Snarkskena

Lider du av snarkningar? Har du drabbats av andningsuppehåll på natten? Vaknar du med huvudvärk? Många som lider av snarkningar blir hjälpta av snarkskena.

En snarkskena är ett enkelt sätt att få hjälp med sin snarkning. En snarkskena kan anpassas efter dina tänder och bett och en individanpassad snarkskena ger ofta bättre resultat och håller längre. 

En snarkskena är ett effektivt hjälpmedel för dig som har sömnapné eller snarkar. En snarkskenan skjuter fram underkäken och öppnar upp andningsvägarna vilket gör att du slutar snarka. Snarkskenor kan köpas på apotek men du kan också få en individuellt anpassad snarkskena hos en tandläkare. Om du är intresserad av en snarkskena, rådfråga din tandläkare om vilket alternativ som är bäst för dig.


Många svenskar lider av sin snarkning. Antingen påverkar det personen som snarkar, eller andra personer i hushållet. Om man inte får hjälp eller hittar sätt att lindra sina besvär på, kan det få allvarliga konsekvenser som huvudvärk eller skador i svalget som i sin tur kan leda till sömnapné och sväljsvårigheter.

 

Orsaken till snarkning

Snarkningar orsakas av en förträngning av luftvägarna i svalget bakom tungan. När luften vid inandning passerar förträngningen skapas vibrationer i svalgets mjukvävnader som ger snarkningsljud.


Vad är en snarkskena?

En snarkskena är samma sak som en apnébettskena, och är ett hjälpmedel mot snarkningar och sömnapné. Snarkskenan lindrar eller förhindrar snarkningar genom att fixera käkarna i ett framskjutet läge för att hindra tungan från att falla bak och täppa till svalget. Snarkskenan håller andningsvägarna öppna och hindrar dig från att snarka. En snarkskena kan utformas och justeras individuellt utifrån ditt bett tillsammans med tandläkare och en tandtekniker.

För bästa resultat ska du använda en individanpassad snarkskena som tillverkas efter dina tänder och ditt bett. Hos din tandläkare får du instruktioner om hur du använder snarkskenan, och hur du sköter både snarkskenan och din munhygien. Du bör även besöka din tandläkare regelbundet för att kontrollera skenan.

 

Är du i behov av en snarkskena? 

Om du tror att du är i behov av en snarkskena är det bäst att kontakta en tandläkare för att få rätt hjälp. Fyll i formuläret eller ring oss på 010 - 188 00 00 så kommer vi att hjälpa till att boka en passande tid. 

Vad är sömnapné?

Sömnapné är upprepade andningsuppehåll som är minst tio sekunder långa, som man får när man sover. I Sverige förekommer obstruktiv sömnapné hos cirka 10 procent av den kvinnliga och 20 procent av den manliga befolkningen, i åldersintervallet 30–60 år.


Sömnapné är ett tillstånd som innebär blockerade luftvägar som resulterar i periodiska andningsuppehåll under sömnen. Det kan leda till syresänkningar i blodet och medföra ytlig sömn, vilket ökar risken för högt blodtryck, diabetes, stroke eller hjärtinfarkt. Det är viktigt att söka hjälp om man lider av sömnapné. En snarkskena kan vara ett bra alternativ för att behandla sömnapné.


Att skaffa en snarkskena

Om du besväras av snarkningar och sömnapné under natten kan du behöva en snarkskena. Sök dig till din vårdcentral där du får beskriva dina besvär för en läkare. Hos läkaren får du gå igenom en nattlig andningsundersökning som ligger till grund för att sätta rätt diagnos. Det krävs en diagnos innan eventuell behandling som kan vara både
snarkskena och andningsmask, så kallad CPAP.


Efter att läkaren remitterat dig till tandläkaren skannas dina tänder, alternativt att ett avtryck tas. Därefter utformar en tandtekniker en anpassad snarkskena efter just ditt bett och din käke. Sedan får du prova snarkskenan hos din tandläkare för att se att den passar. Eftersom snarkskenan är personligt utformad ger den en betydligt bättre effekt än de förgjorda snarkskenor som finns att köpa online eller på apotek.


Om du misstänker att du är i behov av en snarkskena så kan du kontakta oss direkt för att få hjälp. Fyll i formuläret ovan eller ring oss för att boka in en tid så kommer vi att hjälpa dig.

Hur länge håller en snarkskena?

En snarkskena i ett bra material kan hålla i många år om du sköter den och din munhygien väl. Se till att borsta tänderna innan du sätter in snarkskenan och att även rengöra den noggrant på morgonen. Förvara den i asken som den levereras i och enligt anvisningarna som du fått.

Det är viktigt att snarkskenan kontrolleras regelbundet i det fall att den behöver justeras, så ta därför med den vid varje besök hos tandvården.


Användning av snarkskena

I början när du använder en snarkskena kan det kännas obekvämt, och även salivproduktionen kan öka. Känslan av att tänderna inte passar i munnen kan också infinna sig på morgonen när du vaknar. Det kan upplevas som spänt i munnen, och du kan drabbas av träningsvärk i käken. Dessa problem brukar avta efter en tids användande, mellan två och fyra veckor. På lång sikt kan viss påverkan ske på tändernas lutningar, men om det gäller dig kommer du bli informerad av din tandläkare.

Det är extra viktigt med god munhygien när du använder snarkskena. Bakterier samlas lätt i skenan om den inte rengörs. Snarkskenan får också sämre fäste om man använder skenan utan att ha rengjort tänderna ordentligt.


Skötselråd av snarkskena

Ju bättre man tar hand om sin snarkskena, desto längre håller den. Så här sköter du om din snarkskena:

  • Undvik att koka den eller kör den i diskmaskin, den kan lätt skadas då.
  • Förvara alltid snarkskenan i den medföljande asken när du inte använder den.
  • Har du en hård snarkskena bör den ligga i friskt vatten för att inte tappa formen eller torkas ut.
  • Om du lider av tandsten kan du lägga snarkskenan i ett glas med lika delar bordsättika, lika delar vatten.

 

Olika typer av snarkskenor

På Aqua Dental framställs din snarkskena i hårdplast i ett tandtekniskt laboratorium efter att din tandläkare tagit avtryck av din över- och underkäke. Du får en individanpassad snarkskena som görs efter just dina tänder. Det finns färdiga skenor att köpa på apotek som däremot inte ger samma resultat som de personligt utformade snarkskenor du kan få tillverkade hos en tandläkare. Snarkskenor från exempelvis apoteken kan öka risken för biverkningar, och kan eventuellt sitta sämre i munnen.


Pris för snarkskena

En snarskenas pris varierar beroende på individuella faktorer samt var du väljer att skaffa den. Om du behöver en snarkskena av medicinska skäl, det vill säga att du har diagnostiserats med obstruktiv sömnapné och har remitterats från en läkare till tandläkare, bekostas snarkskenan av regionen. Du betalar endast sjukvårdskostnad eller beloppet som krävs för att bli tilldelad ett frikort. Det är dock viktigt att komma ihåg att olika regler kan gälla i olika landsting. Om du snarkar men inte diagnostiserats med sömnapné kostar behandlingen omkring 10 000 kronor, och är då också anpassad efter just dina förutsättningar och behov.

 

Snarkskenor på Aqua Dental 

Vi på Aqua Dental har lång erfarenhet av att behandla patienter som lider av sömnapné och snarkningar med hjälp av snarkskenor. Vi erbjuder ind snarkskenor och individanpassar dessa så att de passar just ditt bett. Med ett nära samarbete mellan tandläkare och tandtekniker framställs din snarkskena i våra egna laboratorier och är klar att användas inom cirka två-tre veckor. Vi arbetar med högkvalitativa material och har specialisttandläkare inom området med lång erfarenhet, vilket innebär att våra patienter behandlas med goda bestående resultat.

Information om artikeln

Relaterat till snarkskena

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.