svårt att komma åt de delar där beläggningen finns själv eller så kan beläggningen ha packats och blivit så hård att den inte går att ta bort själv. Då behövs hjälp från en tandläkare eller tandhygienist. Efter att ha genomgått en sådan behandling är det viktigt att själv upprätthålla en god munhygien och vara noggrann vid rengöringen av tänder och tunga morgon och kväll.

 

Ibland kan en behandling av dålig andedräkt ta flera besök beroende på bakomliggande orsaker, exempelvis måste infektioner behandlas. Om tandläkaren misstänker att orsakerna till odören kommer från näsa, bihålor, matstrupen, magen eller halsen kan en remiss skickas till en läkare.


Förebygg dålig andedräkt?

För att undvika dålig andedräkt är det viktigt att noggrant sköta din munhygien. Borsta tänderna morgon och kväll och rengör mellanrummen mellan tänderna för att få bort alla beläggningar.

Förutom att vara noggrann med rengöringen finns det några saker du kan göra för att undvika dålig andedräkt:

  • Undvik muntorrhet
  • Skrapa tungan för att få bort beläggningar
  • Drick mycket vatten
  • Använd fluorskölj
  • Ät med jämna mellanrum
  • Gå till tandläkaren eller tandhygienisten regelbundet.

Vad beror dålig andedräkt på?

I munnen är det saliven som tar hand om munhåla och tänder. I saliven finns olika sorters bakterier och när dessa bryter ned proteiner från maten du ätit uppstår en kemisk reaktion och en gas bildas. Gasen i sin tur är en svavelförening som orsakar den lukt som kallas dålig andedräkt.

 

Bristande munhygien

Det bildas konstant bakterier på och omkring dina tänder. När bakterierna bryter ned matpartiklarna kan illaluktande gaser bildas. För att undvika detta är det viktigt att upprätthålla noggranna rutiner kring din munhygien för att undvika kareisangrepp och dålig andedräkt. Borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm och använd tandtråd för att göra rent mellan tänderna. Om dina munvårdrutiner inte prioriteras kan det leda till dålig andedräkt.

 

Saliv och muntorrhet

Saliven behövs för att återfukta och rengöra munnen. En annan uppgift saliven har är att rensa bort matrester och döda celler från munhålan. De personer vars salivflöde avviker har inte samma möjligheter att ta hand om munhålan och bekämpa bakterier. Det gäller även personer som drabbats av muntorrhet. Utan en fullt fungerande salivproduktion får matrester och döda celler möjlighet att delas och avge de svavelföreningar som orsakar dålig lukt.

 

Beläggningar

Runt papillerna, de korta stråna ovan på tungan, kan döda celler och matrester fastna. Dessa bildar tillsammans med bakterier en beläggning som skyddar och skapar en gynnsammiljö för bakterierna. När bakterierna trivs förökar de sig och skapar ett illaluktande ämne.

Om dina halsmandlar är förstorade, exempelvis vid en infektion blir utrymmena och vecken på dem extra djupa. I dessa utrymmen samlas plack och bakterier som kan skapa dålig andedräkt.

 

Mediciner

Mediciner kan påverka andedräkten. Det är många mediciner som orsakar muntorrhet och då skapas förutsättningar där bakterierna trivs och lukter skapas. Vissa mediciner orsakar även att vissa ämnen skapas och som i sin tur orsakar dålig andedräkt.

 

Sjukdomar

Det finns även en del sjukdomar som kan orsaka dålig andedräkt på grund av ämnen som i och med sjukdomen utsöndras via lungorna. Diabetes, njursvikt, skrumplever, astma, bihåleinflammation och lungemfysem är några exempel på sjukdomar som kan orsaka dålig andedräkt. Även besvär med refluxer och kräkningar kan påverka andedräkten.

Att du drabbats av dålig andedräkt kan vara ett tecken på tandköttssjukdomar. Bakterieuppbyggnaden längs kanten av tandköttet kan orsaka dålig andedräkt. Om bakterierna får ligga kvar och inte avlägsnas kan det leda till gingivit och om det förblir obehandlat allvarliga tandköttssjukdomar.

 

Infektioner

Odörer eller dålig lukt behöver inte enbart komma från munhålan, det kan även komma från näsan. Exempelvis kan näsans slemhinnor vara torra eller att sekretet som rengör halsen stoppas. Bihålorna kan också påverka lukter. Varbildningar i bihålan kan göra att varet rör sig mot svalget och på det sättet kommer utandningsluften i kontakt med varet vilket i sin tur kan orsaka dålig andedräkt.

 

Mat

Att de livsmedel du äter påverkar din andedräkt negativt i längden är ovanligt. Det finns mat som påverkar andedräkten till det sämre men oftast försvinner denna dåliga luft vid tandborstning.

Mejeriprodukter, kött och fisk består av proteiner som kan innehålla svavelföreningar. Dessa kan frigöras av bakterierna i munnen och på så sätt orsaka dålig lukt. Vissa ostar och vitlök kan påverka andedräkten. Att en del ostar orsakar skarp lukt beror ofta på att ostrester finns kvar i munnen. Att vitlök kan påverkar andedräkten beror på att ämnen i vitlöken når blodet och sedan går ut genom lungorna och på så sätt påverkar utandningsluften.

Vissa dieter kan ge dålig andedräkt. Exempelvis om du fastar eller äter en kolhydratsfattig kost. Kroppen kan vid denna typ av kost bilda ketoner och dessa kemikalier frigörs i din andedräkt och kan orsaka en dålig lukt.

 

Hormoner

Under menstruation, graviditet och i klimakteriet då kroppen genomgår hormonförändringar så kan kvinnors andedräkt påverkas. Hormonerna i kroppen når saliven och där påverkar de bakteriesammansättningen.

 

Tobak och alkohol 

Rökning och snusning påverkar andedräkten. Det är resterna av tobak i munhålan som orsakar odören. Precis som vid kryddstark mat kommer den dåliga lukten från lungorna. Det innebär att den lukten transporteras med blodet från magen via lungblåsorna och smittar av sig på utandningsluften.

Vad betyder kronisk dålig andedräkt?

Om den dåliga andedräkten är ihållande kan det betyda att du har halitos. Det innebär en intensiv dålig lukt från munnen. Den som är drabbad av halitos kan bli lidande och oftast kommer den dåliga lukten från munhålan men det kan även i vissa fall komma från magen. Bakterier trivs långt bak i munnen och mellan tänderna, där matresterna får ordentligt fäste.


Alla kan drabbas 

Någon gång drabbas de allra flesta av dålig andedräkt efter att exempelvis ha ätit kryddstark mat eller druckit kaffe. Den typen av dålig andedräkt försvinner när du borstar tänderna. Om du röker eller snusar kan en dålig lukt uppstå i samband med eller en stund efter intaget. Precis som när man äter något kryddstarkt går denna typ av dålig andedräkt över när du sköter din tandhygien.

Om vanliga hygienrutiner inte räcker för att få bukt med din dåliga andedräkt kan du behöva hjälp av tandvården. Uppfattar du att du lider av en ihållande dålig andedräkt, behöver du råd eller om du har beläggningar du inte själv kan få bort är det viktigt att söka hjälp.

Har du frågor eller är du intresserad av att boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så kommer vi att kontakta dig inom kort. 

Information om artikeln

Kontakta oss

Om du söker tid för undersökning, tandhygienist eller akuttandvård går det bra att använda vår onlinebokning. För konsultationer och andra frågor hänvisar vi till vårt servicecenter på 010 - 188 00 00.