Ilningar i tänderna
Orsakerna till ilande tänder kan variera. Om besvären inte går över behöver de behandlas av en tandläkare.
Har du någonsin känt en skarp smärta i tänderna när du ätit eller druckit något kallt? Oroa dig inte, du är inte ensam. Ilningar i tänderna drabbar nästan hälften av världens befolkning. Smärtan kommer fort och brukar i de flesta fall gå över snabbt.
Vad är ilningar?
Ilningar eller isningar i tänderna är när det smärtar eller känns som kalla stötar genom tänderna. Drygt hälften av befolkningen drabbas av ilningar i tänderna. Vuxna i åldern 20 – 40 år ligger i riskzonen, men även ungdomar då man kan se att antalet erosionsskador ökar i den åldern. Efter medelåldern blir dentinet i tanden tjockare vilket gör att tanden påverkas mindre av yttre faktorer.
Ilande tänder av mat och dryck
Det vanligaste är att drabbas av ilningar när man äter eller dricker, till skillnad mot vad många tror kan både varma och kalla livsmedel orsaka besvär. Vissa upplever ilningar eller isningar vid inandning eller vid belastning på tänderna.
När ska jag söka vård?
Om dina ilningar är kraftiga, ihållande eller återkommande är det viktigt att kontakta din tandläkare. Ilningarna kan vara en indikation på att någonting inte står rätt till. Det kan handla om mindre slitage men även bero på större skador som kräver mer omfattande åtgärder.
Vanliga orsaker
Orsakerna till ilningar i tänderna varierar. Om tandens emalj har slitits ned och blivit känsligt ökar risken. Innanför det sista lagret av emalj finns dentinet (tandbenet), och i mitten av tandkronan finns mjukvävnaden som kallas pulpan som består av blodkärl och nerver. När tanden slits och emaljen bryts ned så blottas dentinet och tänderna blir mer känsliga.
Varför det ilar kan också bero på vilken tand som är skadad och hur stor omfattningen av skadan är. Även vad som orsakat skadan kan påverka hur och när du uppfattar ilningarna i tänderna.
Slitage
Slitage på tänderna kan ge ilningar och beror ofta på naturliga orsaker som ålder eller tuggning. Det kan också bero på tandpressning och tandgnissling. Båda problemen kan åtgärdas med hjälp av förändrade vanor eller bettskenor.
Frätskador på emaljen
Frätskador uppkommer på grund av en obalans i munnen, efter intag av sura livsmedel, reflux eller kräkningar, och ger ofta ilningar. Yttre faktorer som orsakar frätskador är juice, surt godis, läsk och citrusfrukter medan uppstötningar, kräkningar i samband med ätstörningar istället räknas till inre faktorer.
Karies och hål
Ilningar kan även vara ett resultat av karies. Ett hål i en tand kan blir så omfattande att dentinet eller till och med pulpan blottas, då kan ilningar uppstå.
Gamla fyllningar och lagningar
Ilningar kan uppstå om du har gamla fyllningar eller lagningar som inte längre täpper till hålet ordentligt eller som börjat lossna.
Inflammationer i tandens pulpa
Om pulpan har drabbats av inflammation kan det uppstå ilningar. Om en inflammation är orsaken till dina ilningar brukar smärtan förvärras vid belastning av tanden.
Skador på tänderna
Om du har upplevt ett trauma finns det risk att tanden har skadats till den grad att en spricka i emaljen har uppstått. Sprickan öppnar upp mot dentinet och orsakar ilningar.
Blottade tandhalsar
Om tandköttet drar sig tillbaka skyddas inte längre roten och tandhalsen. Det innebär att vissa av tandnervens kanaler är tillgängliga och kan orsaka ilningar. Tandköttsskador kan orsakas av hård tandborstning, tandkräm som innehåller slipningsmedel, inflammerat tandkött (gingivit) eller tandlossning.
Utredning och undersökning
Tandläkaren börjar med att titta efter synliga skador, kariesangrepp eller sprickor i emaljen. Beroende på din typ av ilningar kan hen även knacka på tänderna för att se om någon tand ömmar. Tandköttet undersöks för att se om det finns tandborstskador eller om tandköttet har dragits sig tillbaka. Bettet kommer också att ses över. Tandläkaren kan då se om några tänder belastas ojämnt eller om du pressar eller gnisslar tänder.
Ibland kan tandläkaren behöva ta röntgenbilder på tänderna för att se om det finns problematik som inte blotta ögat kan se. Exempelvis karies mellan tänderna eller om det finns skador på nerverna. Tester kan tas för att se om tanden reagerar på kyla, värme, tryck eller belastning.
Behandling av ilande tänder
Behandlingsmetoden beror på orsaken till ilningarna. Om du har känsliga eller blottade tandhalsar eller ytliga sprickor på tänderna kan du behandlas med fluorlackering. Om du har skador på grund av felaktig tandborstning kombineras behandlingen med information om hur du förbättrar din teknik.
Bettskenor
Om du pressar eller gnisslar tänder kan du få en bettskena som skyddar tänderna. Denna behandling kombineras ofta med försök att förändra och minska stressen i vardagen.
Permanent lack och fyllningar
När tandytan är drabbad av ilningar kan tanden behandlas med ett permanent lack för att täppa till de känsliga partierna. Även större skador kan repareras med fyllningar.
Lagning och rotfyllning
Hål i tänderna eller trasiga fyllningar kan orsaka ilningar. Om det är orsaken till dina problem tar tandläkaren bort så mycket av det skadade området som möjligt och lagar hålet. Är hålet så pass djupt att det skadat tandens nerv kommer tandläkaren att rengöra tanden och rotfylla den.
Ta bort en tand
Om tanden inte går att rädda kommer den ersättas av konstgjord tandkrona. Detta görs endast om tandläkaren anser att det inte finns några andra alternativ. Om tandläkaren misstänker att dina ilningar beror på nervskador eller någon underliggande sjukdom kan du bli remitterad till en specialist för ytterligare utredning.
Motverka och lindra ilningar
För att motverka ilningar är det viktigt att du borstar tänderna två gånger om dagen med en fluortandkräm, för att hålla tänderna fria från beläggningar och bakterier. Om du ser att din tandborste snabbt får en spretig borst är det ett tecken på att du borstar för hårt. Prata med din tandläkare eller tandhygienist för att få hjälp att få till en korrekt tandborstningsteknik.
Förebygg ilningar i tänderna
Det finns mycket du kan göra själv för att förhindra ilningar i tänderna. Även om ilningarna har uppkommit behöver det inte vara för sent. Genom att ta hand om dina tänder kan du lindra besvären.
- Använd en mjuk tandborste
- Vänta i en timme efter måltider innan du borstar tänderna
- Minska risken för plack och karies genom att komplettera din fluortandkräm med fluorskölj för att stärka emaljen.
- Undvik sura livsmedel som skapar en obalans av pH-värdet i munnen
- Gå till tandläkaren om du vill bleka dina tänder, köp inte blekningsmedel för hemmabruk i butiker eller online
Välj tandkräm med flour
Det är viktigt att din tandkräm innehåller fluor. Det finns även speciella tandkrämer för personer med känsliga tandhalsar, de har ett ämne, kaliumnitrat, som skapar ett blockerande lager och skyddar tanden. Det finns även tandkrämer med extra fluor för personer som har lättare att drabbas av karies.
Drygt hälften av befolkningen drabbas av ilningar i tänderna. Vuxna i åldern 20 – 40 år ligger i riskzonen, men även ungdomar då man kan se att antalet erosionsskador ökar i den åldern. Efter medelåldern blir dentinet tjockare vilket gör att tanden påverkas mindre av yttre faktorer.
När drabbas jag av ilningar?
Hur ilningarna uppkommer varierar beroende på vilken tand som är skadad och hur stor omfattningen av skadan är. Även vad som orsakat skadan kan påverka hur och när du uppfattar ilningarna i tänderna. Det vanligaste är att drabbas av ilningar när man äter eller dricker, tillskillnad mot vad många tror kan både varma och kalla livsmedel orsaka besvär. Vissa upplever ilningar eller isningar vid inandning eller vid belastning på tänderna.
Om dina ilningar är kraftiga, ihållande eller återkommande är det viktigt att kontakta din tandläkare. Detta för att ilningar är en indikation på att någonting inte står rätt till. Det kan antingen vara mindre slitage men kan även vara större skador som kräver mer omfattande åtgärder.
Har du frågor eller vill boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan.
Information om artikeln
Mer om ilningar i tänderma
Läs också
-
65+Reformen
1000 kr extra i tandvårdsbidrag för landets äldre. Läs mer om vårt iniativ för ett mer jämlikt tandvårdsstöd. -
Avbetalning av tandvård
På Aqua Dental erbjuds våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar på helt utan ränta. -
Träffa Aqua Dentals tandläkare online
Med vår nya tjänst Onlinetandläkaren kan du träffa en tandläkare direkt i din mobil eller dator. Perfekt för dig som har frågor eller söker rådgivning för en synbar förändring i munnen.