Karies

Karies är ett vanligt problem i samhället. Med bra tandvårdsrutiner och regelbundna tandläkarbesök minimerar du risken för hål i tänderna.


Karies, hål i tänderna, är en vanlig munsjukdom som bildas när skadliga bakterier bildar syror på tänderna som löser upp ytan på emaljen. Hål i tänderna behöver behandlas, men det är svårt att själv upptäcka kariesangrepp på tänderna. Därför är det viktigt att gå på regelbundna kontroller hos tandläkare eller tandhygienist.

När vi äter och dricker bildas plack, en hinna av bakterier, som i sin tur skapar en syra i munnnen. Det är när den syran skadar tandens emalj som karies, hål i tänderna, uppstår. Karies är en problematik som uppstår när en oblans mellan bakterieangrepp och munnens försvar uppstår. Forskning har visat att fluor är det enda som motverkar hål i tänderna.


Vad är karies?

Karies är en sjukdom som uppstår när bakterier på tandytan tränger igenom tandens emalj och bildar hål i tanden. I munnen finns miljontals olika bakterier och de flesta av dem behövs för att munnen ska hålla sig frisk. Vissa av dessa bakterier blir dock skadliga när de kommer i kontakt med socker eftersom det då uppstår syror som sänker munnens pH-värde.


När behöver jag söka vård? 

Till en början kan karies vara svårt att upptäcka och därför är det viktigt att gå till tandläkaren regelbundet. På så så sätt kan eventuella kariesattacker upptäckas och åtgärdas innan de blir omfattande skador på tänderna. Obehandlad karies kan i värsta fall skada tandens pulpa, vilket i sin tur kan leda till att tanden dör. Med regelbundna besök hos tandläkaren kan kariesproblematik upptäckas och åtgärdas i tid.

Vänta inte med besöket - boka tid direkt

Vad händer när man drabbas av karies?

Det är lättare för karies att bildas på de tänder och ställen som är besvärligare att rengöra, exempelvis mellan tänderna. Det är svårt att upptäcka tidig karies själv. I början kan hål i tänderna se ut som en liten vit fläck eller en rand på emaljen. Om du drabbats av tidig karies är det inte säkert att du känner något alls först. Men om hålet förblir obehandlat och växer kan du uppleva ilningar i tanden. Om du drabbas av tandvärk kan det betyda att tandnerven blivit inflammerad till följd av kariesangreppet.


Barn som drabbas av karies

Barns mjölktänder är extra känsliga för karies och trots att de kommer tappa mjölktänderna så småningom är det viktigt att sköta om deras tänder ordentligt och ge dem en bra munvårdsrutin från start. Var noga med att borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm och undvik att ge söta mellanmål för att undvika kariesangrepp. Ofta behöver barnen hjälp med att borsta tänderna ända upp till tolvårsåldern.


Symptom på karies

Karies går sällan att se eller känna, men det finns olika symptom att vara uppmärksam på: Små svarta eller bruna fläckar på tänderna kan vara en indikation på karies och hål i tänderna. Ilningar/isningar kan vara en indikation på karies, men sjukdomen brukar vara relativt långt gången innan sådana symptom framträder. Om din tand skiftat färg till svart eller brunt kan det också vara ett tecken på långt gången karies. Ibland kan man se små vita fläckar på emaljen som kan vara en indikation på karies. Det är svårt att själv upptäcka hål i tänderna och ibland kan dessa tecken sitta på dolda ytor av tänderna, som både är svåra att se med blotta ögat och besvärliga att komma åt vid rengöring.


Hur uppstår karies och hål i tänderna?

En syraattack påbörjas varje gång du äter eller dricker något annat än vatten. Attacken pågår i cirka en timme efter att du ätit, sedan neutraliseras pH-värdet igen. Om livsmedlet du förtärt dessutom innehåller socker utnyttjar bakterierna det låga pH-värdet, tränger in genom tandens emalj och karies uppstår. Sockret tar sig in i beläggningar av bakterierna, det bildas plack och syra som fräter och skadar tänderna. Saliven fungerar som munnens egna försvar, och kan neutralisera syrorna och återställa balansen i munnen. Muntorrhet kan därför öka risken för karies.


Karies tar lång tid att utveckla

När du drabbas av karies är processen långsam. Det tar tid innan hål i tänderna utvecklas. När tanden drabbas av karies blir den först ojämn och porös, sedan utvecklas hål i tänderna. Karies drabbar ofta de ytor av tänderna vi använder när vi tuggar, ytorna mellan tänderna samt området där tandköttet möter tanden. Alla dessa ytor är svårare att komma åt vid vanlig tandborstning.


När bör jag söka akut tandvård?

Om du upplever tandvärk eller ilningar i tänderna bör du söka vård för dina besvär, oavsett om du misstänker att det gäller karies eller annan problematik. Du bör även träffa en tandläkare om du ser små vita eller bruna fläckar på tänderna då det kan vara en indikation på karies. Du behöver inte söka vård specifikt för karies utan berätta vid tidsbokningen om dina symptom så blir du inbokad på en undersökning. 


Bli av med karies – laga hål i tänderna

Om du fått bekräftat att du drabbats av karies är det viktigt att snabbt behandla sjukdomen eftersom den kan leda till mer omfattande problematik. Obehandlad karies kan tränga längre in i tanden och nå ända in i rotkanalen till pulpan (den innersta delen av tanden). Där kan bakterierna orsaka stor skada och smärta. I värsta fall kan angreppet leda till en infektion i pulpan, då kan det krävas en rotfyllning. Infektionen kan också spridas vidare till käkbenet om du har otur.


Behandlingen består av två moment

Om du har ett mindre hål är det inte säkert att det behöver lagas, men om du har ett hål som måste lagas består behandlingen av två moment. Dels att ta bort den skadade delen av tanden och sedan ersätta det borttagna tandmaterialet. Det är en vanlig behandling som de allra flesta av oss behöver genomgå någon eller några gånger i livet. Att laga vanliga hål i tänderna går fort och är oftast inte smärtsam. Det är viktigt att gå till tandläkaren regelbundet för att upptäcka kariesangrepp i tid så att de inte hinner utvecklas och orsaka större problem.


Borrning och fyllning

Behandlingen för att laga karies börjar vanligtvis med att tandläkaren borrar i tanden för att ta bort det skadade området. Tandläkaren försöker vid lagningar att behålla så stor del av tanden som möjligt. Därefter fyller tandläkaren igen det lilla hålet med ett material, som oftast är porslin eller en plast kallad komposit. Ibland kan tanden behöva rotfyllas om kariesangreppen varit stora och långtgående. Om du drabbats av mycket allvarlig karies kan det ibland vara bättre att ta bort tanden istället för att laga den. Då kan tandimplantat vara en alternativ lösning.


Karies i visdomständer

Om karies påträffas i en visdomstand kan tandläkaren komma att rekommendera en utdragning av tanden snarare än en lagning. Visdomständernas position längst in i munnen gör dem svårare att hålla rena och risken för upprepade kariesangrepp är därför stor.


Pris för att ta bort karies

Om du har hål i en tand som drabbats av karies och behöver laga den kostar behandlingen någonstans mellan 800–2000 kronor beroende på hur omfattande behandlingen blir.


Hur kan man undvika karies?

För att undvika karies och hål i tänderna finns det flera saker du kan göra själv. Dina tandvårdsrutiner hemma är oerhört viktiga för din munhälsa, så borsta tänderna två gånger dagen med en fluortandkräm. Det är bevisat att fluor kan reparera ytliga kariesskador och förhindra att nya hål i tänderna uppstår. Därför kan du även addera fluorskölj till dina dagliga rutiner. En del upplever att de kommer åt bättre med en eltandborste. Försök att hålla antalet måltider till fem om dagen, men självklart kräver vi alla olika många mål. Undvik även att småäta mellan måltiderna och minska på sockerintaget. Drick vatten, det kan skölja bort matrester och rensa munnen. Muntorrhet kan öka risken för karies. Prata med din läkare om du upplever muntorrhet i samband med sjukdom, behandling eller läkemedel.


Besök tandläkaren regelbundet

Genom regelbundna besök hos tandläkaren går karies att upptäcka i tid och eventuellt förebygga. Vissa kan besöka sin tandläkare en gång per år, medan andra kan behöva gå två gånger om året. En undersökning hos tandläkaren innebär en grundlig genomgång av dina tänder och röntgenbilder tas. Om det krävs kan din tandläkare också rengöra eller fluorlackera vissa områden för att förstärka emaljen. Tandläkaren kan dessutom ge råd om hur du bäst tar hand om dina tänder så du slipper hål.


Använd fluorskölj och tugga fluortuggummi

Det är viktigt med noggranna tandvårdsrutiner hemma. Fluor är det enda bekräftade sättet att motverka karies, fluor är ett grundämne som finns i vår föda och i vårt dricksvatten. Men mängden fluor i det vi äter och dricker räcker inte för att våra tänder ska få den dos som krävs, vilket gör att de har svårt att hålla sig motståndskraftiga gentemot de skadliga bakterierna i munnen. Därför ska du två gånger dagligen borsta tänderna med fluortandkräm och därtill använda mellanrumsborstar eller tandstickor.

Du kan även lägga fluorskölj till dina rutiner, men istället för att skölja munnen på morgonen är det bättre att skölja en gång efter lunchen för att ge tänderna ett fluorskydd hela dagen. Inom tandvården innehåller produkterna en fluoridjonlösning, så det är alltså inte rent fluor du eller din tandläkare använder.

Det är viktigt att du inte sköljer munnen eller dricker inom den närmsta timmen efter tandborstning eftersom det tar ungefär en timme för flouridjonerna att bli kristaller som stannar på tanden, det vill säga som täpper igen eventuella skador. Om du har svår karies och ofta drabbas av hål i tänderna kan din tandläkare rekommendera dig att använda speciella produkter med mer fluorid, exempelvis tandkräm med extra fluor.


Tandläkare Marcia berättar om karies

Patienter frågar ibland om karies går att borsta bort eller om det finns någon hemmakur att testa, vilket det inte gör. Däremot går det att behandla med fluoridjoner för att minska problemen, om du drabbats av initialkaries. Risken för karies är större hos vissa personer än hos andra. Om din tandläkare informerar dig om att risken för karies är hög kan du få specifika råd om hur du ska ta hand om tänderna, exempelvis att borsta tänderna med speciella produkter innehållande mer fluor.

Har du frågor eller vill boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan. Observera att vi ringer från 010- 188 00 00. 

Information om artikeln

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.