Allt du behöver veta om mjölktänder 

De första tänderna som kommer kallas mjölktänder och när barnet närmar sig tre år är det vanligt att alla 20 mjölktänder syns.

De första tänderna brukar dyka upp när barnet är omkring sex till nio månader. Tandsprickning kan vara besvärande för barnet och göra ont. Vid tre års ålder brukar alla mjölktänder vara synliga.

Redan i fosterstadiet börjar mjölktänderna och de första permanenta tänderna att bildas. När barnet föds är anlagen klara i käkbenet och när det är dags börjar de att växa. De första tänderna brukar dyka upp när barnet är omkring 6 till 8 månader men det kan också ta upp till ett år innan de första tänderna kommer fram Ofta brukar det vara framtänderna i underkäken som kommer först. Sedan följer framtänderna i överkäken. Efter det fylls käkarna på med tänder. Vid 3 års ålder brukar alla mjölktänder vara synliga och barnet kallas på en första kontroll hos tandläkaren.

Hur ser mjölktänderna ut?

Mjölktänderna sitter ofta lite ojämnt i munnen. Det är inte ovanligt att mjölktänder sitter glest och lite snett, det rättar ofta till sig i och med att käkarna utvecklas och växer när allt fler tänder fyller käkarna. När hörntänderna och sexårständerna börjar trycka på bakifrån skjuts framtänderna ihop och om barnet har en glugg försvinner den oftast. Mjölktänder är till färgen lite mer åt det blåvita hållet därav namnet mjölktänder.


Så utvecklas mjölktänderna 

Redan när barnet ligger i magen som foster bildas mjölktänderna. I slutet av fostertiden bildas även anlagen för de permanenta tänderna. När tandkronan, den synliga delen, har bildats växer roten och förankras i käkbenet. När barnet föds är de allra flesta helt utan tänder och förblir så under sina första levnadsmånader. De första mjölktänderna blir synliga när barnet är omkring sex och åtta månader.

Redan från det att barnets första tand ses i munnen är det viktigt att grundlägga goda tandborstningsvanor viktigt att förankra god hygienrutiner. Vid 5 – 6 år börjar de permanenta tänderna att pressa uppåt mot de överliggande mjölktänderna. Tandroten försvinner och mjölktänderna sitter endast fast i tandköttet. Nu börjar de bli lösa och mjölktänderna byts ut mot permanenta.


Symptom på tandsprickning? 

När en ny tand börjar att växa fram är det inte ovanligt att ditt barn tycker att det kliar i munnen. Ofta hittar då både händer och leksaker vägen till barnets mun och det är vanligt att barnet dreglar mer än vanligt. Andra mer svårtolkade symptom kan vara att barnet sover sämre och att matlusten kan minska. Det kan vara skönt för barnet att tugga på en sval bitring under tandsprickningen.


Tandsprickning, feber och dålig i magen? 

Det finns vissa som säger sig uppleva att barnet får feber och blir oroliga i magen när de första tänderna tränger fram. Det finns dock ingen forskning, eller något vetenskapligt samband som styrker detta och inget som drabbar alla barn.

Det kommer inga tänder?

Alla barn utvecklas i sin egen takt, och i de allra flesta fall finns det inget att oroa sig för. Det är viktigt att komma ihåg att barn utvecklas individuellt och vissa barn får sina första tänder först efter sin ettårsdag. Om du ändå vill försäkra dig om att allt står rätt till är du välkommen att höra av dig och boka en tid.

En olycka kan lätt hända och en tand kan bli skadad. Det är alltid bra att kontakta tandläkaren för att antingen undersöka skadans omfattning eller få tips om vad du som förälder kan titta efter.


Hur många mjölktänder har man?

Antalet mjölktänder ett barn får är 20, 10 i underkäken och 10 i överkäken. Vid tre års ålder brukar alla tänderna vara synliga i käkarna.


När tappar man mjölktänderna?

När barnet blir omkring 5 – 6 år så börjar barnet att tappa sina mjölktändertänder. Det beror på att de underliggande permanenta tänderna pressar sig uppåt och sätter tryck på mjölktänderna. I och med detta försvinner tandroten. Då mjölktänderna enbart sitter fast med hjälp av tandköttet blir de lösa och tappas för att ge plats åt de permanenta tänderna.

Generellt kan man säga att mjölktänderna blir lösa i den ordning de först kom. Framtänderna tappas därför ofta först. Hur och när ett barn tappar sina tänder går inte att säga på förhand. Det är helt individuellt och vissa barn tappar sina tänder tidigt och andra senare. Det ena är inte mer normalt än det andra.


Vad gör jag om mitt barn slår ut en mjölktand? 

En olycka kan lätt hända. Barn kan ramla och det kan resultera i att en tand skadas. Om skadan är allvarlig kan tanden behöva tas bort. Viktigt att tänka på är om det vill sig illa så kan tanden vid olycksfallet tryckas upp och skada den permanenta underliggande tanden. Många gånger är det bra att uppsöka tandläkare som kan undersöka skadan och även ta röntgenbilder.

Det som är viktigt att tänka på är att aldrig försöka att sätta tillbaka en utslagen mjölktand då det kan skada den permanenta tanden under.


Ska jag söka akut tandvård om mitt barn slår i mjölktänderna? 

Det är alltid bra att kontakta tandvården om ditt barn skadar sina tänder eller mun. Om du inte behöver åka in akut så får du av tandvårdspersonalen tips och tecken att hålla utkik efter om tanden skulle ha skadats.


Mjölktänder och godis? 

Att godis innehåller socker är inte någon nyhet, det gör även frukt. I torkad frukt, som exempelvis russin, är sockret än mer koncentrerat När barnet äter söta saker finns det bakterier i munnen som omvandlar sockret till syra. Denna syra fräter på tänderna och kan orsaka karies. Saliven är munnens egna försvarssystem och arbetar för att reparera skadorna på tänderna. För att saliven ska få så bra förutsättningar som möjlig bör man inte småäta. Småätande under en längre tid försvårar för saliven att reparera tänderna. Därför är lördagsgodis för barn, och även för vuxna, en bra idé. Då begränsas attacken på tänderna till en dag och saliven får möjlighet att hantera angreppet.


Hål i mjölktänder? 

Även mjölktänderna kan drabbas av karies, därför är det viktigt att redan från början vara noggrann med munhygienen. Det är viktigt att tänka på kosten, både gällande vad man äter men även hur ofta man äter. Undvik att småäta mellan måltiderna för att ge tänderna möjlighet att återhämta sig. Det är också viktigt att hålla på rutinerna kring tandborstning och borta två gånger per dag samt att välja en tandkräm som innehåller fluor. Tänderna ska borstas morgon och kväll med en mängd fluortandkräm som motsvarar barnets storlek på lillfingernageln. En vuxen måste alltid hjälpa barnet.

Barn kan få hål i tänderna och ofta beror det på bristande tandborstning och dåliga kostvanor. Om ett barn får hål i en mjölktand kan den lagas om angreppet inte är så stort att det går ända in till tandnerven. Om angreppet gått in till tandnerven och eller tanden blivit infekterad måste den tas bort för att inte skada den efterföljande permanenta tanden.


3-årskontrollen hos tandläkaren – vad ska man förvänta sig?

När ditt barn har eller ska fylla tre år är tid att boka det första tandläkarbesöket. I Sverige tillhör alla under 23 år barntandvården, vilket betyder att tandvården är kostnadsfri. Ni kommer att få en kallelse hem till närmsta landstingsägda tandläkarklinik. Det många glömmer är dock att vi i Sverige har fritt vårdval som innebär att du kan söka tandvård för både dig och ditt barn hos vilken tandvårdskedja ni vill så länge de har ett avtal med Landstinget. Det betyder att du kan lista ditt barn hos en privat tandvårdskedja som Aqua Dental, och att tandvården ändå är helt kostnadsfri. Många gånger är kontinuiteten lättare hos en privat tandläkarklinik och en långsiktig relation till en och samma tandläkare är en stor fördel både när det gäller diagnostik och förtroende liksom att besöken ska vara positiva. Det är viktigt att redan från början få bra rutiner och en bra relation till tandvården eftersom barntandvården ofta formar ditt barns munhälsa senare i livet.

Under det första besöket hos tandläkaren brukar barnet få tid att bli bekväm med omgivningen, tandläkaren och dennes instrument. Kanske får barnet sitta i tandläkarstolen och åka upp och ned. Sedan räknar tandläkaren tänderna, tittar så att alla tänderna kommit och letar efter eventuella skador på tänderna. De flesta barn behöver bara gå till tandläkaren vartannat år men ni kommer kallas efter det som tandläkaren tycker är lämpligt efter barnets förutsättningar. 

Lista ditt barn hos oss här

Att ett barn suger på napp eller tumme är naturligt. Men det är bra att vid tre år vänja av barnet med denna vana. Käkarna är väldigt formbara på små barn och det kan bli så att tänderna justerar och anpassar sig efter napp eller tumme. Bettavvikelser kan uppkomma och den vanligaste är att framtänderna i överkäken blir utstående och att tänderna i över- och underkäken inte möts. Normalt korrigeras det efter 6–12 månader efter att sugvanan upphört och behöver inte behandlas.

Så fort de första små risgrynen tittar fram är det viktigt att börja med tandborstning. Börja med en mjuk tandborste med ett borsthuvud anpassat för barn. I början räcker det att borsta tänderna med vatten men så fort kindtänderna har kommit är det mycket viktigt att börja borsta med fluortandkräm för barn. Fluoret stärker tänderna och minskar risken för karies. Införandet av fluortandkräm har gjort att kariesförekomsten har minskat markant i Sverige. Det är viktigt att en vuxen är med och hjälper till vid tandborstningen morgon och kväll.

Vem ska borsta barnets tänder?

Vuxna ska borsta barn och ungdomars tänder upp till 12 års ålder. Barn och ungdomar kan borsta själva först men det är du som förälder som måste ta ansvar och göra den ordentliga tandborstningen. Hela vägen upp till 12 års ålder behöver du vara med och hjälpa till med tandborstningen då barnet ännu inte har utvecklat den motorik som krävs för att ha en korrekt tandborstningsteknik, dessutom är det viktigt att se till att barnet inte slarvar när de borstar tänderna själva.

Har du frågor om tandvård för barn eller vill du lista ditt barn hos oss? Ring oss på 010 - 188 00 00 eller så kan du fylla i formuläret nedan så kommer vi att kontakta er inom kort.

Information om artikeln

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.