Tandfyllning: behandling, material och pris 

Misstänker du att du har hål i tänderna eller att en gammal lagning har gått sönder? Vänta inte med att laga dina tänder. En tandfyllning kan hjälpa dig att laga skadade tänder.

En tandfyllning är en effektiv metod för att laga hål eller mindre skador på tänderna. Det är en relativt snabb och smärtfri behandling som ger ett naturligt resultat. En behandling med tandfyllning minskar risken för att hålet blir större och infektionen sprider sig till tandnerven.

Om dina tänder har drabbats av mindre skador, karies eller om en tidigare lagning har gått sönder kan du behöva göra en tandfyllning. Det är viktigt att söka vård direkt om du misstänker att du är i behov av en tandfyllning. En behandling med tandfyllning bevarar den ursprungliga tanden och rengör och fyller hålet med en fyllning. Om du har karies och väntar för länge kan infektionen sprida sig och värsta fall behöver du extrahera tanden.

 

Vad är tandfyllning?

Tandfyllning används för att laga tänder som antingen drabbats av karies, mindre skador eller om en tidigare lagning har gått sönder. De vanligaste metoderna för att laga en tand är antingen med en tandfyllning eller en krona. Vilken metod som passar bäst beror på var den skadade tanden sitter och hur omfattande skadan är. Vid en tandfyllning kommer din tandläkare först att behandla det skadade området och sedan kommer en tandfyllning att användas för att fylla området för att återställa tandens form och funktion.


När behöver jag göra en tandfyllning?

Du kan vara i behov av en tandfyllning om dina tänder har drabbats av mindre skador, karies eller om en tidigare lagning har gått sönder. Karies är en infektionssjukdom som kan orsaka hål i tänderna. Om dina tänder drabbas av små hål behöver de inte alltid lagas, men ju större hålet blir desto svårare blir det att hålla det rent från bakterier. Ett hål som inte lagas kan orsaka inflammation och infektion i tandnerven och kan leda till ruttna tänder. Då blir hålet både större och djupare vilket i sin tur ofta leder till tandvärk och att tanden måste lagas eller ersättas.

 

En tand kan också behöva lagas med tandfyllning om en gammal lagning har gått sönder eller om tanden har blivit skadad. En skadad eller trasig tand kan lättare drabbas av karies eftersom det blir svårare att hålla tanden ren från bakterier.

 

Om du misstänker att en gammal lagning har gått sönder eller att du har hål i tänderna bör du uppsöka en tandläkare direkt. Om tanden lagas i ett tidigt stadie minskar risken för bakterier och att inflammationen sprider sig. Tror du att du är i behov av en tandfyllning? Du kan boka en akuttid via vår onlinebokning nedan.

Så går en behandling med tandfyllning till

Om du misstänker att du har hål i tanden, att den är skadad eller att en gammal lagning har gått sönder kommer det första steget i en behandling med tandfyllning vara att din tandläkare gör en noggrann undersökning av dina tänder. Din tandläkare kan även behöva ta röntgenbilder för att kunna bedöma hur omfattande skadan och vilken lagningsmetod som är mest lämplig för dig. Tandfyllning är vanligtvis den metod som lämpar sig bäst om du har hål eller en mindre skada på tanden, medan en mer omfattande skada vanligtvis lagas med krona. Om din tandläkare beslutar att en behandling med tandfyllning är den metod som passar dig bäst går behandlingen till på följande sätt:

 

  • Bedövning: Tandläkaren kommer att använda lokalbedövning för att säkerställa att behandlingen är smärtfri och bekväm för dig.

 

  • Borttagning av skadad vävnad: Sedan kommer din tandläkare att ta bort det skadade området i tanden med hjälp av en speciell borr för tänder.

 

  • Fyllning: Därefter fyller tandläkaren det tomma utrymmet med själva tandfyllningen. Vanligtvis består tandfyllningen av det tätande materialet komposit.

 

  • Formning och Polering: Slutligen formas tandfyllningen utefter din tands naturliga form och poleras för en jämn yta.

 

Material till tandfyllning

De vanligaste materialen vid en tandfyllning är komposit, plastförstärkta glasjonomer eller rena glasjonomer. Din tandläkare kommer att hjälpa dig välja vilket material som passar dig bäst utifrån dina behov och preferenser.

 

Komposit

En kompositfyllning består av en plastmassa och fungerar bäst vid små lagningar. Komposit har flera fördelar som exempelvis materialets färg, som är naturligt tandfärgat samt att fyllningen ofta håller länge.

 

Rena glasjonomer 

Ren glasjonomer är en fyllning som innehåller fluor. Glasjonomer avger fluor vilket kan förebygga karies och därför används glasjonomer ofta om det finns en hög risk för nya hål eller vid små reparationer av fyllningar.

 

Plastförstärkta glasjonomer

Plastförstärkta glasjonomer är en blandning av komposit och rena glasjonomer. Därmed har de bättre hållfasthet än rena glasjonomer och kan också avge fluor.

 

Tandfyllning pris

Priset på en tandfyllning beror på flera faktorer som exempelvis hur omfattande behandlingen är och vilket material som används. Din tandläkare kommer ge dig ett kostnadsförslag som du får ta ställning till innan behandlingen påbörjas. Ingen behandling inleds utan att du är medveten om det.

 

Fördelar och nackdelar med tandfyllning

Det finns både fördelar och nackdelar med tandfyllning. En fördel är exempelvis att en tandfyllning bevarar den naturliga tanden. Nedan listas ytterligare fördelar och nackdelar med tandfyllning:

 

Fördelar

  • Bevarande av tanden: Tandfyllningar bevarar tandstrukturen och förhindrar vidare skada på tanden.

 

  • Snabb och smärtfri behandling: Proceduren är relativt snabb och vanligtvis smärtfri med hjälp av bedövning.

 

  • Kosmetisk förbättring: Tandfyllningar kan matchas med tandens färg för att få ett estetiskt tilltalande resultat.

 

Nackdelar

  • Livslängd: Fyllningar kan slitas med tiden och behöva ersättas.

 

Munhygien och tandfyllning

För att din tandfyllning ska hålla länge är det viktigt att bibehålla en god munhygien och:

 

  • Borsta tänderna och använda tandtråd: Att borsta tänderna regelbundet två gånger om dagen och använda tandtråd hjälper dig att förhindra karies och tandköttssjukdomar.

 

  • Regelbundna besök hos tandläkaren: Gå på regelbundna tandläkarbesök för att övervaka dina fyllningar och identifiera eventuella problem i ett tidigt skede.

 

Tandfyllning på Aqua Dental 

På Aqua Dental arbetar det flera tandläkare som har protetik som specialistområde och som årligen genomför ett flertal tandfyllningar. Tandläkarna på Aqua Dental återskapar årligen tusentals leenden och är vana vid att arbeta med tandvårdsrädda patienter. Att drabbas av hål i tänderna eller att en gammal lagning går sönder är ofta ett akut problem eftersom man så fort som möjligt vill minska risken för infektion och inflammation.


Vänta inte med att söka vård om du tror att du är i behov av en tandfyllning. Om du är tandvårdsrädd kan du meddela oss i samband med att du bokar din tid så kan vi avsätta extra tid med tandläkaren och även förbereda ditt besök med din oro i åtanke. Vi på Aqua Dental vill att tandvården ska ske på dina villkor. Är du intresserad av en behandling med tandfyllning? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss så fort vi kan.

Information om artikeln

Mer om tandfyllning

Hur kan vi hjälpa dig?

De må vara en klyscha, men hos oss finns inga dumma frågor. Vi finns här 365 dagar om det är något. Du når oss som vanligt på 010-188 00 00.