Bettskena hos tandläkare

Bettskena är en skena som görs i mjuk- eller hårdplast. Skenan är individuellt utformad och används bland annat för bettjusteringar, funktionsstörningar samt för att skydda tänderna mot slitage. 

Att gnissla eller pressa sina tänder i sömnen är ett vanligt problem. Utan behandling kan det orsaka slitage på tänderna och ge dig besvär som exempelvis huvudvärk. 

Med hjälp av en bettskena kan man avlasta käken, minska trycket från käkmusklerna och minska symptomen på bruxism. På så vis kan man undvika många av de problem som långvarig tandpressning eller tandgnissling orsakar. På Aqua Dental arbetar flera erfarna tandläkare och även specialisttandläkare inom bettfysiologi som hjälper dig hela vägen.


Hur fungerar en bettskena?

Det finns flera olika typer av bettskenor men den vanligaste tillverkas av genomskinlig hård plast. Ibland går det också att använda en bettskena i mjukplast. Bettskenan utformas efter det behov eller den diagnos som behandlas. Smärta i käkled och käkmuskler liksom huvudvärk är vanliga symptom. Skenan fungerar också som ”stötdämpare” när man nattetid gnisslar eller pressar tänderna. Hos patienter som gnisslar mycket och hårt fungerar skenan även som skydd mot slitage av tänder och tandlagningar. Vid problem med andningsuppehåll även kallat sömnapné kan också en speciellt utformad antiapnéskena, så kallad snarkskena, vara mycket effektiv.

 

En ”stötdämpande” bettskena anpassas och utformas efter dina tänder och passas in med stor precision så att du biter jämt på den. Skenan används som regel när du sover men kan även användas under vaken tid. 


Hur vet jag att jag behöver en?

Det finns flera tecken på att du eventuellt behöver en bettskena. Vi rekommenderar dig att söka hjälp om du exempelvis är trött i käkarna, har ont i ansiktet, tinningen eller käken samt har ont när du gapar eller tuggar. Detta brukar vara som tydligast på morgonen när du vaknar. En bettskena kan också behövas vid låsningar eller upphakningar av käken. Vid en vanlig undersökning kommer din tandläkare även att upptäcka om det finns tecken på slitage på tänderna. 


Hur skaffar jag en bettskena?

För att få en bettskena anpassad efter dig och dina förutsättningar behöver du boka en tid hos oss. Då undersöks dina käkleder, käkmuskler och bett. Tandläkaren gör en bedömning om bettskena kan vara en lämplig behandling. Vid komplicerade eller särskilda fall kan du komma att remitteras till en specialisttandläkare inom bettfysiologi.


Vad kostar en bettskena?

Kostnaden för en bettskena varierar och beror bland annat på problemets omfattning och skenans utformning, men kostar omkring 3500 och 4500 kronor. För att få en exakt prisuppgift gällande din behandling krävs det att du besöker en tandläkare för en konsultation. Det finns även standardiserade skenor att köpa på internet och apotek. Priset är vanligtvis billigare, men det är på bekostnad av en mindre effektiv behandling, ökar risken för biverkningar och är normalt ingenting vi rekommenderar. 


Hur länge håller den?

De skenor som tillverkas i hårdplast håller ofta flera år, trots grov tandgnissling. Skenor gjorda i mjukplast har, av förklarliga skäl, kortare hållbarhet. Om din bettskena slits på grund av exempelvis att du gnisslar tänder behöver du mest troligt en ny och ska då kontakta din tandläkare. Skenorna går i vissa fall att laga. Det är viktigt att du inte använder din trasiga bettskena då den kan påverka ditt bett.


När ska jag använda bettskenan?

De flesta blir ordinerade att använda sin bettskena under natten, men i vissa fall används den även under dagtid. Den plockas alltid ut när du ska äta, samt när du dricker annat än vatten.

Efter några nätters användning brukar man vänja sig vid skenan trots att den i början kan ge upphov till muntorrhet och ökad salivproduktion. Tänderna kan eventuellt kännas ömma till en början men dessa bekymmer är också oftast tillfälliga. Om du plötsligt känner smärta eller annat obehag bör du kontakta din tandläkare som då hjälper dig att justera till din skena.

Det är extra viktigt med din hygien när du använder en bettskena då plack har samma tillväxt på din bettskena som på dina tänder. Rengör skenan dagligen med tandborste och tandkräm, helst utan slipmedel.

Om bettskenan luktar illa kan det bero på bakteriebeläggningar som sitter i plasten. Lukten kan lätt tas bort med rengöringstabletter som finns att köpa på apoteket. Rådgör med din tandläkare om du är osäker.

Är du intresserad av att boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så kommer vi att kontakta dig inom kort.

Information om artikeln

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.