Tandhälsa
Din mun- och tandhälsa påverkar hela din kropp och din allmänna hälsa. Därför är det extra viktigt att ta hand om din mun och dina tänder på bästa sätt.
Att bibehålla en god tandhälsa är viktigt för hela din kropp och arbetet mot en god tandhälsa börjar med dina rutiner hemma. Viktiga faktorer för att upprätta en god mun- och tandhälsa är noggranna munvårdsrutiner och regelbundna besök hos tandläkaren.
Din mun- och tandhälsa är viktig för hela din allmänhälsa. För att upprätthålla en god tandhälsa är det viktigt att arbeta med förebyggande tandvård. En god tandhälsa kräver förebyggande vård hemma, goda hygienrutiner och regelbundna besök hos tandläkaren.
Hur du upprätthåller en god tandhälsa
För att upprätthålla en god tandhälsa är förebyggande tandvård a och o. Du arbetar förebyggande med din tandhälsa genom att ha noggranna munvårdsrutiner hemma och göra regelbundna besök hos din tandläkare.
Tandhälsa och förebyggande tandvård hemma
En viktig del i arbetet mot att bibehålla en god tandhälsa är att arbeta med förebyggande tandvård hemma. För att sköta om din tandhälsa hemma bör du följa nedanstående steg:
- Borsta tänderna i två minuter två gånger om dagen med fluortandkräm och en mjuk tandborste. Du bör borsta tänderna efter frukost och innan du går och lägger dig.
- Använd tandtråd eller mellanrumsborste för att komplettera tandborstningen och göra rent mellan tänderna. Använd också gärna fluorskölj en gång om dagen. Då får dina tänder extra skydd av fluor under hela dagen.
När du borstar tänderna så får du bort bakteriebeläggningar på tänderna. Bakteriebeläggningarna orsakar i sin tur plack som sedan kan leda till karies eller tandköttsinflammation. Men det räcker inte bara med att borsta tänderna. För att upprätthålla en god tandhälsa är det minst lika viktigt att du använder tandtråd och mellanrumsborste. Tandtråd hjälper dig att komma åt mellan tänderna dit en tandborste inte når. Om du har glest mellan tänderna kan en mellanrumsborste vara ett bra alternativ för ytterligare rengöring. Tandtråd och mellanrumsborste hjälper dig att rengöra mellan tänderna och förebygga karies och tandköttssjukdomar. För att din tandhälsa ska förbli god är det viktigt att du väljer en tandkräm som innehåller fluor. Fluor är ett ämne som stärker din emalj och hjälper dig att förebygga karies.
Tandhälsa och regelbundna besök hos din tandläkare
Steg två i att bibehålla en sund tandhälsa är att du gör regelbundna besök hos din tandläkare. Regelbundna tandläkarbesök hjälper dig att upptäcka eventuella problem med din mun- och tandhälsa innan de har blivit alltför omfattande. Dessutom är det viktigt att gå till en tandhygienist för att se över situationen i munnen och för att rengöra tänderna ordentligt. Med regelbundna besök hos tandvården kommer du att upprätthålla en god tandhälsa och ha möjlighet att åtgärda alla eventuella besvär som uppstår och undvika akutbesök för tandvärk.
Vanliga tandsjukdomar
Om du inte upprätthåller en god mun- och tandhälsa kan flera problem drabba dina tänder och mun. Du kan bland annat drabbas av karies och tandköttssjukdomar och om dessa förbli obehandlade kan det i värsta fall leda till att du behöver dra ut en eller flera tänder. Karies är ofta svårt att upptäcka själv och långtgående karies kan leda till ruttna tänder. Men om du går regelbundet till tandläkaren kan karies upptäckas i ett tidigt stadie och behandlingen behöver inte bli så omfattande. Nedan hittar du några symtom som kan uppstå om du har problem med dina tänder:
- Tandvärk
- Svullnad
- Ilningar i tänderna
- Trasiga tänder
- Muntorrhet
- Dålig andedräkt eller dålig smak i munnen
Om du har några av dessa symtom bör du kontakta en tandläkare omgående för en undersökning. Du kan boka en tid hos en tandläkare nedan.
Kost och tandhälsa
I munnen finns det bakterier som omvandlar sockret till syra när vi äter söt mat eller dricker söta drycker. Tänder som utsätts för syror kan få hål i tänderna och kan även drabbas av frätskador. Om det blir alltför surt löser syran upp tandemaljen och roten exponeras. Tandroten är känsligare för syraangrepp än tandens emalj och om tänderna utsätts för regelbundna syraangrepp hinner de inte repareras och återhämta sig vilket i sin tur leder till hål i tänderna.
Tandhälsa och allmänhälsa
Att det finns ett samband mellan allmänhälsan och mun- och tandhälsan är tydligt. Med ökad ålder blir sambandet ännu mer påtagligt då sjukdom och medicinering påverkar tänderna och munhälsan. Tandhälsan påverkar både fysiskt och psykiskt och det är därför det är viktigt att se till att upprätthålla en god mun- och tandhälsa livet ut.
Forskning visar även att dålig mun- och tandhälsa kan höra ihop med flera systemsjukdomar. Dessa sjukdomar behöver inte vara infektioner i sig men verkar kickas igång av bakterier från inflammationer i munnen. Störst samband går att se med diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Tandlossning har i samband med dessa sjukdomar varit en faktor som tidigare bortsetts ifrån.
Mellan diabetes och tandlossning finns en dokumenterad tvåvägsrelation. Även risken för stroke och cancer verkar påverkas av den kroniska inflammation och infektion som pågår vid tandlossning. I små sår i tandköttsfickorna finns bakterier och cytokiner som tar sig ut i kroppens blodbana och påverkar både vävnader och organ. Det finns svensk forskning som visar att patienter med allvarlig tandlossning exempelvis har tre gånger högre risk att dö för tidigt, då främst av hjärtsjukdom, cancer eller sjukdomar i mage och tarmar.
Munhälsa hos äldre
Enligt Socialstyrelsens rapport från 2009 har många äldre som bor kvar i det egna hemmet och som är multisjuka även ett stort tandvårdsbehov. Allt fler bor längre kvar i det egna hemmet och i enlighet med kvarboendeprincipen inom äldreomsorgen medför det en risk för ökade problem. De vårdare som ansvarar för den dagliga munhygienen har därför en viktig roll gällande tandhälsa hos äldre.
Munhälsa hos barn och ungdomar
Socialstyrelsens statistik har visat att barn som drabbas av kariesangrepp löper en större risk att få hål i tänderna som tonåringar jämfört med de som var kariesfria som barn. Samma rapport visar att barn med hög konsumtion av socker har mer karies än de som inte konsumerar livsmedel innehållande socker. Trots detta visar statistik från Socialstyrelsen att tandhälsan hos barn fortsätter att förbättras.
Har du frågor eller vill boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan.
Information om artikeln
Mer om tandhälsa
Läs också
-
65+Reformen
65+Reformen är ett initiativ från oss på Aqua Dental som syftar till att utöka tandvårdsstödet för seniorer. -
Avbetalning av tandvård
På Aqua Dental erbjuds våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar helt utan ränta. -
-Träffa Aqua Dentals tandläkare online
Med vår nya tjänst Onlinetandläkaren kan du träffa en tandläkare direkt i din mobil eller dator. Perfekt för dig som har frågor eller söker rådgivning för en synbar förändring i munnen.