Fluorbehandling: Så går det till

Vad är fluor? Varför är det bra för tänderna? När behövs en fluorbehandling?

Genom maten du äter och vattnet du dricker får du i dig fluor. Däremot kan det vara bra att tillsätta extra fluor för att motverka karies. Om du är kariesbenägen så kan du genomgå en fluorbehandling för att stärka emaljen ytterligare.

Fluor har i över 70 år använts för att förebygga uppkomsten av karies. Fluoret stärker tandytan och gör tanden och emaljen mer motståndskraftigt mot kariesangrepp. Tänderna behöver det extra skydd som fluoret ger och det är viktigt att applicera fluor direkt på tanden eftersom den lokala effekten på emaljen ger tydliga resultat. Det kan till vardags göras genom att borsta tänderna med en fluortandkräm och skölja med fluorskölj.


Vad är fluor?

Fluor är ett ämne som naturligt förekommer i naturen, både i vatten, jord, växter och djur. I våra vattenkällor finns varierande mängd fluor och vi får i oss det i vår dagliga kost och vårt dricksvatten.


Så går en fluorbehandling till

Om du löper hög risk att drabbas av karies eller om du har omfattade kariesskador, eller lider av blottade tandhalsar kan det vara lämpligt att genomgå en fluorbehandling. En intensivbehandling med fluor kan exempelvis läka ytliga kariesskador i emaljen. Det är din tandläkare som avgör om du bör genomgå en fluorbehandling. Det finns två olika typer av fluorbehandlingar på klinik: Fluorlack och fluorgel.


Fluorlack

Tandvårdspersonal penslar ett lack som innehåller en hög koncentration av fluor på tänderna. Lacket får stelna på dina tänder och sedan sitta där till dess att det nöts bort. På så sätt får tänderna möjlighet att lagra mycket fluor i emaljen. Det här är en behandling som kan upprepas mellan två och fyra gånger per år om du ofta drabbas av hål i tänderna.


Fluorgel

En behandling med fluorgel går ut på att tandvårdspersonal hjälper dig att ta fram en individuellt anpassad munskena. Denna skena används för att du ska kunna genomföra behandlingen hemma. Efter tandborstningen applicerar du fluorgel i skenan. Låt gelen verka i omkring fem minuter, så att tänder får möjlighet att absorbera fluoret. Behandlingen kan upprepas dagligen så länge din tandläkare tycker att det är bra för din tandhälsa.


Kan jag göra något själv?

Både vuxna och barn bör inkludera fluor i sina dagliga hygienrutiner. Ta hjälp av tandvården för att ta reda på hur du ska införa fluor på bästa sätt utifrån dina förutsättningar och behov.


Det alla kan göra är att två gånger om dagen borsta tänderna med fluortandkräm. Du kan även addera fluorskölj, tuggummi eller sugtabletter som innehåller fluor. Följ anvisningarna på förpackningarna eller rådfråga din tandläkare för att inte överdosera. Viktigt att tänka på är att välja ett sockerfritt tuggummi.

Varför behövs en fluorbehandling?

Dina tänder kan oavsett ålder må bra av att stärkas med hjälp av en fluorbehandling. Även mindre barn som fortfarande har mjölktänder kan behöva extra fluor. Det bromsar nedbrytningen av och stimulerar en snabb återuppbyggnad av emaljen. Om du har lätt för att få hål i tänderna kan en fluorbehandling hjälpa dig att stärka emaljen och skydda tänderna mot kariesangrepp.


Hur vet jag att jag behöver en fluorbehandling?

Det är svårt att upptäcka själv att man behöver genomgå en fluorbehandling utan det är någonting som din tandläkare upptäcker vid en undersökning. Om du har många små pågående kariesangrepp eller om du löper hög risk att få hål i tänderna kan en fluorbehandling vara att rekommendera.

Enligt Sveriges Tandläkarförbund är fluor den bästa komponenten för att motverka kariesangrepp. Effekterna av fluor är väl dokumenterade och det finns i dag inga andra substanser som har en vetenskapligt bevisad effekt mot karies.

Har du frågor eller vill du boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan. 

Information om artikeln

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.