Tandköttsinflammation
Har du blödande eller värkande tandkött? Då kan du ha en tandköttsinflammation. Vänta inte med att söka vård om du har en tandköttsinflammation.
Den främsta orsaken till tandköttsinflammation är en dålig munhygien. En tandköttsinflammation är i sig inte farligt och kan behandlas. Men om problemet inte åtgärdas kan det leda till tandlossning.
Ett friskt tandkött ska vara blekt rosa och omsluta tätt kring dina tänder. Om ditt tandkött skulle vara rött, svullet eller blöda kan det vara tecken på att du har en tandköttsinflammation. Vissa tror att det är helt normalt att tandköttet blöder lite, men precis som att resterande delar av kroppen inte ska blöda ska inte tandköttet det heller. Med hjälp av regelbundna tandläkarbesök och en god munhygien kan du undvika att drabbas av en tandköttsinflammation. På så sätt förebygger du även mer allvarliga tandsjukdomar som tandlossning.
Vad är tandköttsinflammation?
Tandköttsinflammation kallas även för gingivit och är en munsjukdom som drabbar tandköttet. Sjukdomen visar sig oftast i samband med tandborstning, när du använder tandtråd eller till och med ibland när du biter på något hårt. Då kan exempelvis tandköttet börja blöda.
Om du misstänker att du har en tandköttsinflammation är det viktigt att du pratar med din tandläkare. En obehandlad tandköttsinflammation kan nämligen, i värsta fall, leda till tandlossning. Om tandköttsinflammationen behandlas i tid kan tandköttet läka och återgå till ett friskt stadie, det kräver dock att du upprätthåller en god munhygien och regelbunden vård.
Symptom på tandköttsinflammation
Symtomen på en tandköttsinflammation varierar från person till person. Det finns dock en rad olika tecken du bör hålla koll på. Nedan hittar du vanliga symtom på tandköttsinflammation.
Blödande tandkött
Om du har svullet, rött eller blödande tandkött kan det vara tecken på att du har drabbats av en tandköttsinflammation. Det är vanligt att tandköttet exempelvis börjar blöda när du borstar tänderna eller använder tandtråd.
Värkande tandkött
Ett annat symptom är att det gör ont i tandköttet. Då kan du exempelvis få svullet tandkött och du kan drabbas av smärta i tandköttet i samband med att du använder tandtråd. Detta symtom sammanfaller ofta samtidigt som blödande tandkött, men det behöver inte alltid vara så.
Tillbakadraget tandkött
Om du har drabbats av tillbakadraget tandkött, det vill säga att tandköttet har börjat dra sig tillbaka upp mot tandrötterna, har tandköttsinflammationen oftast pågått ett tag. Det är ett tecken på att bakterierna har fastnat i de tandfickor som uppstått mellan tänderna och tandköttet. Vid det här stadiet är det om möjligt ännu viktigare att du vänder dig till en tandläkare.
Dålig andedräkt
Det kan ibland vara svårt att upptäcka själv, men dålig andedräkt kan många gånger vara ett tecken på tandköttsinflammation. Det beror i så fall på att bakterierna som lagt sig i kanten av tandköttet med tiden har börjat sprida en dålig lukt.
När ska jag söka vård?
Har du någon av ovanstående symtom? Vänta inte med att söka vård och om du upplever problem med ditt tandkött som inte är övergående bör du söka akut tandvård.
Ofta kan symtomen på en tandköttsinflammation visa sig en bit in i sjukdomsförloppet. Därför är det viktigt att du söker vård så fort du börjar påvisa symtom för att undvika att en tandköttsinflammation blir allt för omfattande. Du kan boka en tid hos oss nedan.
Vad orsakar en tandköttsinflammation?
Det finns flera orsaker till en tandköttsinflammation. Den främsta orsaken är dock en bristande munhygien. Om du har en dålig munhygien kan nämligen plack, bakteriebeläggningar, samlas mellan på och runt om dina tänder. Dessa bakterier påverkar ditt tandkött negativt och kan, om de inte tas bort regelbundet, orsaka en tandköttsinflammation. Du kan även drabbas av en tandköttsinflammation i samband med att visdomständerna bryter fram. När visdomständerna tränger fram kan det nämligen uppstå fickor och områden som är svåra att rengöra, vilket i sin tur gör att det lättare för bakterier att samlas där. En tandköttsinflammation vid en visdomstand som är delvis frambruten kallas för perikoronit.
Nedan hittar du fler orsaker till tandköttsinflammation.
- Rökning: Blodcirkulationen minskar i tandköttets vävnad hos personer som röker och snusar och därför blir de mer känsliga för infektioner.
- Hormoner: Hormoner under graviditet, pubertet och menscykel kan påverka tandköttets mottaglighet för inflammationer.
- Nedsatt immunförsvar: Sjukdomar som drabbar immunförsvaret kan vara en riskfaktor och personer som lever med diabetes, obehandlad hiv eller genomgår en cancerbehandling kan också lättare drabbas av en tandköttsinflammation.
- Vitaminbrist: Om du exempelvis har C-vitaminbrist, kan du lättare drabbas av en till tandköttsinflammation.
- Ålder: Ålder kan också spela in då det är vanligt att salivproduktionen minskar, vilket i sin tur leder till att mottagligheten för infektioner ökar.
Behandling av en tandköttsinflammtion
Om en tandköttsinflammation upptäcks tidigt i utvecklingsstadiet är det oftast lätt att behandla. Då rengör tandläkaren din mun från de bakterier som orsakat det inflammerade tandkött. Din tandläkare kommer även att undersöka om det finns risk för att inflammationen har börjat leda till tandlossning.
Din tandläkare kommer även att ge dig tips och råd kring hur du kan förebygga en tandköttsinflammation. Vanliga rekommendationer är exempelvis noggrann rengöring mellan och runt om tänderna med hjälp av tandtråd, tandborstning och ibland även mellanrumsborstar. Vissa kan även bli rekommenderade att använda ett visst bakteriedödande medel för att bota tandköttsinflammationen.
I samband med en tandköttsinflammation får många ont i sitt tandkött och undviker att rengöra området då det kan upplevas som obehagligt, men det förvärrar dessvärre bara situationen. Bara efter några dagars rengöring brukar en lindrig inflammation kunna bli bättre. Om du däremot upplever väldigt obehag eller om tandköttet blöder onormalt bör du prata med din tandläkare igen. I vissa fall ordineras antibiotika för en tandköttsinflammation. Men det sker sällan och endast vid tillfällen där inflammationen inte kan dräneras.
Vad kostar det att behandla en tandköttsinflammation?
Priset för att behandla en tandköttsinflammation beror på tillståndets omfattning. Vissa sjukdomsförlopp kan vara relativt enkla att åtgärda medan andra inflammationer kräver många återbesök. För att åtgärda sjukdomsförloppet krävs bland annat behandling, läkning och patientens egna kooperation. Uppskattningsvis kostar en behandling av tandköttsinflammation från 1800 kronor. Utöver det tillkommer kostnaden för tandundersökningen samt röntgenbilder.
Hur länge pågår sjukdomsförloppet?
En tandköttsinflammation är reversibel, det vill säga att den går att bota och prognosen är i regel mycket god vid tidig och korrekt behandling. Om en tandläkare eller tandhygienist rengör det inflammerade området ordentligt och du själv utför god eftervård med tandtråd och noggrann tandborstning enligt instruktioner brukar inflammationen ge med sig efter några dagar upp till en vecka.
Är tandköttsinflammation farligt?
En tandköttsinflammation är i sig inte farlig, men både orsakerna till att den uppstår samt efterföljderna kan vara allvarliga. Exempelvis består plack, som bildar inflammationen, av en mängd bakterier som inte ska finnas i munnen och dessa bakterier kan även orsaka andra tandsjukdomar som karies om de inte behandlas och tas bort.
Den främsta anledningen till att du ska undvika att drabbas av en tandköttsinflammation är dock för att inflammation kan leda till tandlossning. Tandlossning är en kronisk sjukdom som kan resultera i långvariga och kostsamma behandlingar. Tandlossning börjar alltid med en tandköttsinflammation och har ett långt sjukdomsförlopp.
Så kan du förebygga en tandköttsinflammation
För att förebygga en tandköttsinflammation är det viktigt att du upprätthåller en sund munhygien med hjälp av en noggrann munvårdsrutin och regelbundna besök hos din tandläkare. En noggrann munvårdsrutin bör innehålla följande steg:
- Tandborstning två gånger om dagen, i två minuter med fluortandkräm.
- Användning av tandtråd eller mellanrumsborstar dagligen för att få bort plack och matrester mellan tänderna.
Med hjälp av regelbundna tandläkarbesök kan tillstånd som tandköttsinflammation upptäckas i ett tidigt skede och behandlas innan de utvecklas till mer allvarliga tillstånd som tandlossning.
Om du har några frågor är du välkommen att fylla i formuläret nedan eller ringa oss på 010-188 00 00.
Information om artikeln
Relaterat till tandköttsinflammation
Läs också
-
65+Reformen
65+Reformen är ett initiativ från oss på Aqua Dental som syftar till att utöka tandvårdsstödet för seniorer. -
Avbetalning av tandvård
På Aqua Dental erbjuds våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar på helt utan ränta. -
-Träffa Aqua Dentals tandläkare online
Med vår nya tjänst Onlinetandläkaren kan du träffa en tandläkare direkt i din mobil eller dator. Perfekt för dig som har frågor eller söker rådgivning för en synbar förändring i munnen.