Allt du behöver veta om lagningar
Ett kariesangrepp måste behandlas. Beroende på vilken tand som ska behandlas och skadans omfattning varierar behandlingen.
Ett kariesangrepp orsakar hål i tänderna och måste behandlas för att tanden inte ska få permanenta skador. Det är viktigt att den skadade vävnaden avlägsnas för att bakterierna inte ska fortsätta angreppet. Hur din tand behandlas beror på flera olika faktorer.
När tanden har utsatts för ett kariesangrepp behöver den lagas av en tandläkare. Om angreppet fortgår och förblir obehandlat kan det sprida sig och ta sig djupt in i tanden, så småningom hela vägen in i pulpan. Den sjuka vävnaden måste behandlas och sedan ersättas med fyllning. Det är det som menas när din tandläkare säger att ett hål måste lagas.
Hur lång tid tar det att laga ett hål i tanden?
Hur lång tid en lagning tar varierar, mellan omkring 15 och 60 minuter beroende på omfattning och komplexitet. En väldigt komplicerad lagning kan ta ännu längre tid.
Så går det till att laga en tand
Först undersöker tandläkaren tänderna och tar röntgenbilder. Innan behandlingen påbörjas får du som patient bedövning, det gör det även lättare för dig att slappna av. Ibland kan det vara svårt att bli helt bedövad. Säg till din tandläkare om det gör ont så att de kan lägga ytterligare bedövning.
För att ta bort all karies måste tandläkaren borra. Tandläkaren tar bort den skadade vävnaden och eventuella gamla lagningar. När tanden är fri från skadad vävnad och karies förbereds tanden för lagningen. Vilket material som används för lagningen varierar och anpassas för att ge bästa resultat åt ditt behov.
Vad kostar det att laga ett hål?
Det är svårt att säga exakt vad en lagning kostar då det som mycket annat inom tandvården är beroende av faktorer som material, tandens placering, hur många ytor som är skadade, tandens storlek och problematikens omfattning.
Vilka material finns det?
Det vanligaste materialet som används vid lagningar är komposit. Men även glasjonomer, guld eller porslin kan också användas. De två sista är däremot inte så vanliga.
Komposit
Det material som är mest frekvent använt när det kommer till att laga hål är komposit. Det är ett plastmaterial som ger ett naturtroget resultat. Komposit finns i flera olika nyanser för att så bra som möjligt matcha färgen på dina tänder.
När tandläkaren har tagit bort all sjuk vävnad och rengjort tanden appliceras komposit. Med hjälp av ett blått ljus härdas materialet. Efter det putsas fyllningen för att det ska se så naturtroget ut som möjligt.
Glasjonomermaterial
När lagningar av komposit inte passar av olika skäl kan glasjonomer användas. Det liknar komposit men har egenskaper som kan verka positivt för tanden. Exempelvis innehåller glasjonomer fluor som utsöndras över tid. Materialet kan även användas på ställen där inte fyllningar av komposit lämpar sig. Användning av glasjonomermaterial är vanligt vid lagningar av mjölktänder samt för att täcka exempelvis blottade tandhalsar hos vuxna. Som fyllnadsmaterial är glasjonomer inte lika hållbart och därför användas det inte för att laga tuggytan på permanenta tänder.
Amalgam
Fram till 2009 användes amalgam som lagningsmaterial inom tandvården. Numera används inte materialet eftersom det innehåller kvicksilver. Vid användning av amalgam måste tandläkaren avlägsna tandsubstans för att materialet ska få fäste. De mer moderna fyllnadsmaterialen kräver mindre påverkan på frisk tandsubstans vilket också var ett skäl till att amalgam som material har slutat användas. Amalgam är förbjudet att använda i Sverige sedan 2009.
Tillfälliga lagningar
Det kan ibland krävas att man gör en tillfällig lagning, detta sker exempelvis vid akuta besök om möjlighet att lösa problemet på en gång inte finns. En tillfällig lagning används får för att skydda tanden mot irritation och bakterier till dess att tanden kan lagas permanent. När en tand lagas tillfälligt används oftast en blandning av ett pulver och en vätska. Om en tillfällig krona behövs görs den oftast av plast och fästs så att den ska kunna tas bort utan att skada tanden när den färdiga kronan är klar att fästas.
Lediga tider
När det inte går att laga hålet
Om tanden utsatts av ett kariesangrepp och skadan blivit så omfattande att den inte längre går att laga finns det andra alternativ och behandlingar. Exempelvis kan tanden ersättas av en krona eller en bro. Det finns olika sorters kronor och broar och alla tas fram med individens behov och förutsättningar i fokus.
Konstgjorda tänder har ofta ett skelett av antingen titan eller en legering av kobolt och krom. Det allra vanligaste är att skelettet sedan täcks av porslin. Det som sedan används för att fästa en krona eller en bro är tandcement. Beroende på vilket material som ska fästas kan olika typer av cement användas. Detta för att tanden ska fästa så bra som möjligt.
Rotfyllning
Om kariesangrepp tagit sig in i pulpan kan en rotfyllning vara nödvändig. Det betyder att tandläkaren måste öppna tanden och rengöra rotkanalerna för att sedan fylla igen dessa. Beroende på hur påverkad tanden är av angreppet kan man sedan ha kvar sin naturliga tand med en yttre lagning eller så kan tanden täckas av en krona.
Har du värk eller har du frågor om din tandvård? Ring oss på 010 - 188 00 00. Om du hellre blir uppringd av oss så fyll i formuläret nedan så kommer vi att kontakta dig inom kort.
Information om artikeln
Mer om att laga tänderna
Behöver du en tid?
På Aqua Dental erbjuds ett komplett tandvårdsutbud - från traditionella undersökningar och förebyggande tandvård, till avancerade estetiska behandlingar och specialisttandvård. Du hittar våra kliniker i Stockholm och i Göteborg. Du kan boka en tid genom vår onlinebokning eller per telefon på 010-188 00 00.