Tillbakadraget tandkött

Misstänker du att du har ett tandkött som drar sig tillbaka? Det är viktigt att du låter en tandläkare se över situationen i din mun så att du inte drabbas av en tandköttssjukdom.

Tillbakadraget tandkött innebär att tandköttet drar sig tillbaka och blottar tandroten. Ett tillstånd som är vanligt bland äldre. Tillbakadraget tandkött kan dock drabba alla beroende på bakomliggande orsaker.

Att ta hand om dina tänder och tandkött är viktigt för din allmänna munhälsa. Om ditt tandkött drar sig tillbaka kan det innebära att du drabbats av en tandköttssjukdom som måste behandlas av en tandläkare. Ett tillbakadraget tandkött är inte reversibelt och kommer inte att växa tillbaka. Därför är det viktigt att uppmärksamma och upptäcka problemen i tid så att rätt behandling kan sättas in för att åtgärda problemet.


Vad är tillbakadraget tandkött?

Tillbakadraget tandkött är en term som beskriver det tillstånd då ditt tandkött drar sig tillbaka från tanden och blottar tandroten. När detta sker kan tanden upplevas som större än den faktiskt är. Att tandhalsarna blottas kan bidra till besvär och det är viktigt att söka vård då tillbakadraget tandkött kan vara ett tecken på en tandköttssjukdom.


När och hur bör jag söka vård?

Om du upplever symptom på tillbakadraget tandkött är det viktigt att söka vård hos en tandläkare så att situationen i din mun kan ses över. Tillbakadraget tandkött kan vara ett tecken på att du har en pågående tandköttsinflammation. Något som i sin tur kan leda till tandlossning om det förblir obehandlat.

Symptom att vara uppmärksam på

Det finns några symtom att vara uppmärksam på innan du ser att ditt tandkött dragit sig tillbaka. Ett inflammerat tandkött är ofta rött och ömt. Du kan även ha problem med blödningar. Ett annat symptom är att tanden ser längre ut eller att du känner att det finns en tunn skåra där tanden möter tandköttet. Ett annat symptom kan vara tandkänslighet, då upplever du exempelvis ilningar eller värk.

 
Vad är orsaken till ett tillbakadraget tandkött?

Ett tillbakadraget tandkött innebär oftast att någonting i munhålan är i obalans. Det kan exempelvis röra sig om en tandköttsjukdom. Det vanligaste är att du drabbats av tandköttsinflammation men det finns även andra faktorer som kan orsaka ett tillbakadraget tandkött. Här listar vi några av de vanligaste orsakerna:


Behandling

Det går inte att återställa ett tillbakadraget tandkött, då tandköttet inte växer ut igen. Hur behandlingen ser ut varierar på orsak. Om det är en tandköttsinflammation som ligger bakom problemet går det att bota om man upptäcker inflammationen i tid. Då görs en omfattande rengöring där alla bakterier samt all plack och tandsten tas bort. Har inflammationen gått så långt att du drabbats av tandlossning kan det vara så att tanden bör avlägsnas.

Du bör även se över dina dagliga hygienrutiner. En tandhygienist kan hjälpa dig med individuella tips om hur du på rätt sätt tar hand om din mun och dina tänder. Några saker du kan göra hemma är att borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm samt addera tandtråd och fluorskölj till dina hygienrutiner.

För att förhindra att tandköttet drar sig tillbaka finns det några saker man kan göra. Bland annat är det oerhört viktigt att upprätthålla goda munvårdsrutiner. Använd en mjuk tandborste och tandkräm med fluor men utan slipmedel. Borsta tänderna två gånger om dagen och komplettera din tandborstning med tandtråd. När du rengör dina tänder ska du se till att göra rent alla delarna, tändernas sidor, tuggyta, mellan tänderna och längs tandköttskanten. Undvik även sur mat och dryck för att minska risken för frätskador. För att förhindra tillbakadraget tandkött är det även bra att sluta snusa eller röka.

Har du frågor eller vill boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan. 

Information om artikeln

Mer om tillbakadraget tandkött

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.