Spricka i tanden
Har du en spricka i tanden? Funderar du på om du behöver åtgärda den eller om den kan låtas vara. Här får du svar på dina funderingar.
En spricka i tanden kan uppstå av flera orsaker, som exempelvis tandpressning, ett hårt slag eller hög ålder. Vissa sprickor kan vara besvärande och smärtsamma medan andra inte känns alls. Här kan du läsa mer om sprickor i tänderna; hur de uppstår, vanliga symptom och hur de kan behandlas.
En spricka i tanden är en skada som hos vissa inte känns, medan andra kan uppleva smärta eller svullnad kring tanden. Även om sprickan i tanden inte gör ont kan den upplevas som estetiskt besvärande. En spricka är den vanligaste orsaken till att man i vuxen ålder tappar en tand, då en obehandlad spricka kan leda till att tanden går förlorad. Om du upptäcker en spricka är det viktigt att du kontaktar din tandläkare. Ju tidigare du får behandling, desto större är chansen att tanden går att rädda. De vanligaste orsakerna till att en spricka i tanden uppstår är:
Vanliga symptom på sprucken tand
En spricka i en framtand kan upplevas som störande ur en estetisk synvinkel, men förutom det estetiska kan många sprickor vara fria från symptom. Om du ändå upplever besvär med en sprucken tand så har vi listat några vanliga symptom här:
Smärta
Smärta som kommer och går, ofta i samband med att du tuggar eller biter på något. Det kan vara allt från lätt ömhet till kraftig smärta i området kring tanden .
Känslighet och ilningar
Känslighet för temperaturskiftningar, till exempel om du snabbt växlar mellan att äta varm och kall mat. Vissa kan även känna ilningar när de äter något sött.
Svullnad
Svullnad i tandköttet kring tanden. Svullnaden kan i vissa fall sträcka sig ut mot kinden. Värk. Molande värk kring den drabbade tanden som vanligtvis uppstår när du tuggar eller biter på något.
När och hur ska jag söka vård?
Det kan vara svårt att på egen hand avgöra hur omfattande skadan är vid en sprucken tand. Därför bör du alltid kontakta din tandläkare när du upptäcker en spricka. I värsta fall kan sprickan leda till att tanden till slut lossnar. Om du upplever värk, smärta eller svullnad kring tanden behöver du söka akut tandvård.
Nedan ser du våra lediga akuttider. Om du föredrar kan du även ringa oss direkt på 010-188 00 00.
Vilka delar av tanden kan spricka?
Tanden består av två lager. Dels kronan som syns ovanför ditt tandkött och roten som ligger under tandköttet. Både kronan och roten består i sin tur av tre lager:
Emaljen (det yttersta lagret)
Dentin (det mellersta lagret)
Pulpan (Den mjuka innersta vävnaden som består av blodkärl och nerver)
Olika typer av skador kan påverka något eller flera av dessa lager. Vilken behandlingsmetod som används för en sprucken tand beror på hur allvarlig skadan är, samt var den sitter. En sprucken tand kan göra ont eller kännas besvärlig. Vissa sprickor ger inga symptom alls. Det är viktigt att du går till tandläkaren så fort du upptäcker en spricka eftersom möjligheterna att rädda tanden är större ju tidigare du får behandling.
Olika typer av sprickor i tänderna
Tänder kan spricka på flera sätt och i varierande omfattning. En undersökning krävs alltid för att göra en individuell bedömning av skadan och vilken typ av behandling du är i behov av. De vanligaste diagnoserna som ställs på en sprucken tand är följande:
Sprucken tand
En vertikal spricka som sträcker sig från bitytan på tanden upp mot gommen. Ibland kan sprickan sträcka sig mot tandköttet och tandroten. En tand med en lodrät spricka som ännu inte nått tandköttet går vanligtvis att återställa. Sträcker sig sprickan däremot under tandköttskanten kan den behöva avlägsnas.
Craze lines
Små tunna sprickor som uppstår på tandens emalj. De gör inte ont och behöver inte behandlas om du inte av estetiska skäl själv väljer att göra det.
Sprucken tandspets
En spricka som vanligtvis framträder kring fyllningar. De når oftast inte pulpan och gör därmed inte ont, men kan upplevas estetiskt besvärande.
Kluven tand
En spricka som klyver tanden i två delar. En kluven tand går dessvärre inte att rädda, utan ersätts med exempelvis en krona.
Rotfraktur
Sprickan börjar under tandköttsranden och sträcker sig mot tandens bityta. En rotfraktur orsakar oftast inga bekymmer så länge den inte blir infekterad.
Så lagas en spricka i tanden
Hur sprickan lagas varierar beroende på hur stor skadan är, var i tanden sprickan sitter, vad du har för besvär av sprickan samt om den sträcker sig under tandköttskanten eller in i pulpan. Beroende på dessa faktorer kan tanden lagas på följande sätt:
Tandfyllning
Med en tandfyllning lagas tanden genom att den skadade delen av tanden borras bort och fylls med ett fyllningsmaterial. Det vanligaste materialet som används vid tandfyllningar är komposit, som är en blandning av plast.
Tandkrona
En krona ersätter tanden genom att täcka den del av tanden som är skadad. Kronan sätts som en hjälm på tanden som först slipas ned av tandläkaren. Tandkronans skelett görs vanligtvis i kobolt krom, titan, guld eller zirkonia. Alla dessa är hållbara material som dessutom är snälla mot vävnaden i tänderna.
Rotfyllning
Om sprickan i tanden är stor och sträcker sig in i tandens pulpa kan du behöva göra en rotfyllning. En rotfyllning kan göras på olika sätt och innebär att tandläkaren tar bort tandens inre mjuka vävnad och fyller rotkanalen med ett gummimaterial som hindrar bakterier att tränga in i tanden och skapa en infektion.
Orsaker till en sprucken tand
Tandgnissling eller tandpressning
Du gnisslar eller pressar ihop tänderna när du sover eller när du är stressad.
Du biter på någonting hårt
En sprucken tand kan uppstå på grund av att du exempelvis biter i hårda karameller eller is.
Fyllning
Stora tandfyllningar kan göra tanden extra känslig för sprickor.
Ålder
Många tandsprickor uppstår hos personer över 50 år.
Så mycket kostar det att laga en spricka i tanden
Likt andra behandlingar inom tandvården är priset individuellt och baseras på olika faktorer som patientens förutsättningar, behandlingens omfattning samt vilken tandläkare som utför den. Nedan listar vi från-priser på de olika behandlingarna så att du kan få en uppskattning av prisbilden:
Tandfyllning
En fyllning av en yta på en fram- eller hörntand kostar mellan 1000-3000 kronor.
Tandkrona
En krona kostar från 7000 kronor.
Rotfyllning
Rensning och rotfyllning av en rotkanal kostar från 4500 kronor.
Aqua Dental är kopplade till Försäkringskassan så du kan använda ditt tandvårdsbidrag och högkostnadsskydd hos oss. Högkostnadsskyddet börjar gälla när kostnaden för tandvård överstiger 3000 kronor per kalenderår. Vi har samma priser på kvällar och helger som på vardagar.
Har du frågor eller vill boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan.
Information om artikeln
Mer om skador på tänderna
Läs också
-
65+Reformen
65+Reformen är ett initiativ från oss på Aqua Dental som syftar till att utöka tandvårdsstödet för seniorer. -
Avbetalning av tandvård
På Aqua Dental erbjuds våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar helt utan ränta. -
-Träffa Aqua Dentals tandläkare online
Med vår nya tjänst Onlinetandläkaren kan du träffa en tandläkare direkt i din mobil eller dator. Perfekt för dig som har frågor eller söker rådgivning för en synbar förändring i munnen.