Snarkskena

Lider du av snarkningar? Har du drabbats av andningsuppehåll på natten? Vaknar du med huvudvärk? Då kan en snarkskena hjälpa dig att frigöra blockerade luftvägar.

Snarkningar kan vara ett tecken på sömnapné, vilket ofta uppmärksammas genom andningsuppehåll. Om du lider av svåra snarkningar bör du söka hjälp för en utredning. Det finns olika behandlingar av sömnapné, snarkskena är en av dem. 

I Sverige förekommer obstruktiv sömnapné hos cirka 10 procent av kvinnor och 20 procent av män i åldersintervallet 30-60 år. Sömnapné är ett tillstånd som innebär blockerade luftvägar som resulterar i periodiska andningsuppehåll under sömnen. Det kan leda till syresänkningar i blodet och medföra ytlig sömn, vilket ökar risken för högt blodtryck, diabetes, stroke eller hjärtinfarkt.


En snarkskena är samma sak som en apnébettskena och är ett hjälpmedel mot snarkningar och sömnapné. Snarkskenan lindrar eller förhindrar snarkningar genom att fixera käkarna i ett framskjutet läge för att hindra tungan från att falla bak och täppa till svalget. Skenan håller andningsvägarna öppna och hindrar dig från att snarka. En snarkskena utformas och justeras individuellt utifrån ditt bett tillsammans med tandläkare och tandtekniker.


Hur fungerar en snarkskena?

Snarkningar orsakas som regel av en förträngning av luftvägarna i svalget bakom tungan. När luften vid inandning passerar förträngningen skapas vibrationer i svalgets mjukvävnader som ger snarkningsljudet.
För bästa resultat används en individanpassad skena som tillverkas efter dina tänder och ditt bett. Hos tandläkaren får du instruktioner för hur du använder skenan och hur du sköter både snarkskenan och din munhygien. Du bör även besöka din tandläkare regelbundet för att kontrollera skenan.


Hur vet jag om jag behöver en skena?

Om du besväras av snarkningar och andningsuppehåll under natten kan du behöva en snarkskena. Sök dig till din vårdcentral där du får beskriva dina besvär för en läkare. Hos läkaren får du gå igenom en nattlig andningsundersökning som ligger till grund för att sätta rätt diagnos. Det krävs en diagnos innan eventuell behandling som kan vara både snarkskena och andningsmask, så kallad CPAP.


Det är viktigt att du utreds och provar skenan hos en tandläkare. Diskutera tillsammans med en av våra tandläkare så ger vi dig information och hjälper dig vidare.


Efter att läkaren remitterat dig till tandläkaren scannas dina tänder, alternativt att ett avtryck tas. Därefter utformar en tandtekniker en anpassad snarkskena efter just ditt bett och din käke. Eftersom dessa skenor är personligt utformade ger de en betydligt bättre effekt än de förgjorda snarkskenor som finns att köpa online eller på apotek.


Önskar du bli kontaktad av oss?

Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss.

Vad kostar en skena?

En snarskenas pris varierar beroende på individuella faktorer samt var du väljer att skaffa den. Om du behöver en snarkskena av medicinska skäl, det vill säga att du har diagnostiserats med obstruktiv sömnapné, och du remitterats från en läkare till tandläkare bekostas skenan av regionen. Du betalar endast sjukvårdskostnad eller beloppet som krävs för att bli tilldelad ett frikort. Det är dock viktigt att komma ihåg att olika regler kan gälla i olika landsting. Om du snarkar men inte diagnostiserats med sömnapné kostar behandlingen omkring 10 000 kronor, och är då också anpassad efter just dina förutsättningar och behov.


Hur länge håller den?

En snarkskena i ett bra material kan hålla i många år om du sköter den och din munhygien väl. Se till att borsta tänderna innan du sätter in skenan och att även rengöra den noggrant på morgonen. Förvara den i en ask som levereras i och enligt anvisningar beroende på vilken skena du fått.

Det är viktigt att skenan kontrolleras regelbundet i det fall att den behöver justeras, så ta därför med den vid varje besök hos din tandläkare.


Finns det några biverkningar?

I början när du använder snarkskena kan det kännas obekvämt och salivproduktionen kan öka. Känslan av att tänderna inte passar i munnen kan också infinna sig på morgonen när du vaknar. Det kan upplevas som spänt i munnen, och du kan drabbas av träningsvärk i käken. Dessa problem brukar avta efter en tids användande, mellan två till fyra veckor. På lång sikt kan viss påverkan ske på tändernas lutningar, om det rör dig blir du informerad av din tandläkare.


Ta hjälp av en tandläkare

På Aqua Dental framställs din snarkskena i hårdplast i ett tandtekniskt laboratorium efter att din tandläkare tagit avtryck av din över- och underkäke. Du får en individanpassad skena som görs efter just dina tänder. Det finns färdiga skenor att köpa på apotek som däremot inte ger samma resultat som de personligt utformade skenor du får tillverkade hos en tandläkare. Skenorna från exempelvis apoteken ökar också risken för biverkningar samt sitter sämre i munnen.

Behöver du hitta en ledig tid?

Lång erfarenhet av snarkskenor

Vi på Aqua Dental har lång erfarenhet av att behandla patienter som lider av sömnapné och snarkningar med hjälp av snarkskenor. Vi erbjuder flera olika typer av snarkskenor och individanpassar dessa så att de passar just ditt bett. Med ett nära samarbete mellan tandläkare och tandtekniker framställs din snarkskena i våra egna laboratorier och är klar att användas inom cirka två-tre veckor. Vi arbetar med högkvalitativa material och besitter specialistkompetens inom området, vilket innebär att våra patienter behandlas med goda bestående resultat.

Information om artikeln

Mer om sömnapné

Behöver du en tid?

På Aqua Dental erbjuds ett komplett tandvårdsutbud - från traditionella undersökningar och förebyggande tandvård, till avancerade estetiska behandlingar och specialisttandvård. Du hittar våra kliniker i Stockholm och i Göteborg. Du kan boka en tid genom vår onlinebokning eller per telefon på 010-188 00 00