Borsta tänderna

Att borsta tänderna är en grund i god munhälsa. Det är viktigt att använda fluor i sin rutin samt att använda rätt borstteknik för att nå alla områden i munnen.

Att borsta tänderna är viktigt för kropp och hälsa. Den främsta orsaken till att man drabbas av hål i tänderna eller tandlossning är plack, det vill säga bakteriebeläggningar. Varje morgon och kväll ska man i regel borsta sina tänder för att få bort det plack som har bildats.

Det är viktigt att borsta tänderna minst två gånger om dagen för att få en jämn tillförsel av fluor som varar hela dygnet, även när du sover. Borstar du enbart en gång per dag får du inte tillräckligt med fluor för att hålla tänderna skyddade då det är just fluorbindningen till tandytorna tillsammans med saliven som stärker tänderna.

Brister munhygienen och du slarvar med tandborstning kan det leda till att plack ansamlas längs tänder och tandkött vilket ger en överaktivitet av bakterier. Det kan leda till hål i tänderna. Ungefär 2 centimeter tandkräm ska appliceras på tandborsten som ger en normal dos och ett normalt intag av fluor med återhämtande effekt för tänderna. Ett bra tips för att bli av med “onda bakterier” utöver tandborstning med fluortandkräm två gånger om dagen är att skölja munnen med vatten mellan måltiderna.


Så borstar du tänderna

  • När du borstar tänderna är det viktigt att tänka på tandborstens vinkel. Börja med att vinkla tandborsten i 45 graders lutning mot tandköttet längst bak i munnen, det är viktigt att plack avlägsnas både kring tand och tandkött. Många upplever att det är enklast att börja på vänster överkäke och arbeta sig vidare mot andra käkhalvan.

  • Med korta och cirkulära rörelser ska du jobba dig framåt och göra rent, tand för tand. När du borstar tänderna ska tandborsten ska flyttas fram och tillbaka i lagom takt och din rörelse ska även vara lätt gnuggande.

  • När du kommer till framtänderna, kan du vinkla tandborsten så att du får en upp-och-ned-rörelse när du gör rent innerytorna av tänderna. Ta inte i för hårt då det kan skada tandköttet.

  • Har du tid till övers kan du borsta tungan lätt, detta ger en uppfriskande känsla och en fräsch andedräkt.

  • Det är viktigt att det blir rent, när du känner dig klar och har sköljt munnen kan du utföra ett självtest och känna efter med tungan längs tandytorna. Känns det rent och slätt som en porslinskopp, har du gjort ett bra jobb! Det vore bra att undvika sköljning efter tandborstningen om du önskar få ut fluorets effekt till högsta grad och ett starkare skydd dygnet runt.

  • Om du borstar tänderna för hårt kan du få skada tandköttet. Använd gärna en mjuk tandborste alternativt en eltandborste med sensor som signalerar om du använder för hårt tryck.


Hur länge ska jag borsta tänderna?

Enligt rekommendation bland tandvårdspersonal ska du borsta dina tänder i ungefär 2 minuter. Eltandborstar brukar ha en inbyggd timer som signalerar detta. Använder du en manuell tandborste bör du försöka hålla dig till 3 minuter för att uppnå bästa resultat. Gör även rent mellan tänderna med tandtråd, mellanrumsborstar eller tandstickor eftersom plack och bakterier även sätter sig mellan tänder där tandborsten inte kommer åt.


Före eller efter frukost?

Försök att ha för vana att borsta tänderna efter att du ätit frukost. Har du druckit juice till frukosten eller fått i dig syrarik mat eller dryck ska du borsta ungefär 30 minuter efter intaget. Borstar du tänderna för tätt inpå när syrorna fortfarande är aktiva så kan det hämma fluorets återhämtande effekt för tänderna och balansen kan rubbas. Tänderna är sårbara efter intag av syrarik kost eller dryck och behöver tid för att återhämta sig, det som kan hjälpa är att dricka vatten eller skölja munnen med vatten direkt efter konsumtion för att minska på syrornas effekt. Det är viktigt att borsta tänderna två gånger om dagen, morgon och kväll.


När ska jag söka vård? 

Om du upplever smärta  eller om du blöder från tandköttet vid tandborstning och det inte är övergående så bör du kontakta tandvården. Blödande och svullet tandkött kan vara ett symptom på tandköttsinflammation och kan kräva behandling.

Vilken tandborste ska jag använda?

Oftast är eltandborstar rekommenderade. Att använda en manuell eller eltandborste är dock en smaksak. Många föredrar eltandborstar och upplever ett bättre resultat och en mer optimal rengöring efter tandborstning. Det som ofta motiverar patienter till att fortsätta använda eltandborstar är det känns renare när man är klar med tandborstningen. Vibrationerna från eltandborstar ger en högre effekt av att skaka loss bakterier och kommer lättare åt de som lägger sig lite djupare under tandköttsnivån.

En vanlig tandborste är också bra att använda, särskilt om man använder en som innehåller mjuka strån och av materialet curen. Detta är ett material som är mer vävnadsvänligt mot både tand och tandkött än det vanligare materialet nylon. Fråga gärna på apoteket efter en tandborste med curen. Tekniken bakom tandborstningen är den viktigaste oberoende av valet av tandborste. Får du rent med en eltandborste eller vanlig tandborste är du på god väg mot att upprätthålla en frisk munhälsa. En bra tandborste har toppar som inte är böjda, stråna ska alltså inte se slitna ut.


Hur ofta ska man byta tandborste?

Generellt brukar man råda till att byta tandborste vart tredje månad, men det kan variera beroende på hur du använder tandborsten. Det är topparna på tandborsten som gör rent, använder du ett hårdare tryck, kan tandborsten slitas ut fortare och bör då bytas ut med jämnare mellanrum. Borstar du hårt så böjs stråna och tandborsten blir inte lika effektiv för optimal rengöring, byt då ut tandborsten när du ser att den förändras i utseende och känsla. Barn har ofta en tendens att bita på sina borstar, därmed kan det vara indicerat att byta ut deras tandborste oftare.


Undvik huskurer

Många huskurer kan ge en god estetisk effekt och upplevas som gynnsamt för en frisk munhälsa. Dock bör dessa undvikas då ämnen som bikarobonat, gurkmeja, bakpulver, tandkräm med aktivt kol och dylikt har en avverkande samt slitsam effekt på tänderna som i längden försvagar emaljen och gör den tunnare. Detta kan leda till olika typer av problematik och till stor grad ilningar då tandens hårdvävnad slipas bort allt eftersom. Att skölja munnen med kokosolja har blivit vanligare och visat sig kunna ge smärtlindring vid tandvärk och ilningar.

Vi förespråkar dock att hålla sig till de vetenskapligt bevisade och beprövade metoderna för god munhälsa, det vill säga tandborstning med fluortandkräm två gånger om dagen samt fluormunsköljning om man har en ökad risk att utveckla hål i tänderna.


När ska barn börja borsta tänderna?

Så fort ditt barn får sin första tand är det dags att börja borsta tänderna. Det är dels viktigt för munhälsan, men också viktigt för att skapa en rutin i god tid. Från och med att barnet är elva år kan de själva börja borsta sina tänder, men de flesta barn brukar vilja styra sin egen tandborstning vid en tidigare ålder. Se då till att hjälpa ditt barn och även kontrollera så att det blir riktigt rent om så är fallet. Detta för att minska risk för att utveckla framtida hål eller inflammationer i tandkött. Barns munhälsa sätts i tidig ålder. Vid tre års ålder kommer ditt barn att kallas till tandläkaren för sin första basundersökning.

Information om artikeln

Mer om munhälsa

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.