Tandhälsa
Din munhälsa påverkar hela din kropp och din allmänna hälsa. Därför är det extra viktigt att ta hand om mun och tänder på bästa sätt.
Att upprätthålla en god tandhälsa är viktigt och det börjar med dina rutiner hemma. Viktiga faktorer för att upprätta en god munhälsa är noggranna munvårdsrutiner och regelbundna besök hos tandläkaren.
Din munhälsa är viktig för hur hela din allmänhälsa. För att upprätthålla en god tandhälsa är det viktigt att arbeta med förebyggande tandvård. En god tandhälsa kräver förebyggande vård hemma, goda hygienrutiner och regelbundna besök hos tandläkaren.
God tandhälsa med hjälp av förebyggande tandvård
Att upprätthålla goda munvårdsrutiner hemma är viktigt för en god tandhälsa. Tänderna bör borstas i två minuter två gånger om dagen med fluortandkräm och en mjuk tandborste. Om möjligt bör det ske efter frukost och innan du går och lägger dig på kvällen. Vuxna behöver dessutom komplettera sina dagliga rutiner med att göra rent mellan tänderna med hjälp av tandtråd eller mellanrumsborstar.
När du borstar tänderna så borstar du bort de bakteriebeläggningar som sitter fast. Det är viktigt att borsta tandens alla sidor men även tuggytan noggrant. Däremot är det viktigt att borsta försiktigt så att du inte skadar tandköttet. Borsta tänderna en i taget längs tandraden och om du väljer att borsta tänderna i en bestämd ordning så minskar risken för att du missar eller glömmer någon tandyta. Komplettera tandborstningen med tandtråd eftersom det är trångt mellan tänderna och tandborsten inte kommer åt där. Om du har glest mellan tänderna kan en mellanrumsborste vara ett bra alternativ för ytterligare rengöring. Du ska aldrig tvinga in en mellanrumsborste om det är för trångt, byt då till en smalare borste.
När du väljer en tandkräm är det viktigt att välja en som innehåller fluor. Fluor är ett ämne som stärker och tränger in i tandytan. Mängden fluor i tandkrämer varierar men för att tandkrämen ska förebygga karies ska tandkrämen innehålla en fluorkoncentration på minst 1000 ppt fluor.
Att en gång om dagen använda fluorskölj, gärna mitt på dagen så att fluorintaget delas upp under dagen, är också att rekommendera. Då får tänderna ett extra skydd av fluor under hela dagen. Det är viktigt att inte skölja munnen med vatten efter tandborstningen eftersom de viktiga fluorkristallerna som ska lägga sig på emaljen då försvinner.
Viktigt med regelbundna besök hos tandläkare
Regelbundna besök hos tandläkare och tandhygienist är en viktig del av den förebyggande tandvården. Att gå på årliga undersökningar hos din tandläkare ökar möjligheten att hitta, diagnostisera och åtgärda eventuella problem innan de blivit alltför omfattande. Dessutom är det viktigt att gå till en tandhygienist för att se över situationen i munnen och för att rengöra tänderna ordentligt. Med regelbundna besök hos tandvården kommer du att upprätthålla en god tandhälsa och ha möjlighet att åtgärda alla eventuella besvär som uppstår.
Så hänger munhälsan ihop med din allmänhälsa
Att det finns ett samband mellan munhälsa och allmänhälsa är tydligt. Med ökad ålder blir sambandet än mer påtagligt då sjukdom och medicinering påverkar tänderna och munhälsan. Den orala hälsan påverkar både fysiskt och psykiskt och det är därför det är viktigt att se till att upprätthålla en god munhälsa livet ut.
Forskning visar även att dålig munhälsa kan höra ihop med flera systemsjukdomar. Dessa sjukdomar behöver inte vara infektioner i sig men verkar kickas igång av bakterier från inflammationer i munnen. Störst samband går att se med diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Tandlossning har i samband med dessa sjukdomar varit en faktor som tidigare bortsetts ifrån. Risken att drabbas av en första hjärtinfarkt ökar med 30 procent för personer med tandlossning. Exakt hur det hänger ihop är ännu inte bekräftat i forskning, men att ett samband finns är väl etablerat.
Mellan diabetes och tandlossning finns dock en dokumenterad tvåvägsrelation. Även risken för stroke och cancer verkar påverkas av den kroniska inflammation och infektion som pågår vid tandlossning. I små sår i tandköttsfickorna finns bakterier och cytokiner som tar sig ut i kroppens blodbana och påverkar både vävnader och organ. Även andra sjukdomar som demens och reumatoid artrit kan vara påverkade av tandhälsan.
Det finns svensk forskning som visar att patienter med allvarlig tandlossning exempelvis har tre gånger högre risk att dö för tidigt, då främst av hjärtsjukdom, cancer eller sjukdomar i mage och tarmar.
Munhälsa hos äldre
Enligt Socialstyrelsens rapport från 2009 har många äldre som bor kvar i det egna hemmet och som är multisjuka även ett stort tandvårdsbehov. Allt fler bor längre kvar i det egna hemmet och i enlighet med kvarboendeprincipen inom äldreomsorgen medför det en risk för ökade problem. De vårdare som ansvarar för den dagliga munhygienen har därför en viktig roll gällande tandhälsa hos äldre.
Munhälsa hos barn och ungdomar
Socialstyrelsens statistik har visat att barn som drabbas av kariesangrepp löper en större risk att få hål i tänderna som tonåringar jämfört med de som var kariesfria som barn. Samma rapport visar att barn med hög konsumtion av socker har mer karies än de som inte konsumerar livsmedel innehållande socker. Trots detta visar statistik från Socialstyrelsen att tandhälsan hos barn fortsätter att förbättras.
Kost och tandhälsa
I munnen är det bakterier som omvandlar sockret till syra när vi äter söt mat eller dricker söta drycker. Tänder som utsätts för syror kan få hål i tänderna och kan även drabbas av frätskador. Om det blir alltför surt löser syran upp tandemaljen och roten exponeras. Tandroten är känsligare för syraangrepp än tandens emalj och om tänderna utsätts för regelbundna syraangrepp hinner de inte repareras och återhämta sig vilket i sin tur leder till hål i tänderna.
Har du frågor eller vill boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan.
Information om artikeln
Mer om tandhälsa
Läs också
-
65+Reformen
1000 kr extra i tandvårdsbidrag för landets äldre. Läs mer om vårt iniativ för ett mer jämlikt tandvårdsstöd. -
Avbetalning av tandvård
På Aqua Dental erbjuds våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar på helt utan ränta. -
Träffa Aqua Dentals tandläkare online
Med vår nya tjänst Onlinetandläkaren kan du träffa en tandläkare direkt i din mobil eller dator. Perfekt för dig som har frågor eller söker rådgivning för en synbar förändring i munnen.