Tandpressning: Orsak, symptom och behandling

Ett vanligt symptom på tandpressning kan vara ont i käkarna eller huvudvärk redan på morgonen.

Det är inte alltid att man själv vet om att man pressar tänderna på ett skadligt sätt. Det kan dock leda till en överbelastning i käkarna och skada tänderna. Symptomen på tandpressning varierar men du kan få hjälp med besvären hos din tandläkare.

Ofta sker tandpressning på natten så det är inte helt säkert att personen som är drabbad vet om denne lider av tandpressning. Självklart kan man även pressa tänder i vaket tillstånd. Om en patient själv märker att han eller hon pressar tänder upptäcks det oftast som att käkarna ömmar eller att tänderna slits snabbt. Om du upplever symptom som passar in på tandpressning eller misstänker att du pressar tänderna kan det vara bra att boka en tid hos din tandläkare så att de kan undersöka dina tänder och behandla det eventuella problemet i tid.


Vad är tandpressning?

Tandpressning eller tandgnissling är något som i dag drabbar var tredje vuxen person någon gång under deras livstid, samlingsnamnet för dessa problem kallas för bruxism. Att gnissla tänder är när man gnider tänderna mot varandra. Tandpressning däremot innebär att man biter ihop, pressar, tänderna hårt mot varandra. Det resulterar i en överbelastning av både käkmusklerna och lederna. I förlängningen resulterar denna överbelastning i skador på tänderna och käkleder.


Vilka är symptomen på tandpressning?

Det allra vanligaste är att du inte själv märker att du pressar tänderna. Många pressar tänderna i sömnen men man kan även vara ovetande om att man gör det på dagtid. En person pressar tänderna gör inte det konstant utan det under ett par sekunder vid olika tillfällen som när man sväljer eller tuggar. Därför är det svårt att själv märka av problematiken. Det är ofta en tandläkare som märker av problematiken.

Beroende på vilken del av käkarna som blir överbelastade på grund av pressningen varierar symptomen, men här är några av de mest vanliga symptomen:

 • Du får svårt att gapa stort.
 • Smärta eller ömhet i käkmuskulaturen.
 • Ont i käken när du gapar.
 • Smärtar i tänderna.
 • Knäppning från käkleden.
 • Raspande ljud från käkledsena vid gapning eller stängning av munnen.
 • Molande värk i huvudet, oftast i tinningen eller över pannan.
 • Tänderna spricker och leder i sin tur till diffusa ilningar eller värk.

Misstänker du att du pressar tänderna eller upplever du några av ovanstående symptom kan det bara bra att träffa en tandläkare som kan undersöka situationen i din mun. 


Har du funderingar eller vill boka en tid?

Vi hjälper dig med din tandpressning. Fyll i formuläret så hör vi av oss.

Behandling av tandpressning?

Slitage på tänderna kan bero på många olika saker så den behandlande tandläkaren kommer att ställa frågor om föda, livsstil, stress och läkemedel. För att diagnostisera tandpressning undersöks käkmuskulaturen och käkleden. Du får visa hur stort du kan gapa samt att situationen i munhålan undersöks och man tittar efter förändringar i slemhinnorna. Tandläkaren kommer även att titta på hur de två käkarnas tandrader ser ut när du biter ihop på olika sätt.


Bettskenor

En bettskena kan vara en bra behandlingsmetod för den som pressar tänder. Bettskenor hjälper till att avlasta och stabilisera käkarna. Bettskenan formgjuts av din tandläkare och är individuellt anpassad efter dina tänder. Det är viktigt att du regelbundet träffar din tandläkare för att justera och anpassa din bettskena så att dina käkar alltid är i rätt position. Om du lider av svår tandpressning kommer din bettskena att bli utsliten och behöva bytas ut med jämna mellanrum.


Justering av bettet

I bland kan en eller flera tänder behöva justeras eftersom det är deras position som orsakar tandpressningen. Beroende på vad som behöver göras kan tandläkaren exempelvis slipa på emaljen eller bygga upp en tand för att bettet ska bli bättre.


Träningsprogram

Ett speciellt framtaget träningsprogram kan hjälpa dig att sluta pressa ihop käkarna. Träningsprogrammet innehåller övningar som hjälper käkarna att slappna av. Denna behandling bygger på att bryta vanan att pressa ihop käkarna och det är viktigt att du följer tandläkarens instruktioner och gör övningarna på rätt sätt.


Varför pressar man tänder?

Det är inte helt klart vad tandpressning beror på. Det finns dock flera olika faktorer som kan orsaka tandpressning och snabbare slitage på tänderna:

 • Stress.
 • Instabilt bett.
 • Lågt pH-värde i munhålan.
 • Genetik (ärftliga faktorer).
 • Sura uppstötningar och kräkningar.


Ont i tänderna av stress

Allt fler rapporter visar att befolkningen är mer stressad nu jämfört med för några år sedan. Ångest, psykisk ohälsa och oro är vanligt förekommande problem bland befolkningen. Många personer som lider av psykisk ohälsa, främst stress, drabbas av ont i tänderna av stress. Ett tecken på det är att antal bettskenor som delas ut har ökat markant under de senaste åren, vilket är en vanlig behandling när stressen sätter sig i käkarna.

Den bakomliggande orsaken till värken är att stress ofta leder till att vi pressar och gnisslar tänderna. Det kan i sin tur leda till värk i käkarna. Genom att vi pressar och gnisslar tänder får våra tänder inte vila så mycket som de behöver. Många av de som får bettskenor förskrivna är unga personer.

Att gnissla tänderna på dagen istället för på natten är ett tecken på att den bakomliggande orsaken är stress. Du som har ont i tänderna av stress bör se över din vardag och utvärdera om det finns något du kan göra för att minska stressen och därmed symptomen.

Det finns sådant du själv kan göra för att minska dina symptom på tandpressning. Dels kan du undvika sura drycker helt. Om du upplever muntorrhet är det något du bör lyfta med din tandläkare eller tandhygienist för att få individuellt anpassade råd för att öka din salivproduktion. För att få ytterligare tips på vad du kan göra hemma för att komma till rätta med tandpressningen är det bäst att kontakta din tandläkare.

Är du intresserad av att boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så kommer vi att kontakta dig inom kort.

Information om artikeln

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.