Tandborsten och andra hjälpmedel

Hur ser dina munvårdsrutiner ut? Vet du vilka hjälpmedel du ska använda och hur viktigt är det att välja en bra tandborste?

Att ta hand om tänderna på rätt sätt är viktigt för att ge de bästa förutsättningarna för en långsiktig tandhälsa. Det finns många hjälpmedel att använda för att upprätthålla optimala hygienrutiner.

Din tand- och munhälsa är viktig för din långsiktiga allmänhälsa, men även för din livskvalitet och självkänsla. Det gäller oavsett ålder och därför är det viktigt att upprätthålla goda tandvårdsrutiner genom hela livet. En god munhygien gör inte bara att mun och tänder ser friska ut, det innebär även att de är rena och fria från bakterier, din andedräkt är oftast frisk och ditt tandkött mår bra.

För att upprätthålla en god munhälsa är det viktigt att arbeta förebyggande, med noggrann tandborstning, användning av tandtråd och fluorskölj. Den dagliga vården som sker i förebyggande syfte gör att du kan förhindra framtida problem med tänder och tandkött.


Tandborsten

Att borsta tänderna två gånger om dagen är viktigt för din munhälsa. Det är även viktigt att borsta tänderna på rätt sätt. Börja med att trycka ut två centimeter fluortandkräm på en mjuk tandborste. Håll tandborsten snett mot tandraden och borsta tänderna försiktigt med små gnuggande rörelser. Det är viktigt att inte ta i för mycket så att tandköttet skadas. Borsta tandradens utsida, insida och tuggytan. Efter att du borstat tänderna i båda käkarna kan du sila tandkrämen du har kvar i munnen mellan tänderna innan du spottar. Det tar omkring två minuter att borsta alla tänderna. Tänk på att inte skölja munnen efter att du har borstat tänderna, då sköljer du bort fluoret.

När du är färdig kan du testa att dra med tungan över tänderna. Om tänderna känns lena och tungan lätt glider över dem är de rena. Om tänderna däremot känns sträva behöver du borsta lite mer.


Eltandborste

En eltandborste går precis lika bra att använda som en traditionell manuell tandborste. Ett litet borsthuvud är att föredra eftersom det kommer bättre åt och kan ta bort smuts bakom kindtänderna. En eltandborste som används korrekt tar bort mer plack än en vanlig tandborste.

På de små borsthuvudena får inte två centimeter tandkräm plats. Då går det bra att applicera en centimeter och borsta ena käken och sedan applicera en centimeter till och borsta den andra käken.


Hur ofta ska man byta tandborste?

För att upprätthålla en god munhygien och minska riskerna för allvarliga kariesangrepp är det viktigt att ha en tandborste i bra skick. Det är topparna på tandborsten som gör rent så beroende på hur hårt du borstar kommer stråna att böja sig olika snabbt. När borstens strån böjer sig är det dags att byta tandborste eftersom den inte längre kommer åt att göra rent. Om inte borsten har böjt sig ska du byta tandborste minst var tredje månad. Om du har varit sjuk så är det också rekommenderat att byta tandborste.


Tandkräm

Tandkrämen du använder varje dag ska vara lågslipande och innehålla fluor. Beroende på om du har andra besvär kan du behöva komplettera med andra tandkrämer som exempelvis hjälper till med fluorbrist, blödande tandkött, blåsor i munnen eller problem med tandsten.


Tandtråd, tandpetare och mellanrumsborstar

Som ett komplement till tandborstningen är det viktigt att använda tandtråd, tandstickor eller en mellanrumsborste. Det är bra att använda ett extra hjälpmedel en gång om dagen, allra helst på kvällen.

Om du väljer tandtråd så är det bra att välja en platt och vaxad. För tråden fram och tillbaka mellan tandytorna. Var försiktigt och använd bara ett lätt tryck för att inte skada tandköttet.

Föredrar du att använda tandstickor är de av plast att rekommendera. Tandstickorna har utvecklats och är numera mjuka och kan komma åt ordentligt. Risken med att använda en tandpetare av trä är att de kan gå av och då skada tandköttet.

Mellanrumsborsten är ett bra komplement för rengöring mellan tänderna. De finns i olika storlekar och går att anpassa efter mellanrummen mellan tänderna.


Fluorskölj

Även fluorslölj är ett viktigt komplement till de dagliga tandborstrutinerna. Det är ett sätt att stärka tänderna och förebygga karies. Om du vid tandborstningen använder en fluortandkräm, tar två centimeter tandkräm, borstar noggrant och inte sköljer rent munnen efter avslutad borstning så tar tanden upp så mycket fluor den kan. Det är därför bra att använda 0,2% fluorskölj efter en måltid mitt på dagen. Om fluorskölj ska användas av barn är det viktigt att konsultera din tandläkare.


Önskar du bli kontaktad av oss?

Fyll i formuläret så hör vi av oss inom kort.

Regelbundna besök hos tandvården

Ny brittisk forskning visar att de som går på regelbundna kontroller har friskare tänder än de som inte gör det. Det innebär att din tandhälsa vinner på att låta en tandläkare undersöka situationen i munnen på regelbundna kontroller. Det är vid dessa kontroller som eventuella sjukdomar eller problematik kan upptäckas och åtgärdas innan de blir omfattande.

Information om artikeln

Mer om munvård

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.