Protetik: Skalfasader, kronor, broar och proteser

Att ersätta förlorade eller återställa skadade tänder är en fråga om livskvalitet.

Ersätta dina förlorade tänder

Många upplever exempelvis att avsaknad av tänder samt skadade, slitna eller missfärgade tänder påverkar deras utseende och därmed deras självkänsla negativt. Dessa olika tandproblem kan dessutom leda till att du får problem med att tugga, känna vad maten du äter smakar och ge upphov till allvarliga hälsoproblem. Protetik är ett samlingsnamn för att ersätta trasiga eller skadade tänder. Vi på Aqua Dental erbjuder de allra bästa och mest moderna metoderna för att ersätta eller laga dina tänder samt ge dig livskvaliteten och leendet tillbaka.

Vill du boka tid för en undersökning eller en konsultation? Fyll i formuläret nedan så kommer vi kontata dig inom kort.

Skalfasader

Om du har sneda, spruckna eller missfärgade tänder kan skalfasader vara lösningen. Skalfasader är ett bra alternativ om du vill känna att tänderna inte åldras utan håller sig fräscha med tiden. Vi erbjuder fasader gjorda i keramik eller komposit och de tillverkas i våra egna tandtekniska labb. Första steget är att komma på en konsultation hos en av våra tandläkare. Under konsultationen diskuterar du och din tandläkare dina förutsättningar och vad du vill få ut av din behandling. Om du beslutar dig för att gå vidare skapas en modell av hur resultatet kommer att se ut. Vid nästa besök startar arbetet med att iordningställa munnen för att sätta fasaderna på plats. Beroende på hur gedigen behandlingen är kan det krävas flera förberedande besök. När tänderna är förberedda sätts provisoriska fasader på och du får gå hem och känna efter om de känns bra. Om du är tillfreds med de provisoriska tänderna blir de vid nästa besök utbytta mot de permanenta fasaderna. När de fasaderna har satts på får du information från din tandläkare om hur du tar hand om dem. Det bokas också in en kontroll för att följa upp behandlingen. 

Läs mer om skalfasder här

Tandimplantat

Tandimplantat är i många situationer det bästa sättet att ersätta en eller flera förlorade tänder. Implantat har stora fördelar jämfört med exempelvis tandproteser. Implantatet både känns och beter sig nämligen mer som din egen eftersom det är fäst i käkbenet. Implantat kräver inte heller att man behöver slipa, borra och behandla närliggande friska tänder som vid en bro. Implantatet ser därför helt naturligt ut och blir oftast väldigt långvarigt. Dessutom är risken för komplikationer relativt liten.

När implantatet sätts in borras ett hål i käkbenet där implantatet (en titanskruv) fästs, allt under lokalbedövning så att du inte känner någon smärta. Sedan växer implantatet samman med käkbenet och ovan på titanskruven fästs sedan en porslinskrona som ser ut precis som en vanlig tand. Med tandimplantat kan man ersätta både enskilda tänder och hela tandrader och med rätt underhåll och god munhygien ger implantaten en pålitlig lösning som kan vara hela livet.

Läs mer om tandimplantat här

På Aqua Dental hittar du ett i stort sett komplett utbud av tandvårdsbehandling. Vi bedriver en omfattande specialistverksamhet för att komplettera den allmänna tandvården vid särskilda behov. För dig som patient innebär det att du, oavsett vad du behöver för hjälp, har nära till specialistkompetens, utan långa väntetider.

Kronor och broar

Om man vill ersätta en skadad tand kan man ersätta den med en krona. En krona är en individuellt utformad ny tand som fästs på den befintliga skadade tanden. Den gamla tanden slipas först ned och vi gör en avgjutning som en tandtekniker använder för att göra den nya kronan/tanden. Materialet för kronan är oftast porslin eller kombinationer av porslin och metall, beroende på dina behov och önskemål. Om du helt saknar enskilda tänder kan det vara lämpligt med en bro för att ersätta dem. En bro tillverkas i samma material som en krona men använder friska tänder bredvid den saknade tanden/tänderna för att skapa fäste. Vi slipar då ner ”granntänderna” till hålet och använder dem som brostöd. Med hjälp av en avgjutning kan vi sedan skapa en bro som ersätter både den saknade och de nedslipade tänderna.

Läs mer om kronor och broar här

Tandproteser

För den som vill ersätta en eller flera tänder men där krona, bro eller implantat inte är aktuellt kan en protes vara ett alternativ. Beroende på hur många tänder som ska ersättas så finns det antingen helproteser (som ersätter en hel över- eller underkäke) eller delproteser (som ersätter individuella tänder i en över- eller underkäke). Proteserna tillverkas i plast efter en avgjutning av din gom och är avtagbara men fäst olika beroende på vilken typ det är. Helprotesen fästs genom en sugfunktion i gommen och delprotesen fästs i de kvarvarande tänderna. 

Munhygienen är lika viktig med eller utan riktiga tänder. För många kan det kännas jobbigt att ta ut tänderna på natten. Men det är bra att låta slemhinnorna vila under natten för att undvika inflammation. 

 Läs mer om proteser här

Hur kan vi hjälpa dig?

De må vara en klyscha, men hos oss finns inga dumma frågor. Vi finns här 365 dagar om det är något. Du når oss som vanligt på 010-188 00 00.