Tandsten

Det är viktigt att ta bort tandsten eftersom det i värsta fall kan leda till tandköttsinflammation och tandlossning.

Tandsten är mycket vanligt och drabbar i stort sett alla. Tandsten bildas när saliven kommer i kontakt med beläggningar där bakterier finns på dina tänder. Därför är det väldigt viktigt att ta hand om din munhälsa eftersom tandsten kan bidra till betydligt svårare tandsjukdomar.

Tandsten bildas när bakteriebeläggningar på tänderna, så kallat plack, inte tas bort regelbundet. Plack kan du få bort själv genom en god munvårdsrutin som inkluderar tandborstning, tandtråd och munskölj. Tandsten kan du däremot inte få bort själv utan då måste du besöka en tandhygienist. 

 

Vad är tandsten?

Tandsten bildas när vi inte tar hand om det plack som bildas. När vi inte tar hand om placket mineraliseras det och blir till hård tandsten. 

 

Salivsten och serumsten – två olika typer av tandsten

Det finns två olika typer av tandsten som bör tas hand om så fort du upptäcker dem, eftersom de även kan leda till tandköttsinflammation eller till och med tandlossning.

 

Salivsten

Salivsten bildas på och precis ovanför tandköttskanten. Man känner igen den på sin vitaktiga färg. Den är lite grynig och porös till att börja med, men när den hårdnar blir nyansen ofta mörkare på grund av produkter eller livsmedel man äter som har mörka färgpigment. Om man har mörka toner på insidan av de nedre framtänderna är det antagligen salivsten. Förutom de mörka eller gulbruna områden på insidan av de nedre tänderna, så kan man känna efter med tungan. Det känns skrovligt eller som att det är en beläggning på tänderna. Man kan även uppleva lite sämre andedräkt, men inte i samma utsträckning som med serumsten.

 

Serumsten

Serumsten bildas i dina tandfickor, har en mörkbrun ton och är hård redan från början. Istället för att samlas och bilda en kant, så upptäcker man dem som små öar på tandytan. Serumsten har en genetisk påverkan och är mycket svårare att upptäcka än salivsten. Man kan inte se den, vilket gör dina regelbundna besök hos tandhygienisten ännu viktigare. Får man serumsten blir den dagliga rengöringen svårare eftersom du inte kommer åt med tandborsten, och då ökar risken för inflammationer.

 

Behandling av tandsten

Det finns olika typer av behandlingar för att ta bort tandsten. Viktigt att tänka på är att man alltid ska besöka sin mottagning och inte försöka ta bort tandsten själv. Är tandstenen synlig på tandens yta kan den oftast tas bort utan bedövning. Det kan upplevas som lite obehagligt, men det är ovanligt att patienter tycker det gör ont.

 

Så går en tandstensborttagning till

Man kan använda ultraljud för borttagning av både saliv- och serumsten. Då använder man ett instrument med en rundad metalltopp. Instrumentet använder ultraljud och vibrerar mot tandens yta, det i sin tur får tandstenen att lossna. Efter behandlingen brukar man avsluta med att putsa och polera tänderna. Ytan blir slät och lättare att rengöra. 

 

Vem utför behandlingen?

I nästan alla fall är det din tandhygienist som tar bort om tandsten. Är det inga ovanliga, eller mer omfattande ingrepp som krävs är inte tandläkaren inblandad. Din tandhygienist hjälper dig också att förebygga tandsten genom grundlig information. Din hygienist kan visa dig på modeller av en tandrad och hur man rensar och borstar tänderna på rätt sätt för att undvika kommande problem. Har du tandsten? Du kan boka en tid hos en av våra tandhygienister nedan. 

Kostnad för att ta bort tandsten

Som med de allra flesta ingrepp eller behandlingar finns det flera faktorer som påverkar den slutliga kostnaden. Priset på att ta bort tandsten varierar beroende på exempelvis hur mycket tandsten du har, samt hur stor del av tänderna som är drabbade. Men generellt brukar en tandstensbehandling hos Aqua Dental kosta mellan 450 och 2 300 kronor.

 

Vem drabbas av tandsten?

Vissa personer drabbas mer, och vissa kan även bilda tandsten snabbare. Känner man beläggningar på tänderna bör man vara mycket noga med att få bort dem om man vill undvika tandsten. Under de två första veckorna kan man oftast själv borsta bort beläggningen. Men när den hårdnat går det inte att få bort tandstenen själv.

 

Förebygga tandsten

Varje gång vi äter, oavsett vad det är, så bildas en beläggning på våra tänder. Detta är plack och det går att skrapa eller borsta bort. Men gör man inte det så stannar placken kvar, framförallt nära tandköttskanten eller mellan tänderna. Detta är områden som är svåra att rensa, men gör man det ordentligt så har man tagit ett stort steg att förebygga tandsten.

 

Tandvårdsrutiner kan vara svåra att bemästra

Det bästa sättet om man vill undvika tandsten är att underhålla noggranna munvårdsrutiner. Man bör fokusera på att hålla rent både på tändernas ytor samt mellan tänderna. Det är mycket svårt att helt undvika tandsten och för de flesta är en rutin bra nog för att inga inga tänder ska drabbas av tandsten, nästan omöjlig att upprätthålla.

 

Regelbundna tandläkarbesök är ett bra komplement

Det är svårt att komma ifrån att det viktigaste och bästa du kan göra för att minimera risken för att drabbas av tandsten är regelbundna besök hos din tandläkare och tandhygienist. Upptäcker du att du har början till tandsten bör du kontakta din mottagning och inte vänta för länge. Aqua Dental hjälper dig gärna vidare.

 

Tandborstning och tandkräm

Borsta alltid dina tänder mycket noggrant både morgon och kväll med en mjuk borste och en bra fluortandkräm. Försök också att i så stor utsträckning som möjligt använda tandtråd eller en mellanrumsborste. Rekommenderat är minst en gång per dag för att effektivt motverka plackbildning mellan tänderna. Är du osäker kan du alltid rådgöra med din tandhygienist om vilka tandvårdsrutiner som är bäst lämpade för dig.

 

Information om artikeln

Hur kan vi hjälpa dig?

De må vara en klyscha, men hos oss finns inga dumma frågor. Vi finns här 365 dagar om det är något. Du når oss som vanligt på 010-188 00 00.