Tungskrapa - För en bättre munhygien

Att rengöra din tunga och använda en tungskrapa är minst lika viktigt som att borsta tänderna för att upprätthålla en god munhälsa.

Att hålla din mun och dina tänder rena är viktigt för din munhälsa. En tungskrapa är ett effektivt verktyg för att förbättra din munhygien och minska risken för beläggningar och dålig andedräkt. Att använda en tungskrapa har många fördelar och är en viktig del i din dagliga munvårdsrutin.

Om man inte sköter sin munhygien ordentligt kan det bildas bakterier i munnen som kan leda till en gul eller vit beläggning på tungan. Dessa beläggningar luktar i sin tur illa och kan ge dig dålig andedräkt. För att motverka detta kan du använda en tungskrapa. En tungskrapa är ett verktyg som hjälper dig att på ett effektivt sätt få bort illaluktande beläggningar och bakterier på tungan.

 

Varför är en tungskrapa viktig för din munhygien?

En stor del av bakterierna i munnen finns på tungan. Dessa bakterier kan leda till dålig andedräkt, tandköttsproblem och karies. Genom att använda en tungskrapa kan du effektivt minska mängden bakterier på tungan och förhindra uppkomsten av munhälsoproblem. De som främst bör använda en tungskrapa är rökare. Det beror på att om du röker har du lättare för att få beläggningar på tungan. De bakteriebeläggningar som bildas på tungan kan i sin tur leda till karies, tandköttsinflammation och dålig andräkt om de inte tas bort. 

 

Fördelar med tungskrapa

Det finns flera fördelar med att använda en tungskrapa, några av dessa är:

 

Minskar dålig andedräkt

Dålig andedräkt, även kallad halitos, orsakas ofta av bakterier som samlats på tungan. En tungskrapa hjälper dig att avlägsna dessa bakterier och förhindrar att de sprider sig och skapar en obehaglig lukt.

 

Förbättrad munhygien

En tungskrapa avlägsnar bakteriebeläggningar från tungan, vilket minskar risken för plackbildningkaries och tandköttsinflammation.

 

Förbättrad smakupplevelse

Regelbunden användning av en tungskrapa kan hjälpa till att rensa smaklökarna och förbättra din förmåga att känna smaker.

 

Så använder du en tungskrapa

En tungskrapa är ett relativt enkelt verktyg att använda för att upprätthålla en god munhygien. Du använder en tungskrapa på följande sätt:


  • Placera tungskrapan så långt bak på tungan som möjligt utan att utlösa kräkreflexen. Tryck försiktigt ner och dra skrapan framåt på tungan.

 

  • Skölj tungskrapan under rinnande vatten för att avlägsna bakterier och beläggningar.

 

  • Upprepa skrapningen tills du har skrapat hela tungan och tungan är ren.

 

  • Efter att du har använt tungskrapan sköljer du noggrant munnen med vatten.

 

  • Tvätta tungskrapan noga med tvål och varmt vatten.

 

När och hur ofta bör jag använda en tungskrapa?

Använd tungskrapan en gång om dagen, helst på morgonen som en del av din dagliga munvårdsrutin. Det är viktigt att komma ihåg att en tungskrapa inte ersätter tandborstning och tandtråd, utan kompletterar snarare din vardagliga munvårdsrutin och hjälper dig på så sätt att upprätthålla en optimal munhygien.

 

Välj rätt tungskrapa för dig

Det finns flera olika typer av tungskrapor i olika material att välja mellan. Några av dessa är: metall-, plast- eller silikonskrapor. Det är viktigt att du väljer en tungskrapa som har en form som passar din munstorlek och har ett skönt handtag.


Om du är osäker på vilken typ av tungskrapa som passar dig bäst kan du uppsöka en tandhygienist för att få råd och information. På Aqua Dental har vi flera duktiga tandhygienister. En tandhygienist jobbar förebyggande och hjälper dig att bibehålla och upprätthålla en god munhälsa genom hela livet. Du kan enkelt boka tid hos en av våra tandhygienister nedan. 

Saker att tänka på när du använder en tungskrapa

För att tungskrapan ska vara så effektiv som möjligt och ge dig en god munhälsa tänk på följande när du använder din tungskrapa:

 

  • Var försiktig så att du inte skrapar för hårt, eftersom detta kan orsaka irritation och sår på tungan.

 

  • Om du har en känslig mun eller lider av någon medicinsk åkomma som påverkar din munhälsa, rådgör med din tandläkare innan du börjar använda en tungskrapa.

 

  • Rengör din tungskrapa noggrant efter varje användning och låt den lufttorka för att förhindra bakterietillväxt.

 

  • Byt ut din tungskrapa regelbundet för att säkerställa att den fortsätter att fungera effektivt.

Nedan hittar du de vanligaste frågorna vi får angående tungskrapor. Om du har några funderingar kring hur du ska använda din tungskrapa utifrån dina behov bör du be din tandläkare eller tandhygienist om rekommendationer. 

Är det säkert att använda en tungskrapa?

Ja, det är säkert att använda en tungskrapa. Om du är osäker på hur du ska använda en tungskrapa, kan du alltid rådgöra med din tandhygienist för vägledning.

Kan jag använda en tandborste istället för en tungskrapa?

En tandborste kan användas för att rengöra tungan, men en tungskrapa är oftast mer effektiv på att avlägsna bakterier och beläggningar. Tandborstar är utformade för att rengöra tänderna och kan ha svårt att nå vissa områden på tungan, vilket gör att bakterier och beläggningar kan kvarstå.

Kan jag använda en tungskrapa om jag har ett tungsmycke?

Om du har ett tungsmycke bör du vara extra försiktig när du använder en tungskrapa för att undvika skador på smycket eller din tunga. Det kan vara en bra idé att ta bort smycket innan du använder skrapan för att säkerställa att du kan rengöra hela tungan ordentligt.

En tungskrapa är en viktig del av din dagliga munvårdsrutin som hjälper till att förbättra munhygienen och minska dålig andedräkt. Genom att använda en tungskrapa regelbundet, tillsammans med tandborstning och användning av tandtråd, kan du upprätthålla en frisk och välmående mun.

Har du frågor eller vill boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan. 

Information om artikeln

Relaterat till tungskrapa

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.