Barntandvård

Barn och ungdomar är välkomna till oss. Ge ditt barn de bästa förutsättningarna och gå regelbundet till tandläkaren. Tillsammans med oss kan ditt barn få friska tänder, en god relation till tandläkare och en trygg start med barntandvården.

Rätt tandläkare till ditt barn

Vi på Aqua Dental vet hur viktigt det är att etablera bra tandborstningsrutiner redan när barnen är små. En tidig och god kontakt med tandvården följer ditt barn genom livet och bidrar till en frisk mun och friska tänder. Vår målsättning är att skapa en positiv inställning till tandvård och ge ditt barn rätt förutsättningar för en god tandhälsa livet ut.

Barntandvård, det vill säga tandvård för barn, ungdomar och yngre vuxna är avgiftsfri i Sverige till och med det år de fyller 23 år, det gäller även hos privata aktörer som Aqua Dental. 


Hos oss på Aqua Dental finns allt från tandläkare och tandhygienister till specialisttandläkare. Maria Jarkander är specialist inom barn- och ungdomstandvård och har länge arbetat med barn som remitterats till henne på grund av speciella omständigheter. Det kan exempelvis vara tandvårdsrädsla och behandlingssvårigheter, vissa funktionsnedsättningar, tandutvecklingsstörningar och eruptionsstörningar, tandtrauma, bettfysiologiska besvär, kariesproblematik, kirurgiska ingrepp, utredning samt behandling av oral hälsa hos barn med allmänmedicinsk sjukdom eller något annat som ditt barns ordinarie tandläkare behöver hjälp med.


Observera att vi i dagsläget erbjuder avgiftsfri tandvård till barn, ungdomar och yngre vuxna, 3 till 23 år, i Malmö (0-23 år). Stockholm, Uppsala och Västerås. Vår klinik i Helsingborg erbjuder familjetandvård, det vill säga att kliniken tar emot barnpatienter om en förälder eller vårdnadshavare är patient på kliniken. 

Vill du boka tid, ställa frågor eller lista ditt barn?

Fyll i formuläret nedan så kommer vi att kontakta er inom kort. 

Lista ditt barn hos oss - helt kostnadsfritt

Du kan själv välja vart du vill att ditt barn ska gå till tandläkaren. Barntandvård är kostnadsfritt så länge tandläkaren har ett avtal med regionen.

Lista ditt barn här 

Kostnadsfri tandvård för barn 

Redan från start är det viktigt med god munhygien. När ditt barn fyller tre år kommer ni att bli kallade till det första tanvårdsbesöket. 

Läs mer om ditt barns tandvård här

Barnets första tandvårdsbesök

Vissa barn tycker att det är spännande att gå till tandläkaren för första gången. Det är dock inte ovanligt att barn känner oro inför sitt första besök. 

Läs mer om det första tandläkarbesöket här

Så påverkas tänderna av napp  

För att minska risken för bestående bettproblem är det bra att sluta med napp eller tumsugning vid tre års ålder. 

Läs mer om hur tänderna påverkas av napp  här

Tandställningar för barn och ungdomar

Vi tar emot barn både med och utan tandregleringscheckar och kan hjälpa till att justera tändernas position för att uppnå ett korrekt bett. 

Läs mer om ditt barns tandvård här

Allt om tandsprickning och mjölktänder

Barnets första tänder kallas för mjölktänder och de brukar börja bryta igenom när barnet är omkring  6-8 månader. 

Läs mer om barnets mjölktänder här

Träffa Maria Jarkander

Maria Jarkander är specialist inom barn- och ungdomstandvård. Hon är den som leder Aqua Dentals satsning på barntandvård. Maria blev färdig allmäntandläkare på Karolinska Institutet 1997 och vidareutbildade sig senare på Eastmaninstitutet och blev färdig barn- och ungdomsspecialist 2011. Hon har även varit projektledare för Sveriges största studie om dental erosion, frätskador på tänderna som publicerades 2018.


På Aqua Dental arbetar vi för att du som patient alltid ska känna dig trygg hos oss och Maria är en del av detta arbete. Hon har god erfarenhet av att omhänderta barn och ungdomar som remitteras till henne med önskan om en anpassad tandvårdsupplevelse. Närheten till övriga specialister på Aqua Dental gör att ditt barn kommer att få vård i toppklass.

Tandreglering för barn

Ett snett leende, bristande funktion i bettet, problem med att tala, tugga och svårigheter att hålla rent i bettet på grand av en trångställning kan ibland behöva korrigeras med hjälp av en tandregleringsbehandling. Det är fördelaktigt med behandling i låg ålder för att slippa mer omfattande korrigering i framtiden.


I Sverige bekostar regionerna majoriteten av barn- och ungdomstandvården. Det gäller även tandreglering för barn som har ett så pass allvarligt bettfel att de är i behov av tandställning. Då tilldelas patienten en tandregleringscheck från regionen. 


Du är välkommen till oss om ditt barn träffat en tandläkare som anser att barnet är i behov av tandreglering och ni önskar att behandlingen utförs hos oss. Vi utför även tandreglering på barn och ungdomar som inte blivit remitterade på grund av ett omfattande bettfel och där ni själva önskar stå för kostnaden för behandling. 


På Aqua Dental har vi ortodontister, specialister inom tandreglering, och allmäntandläkare som är inriktade på olika tandregleringsmetoder. Vi kombinerar kunskap, erfarenhet och de mest moderna behandlingsmetoderna. Av den anledningen kan vi helt befogat säga att vi arbetar för att ge ditt barn den bästa möjliga behandlingen.

Specialisttandvård

Till oss är du och ditt barn välkomna för både allmän- och specialisttandvård. Hos oss blir ni omhändertagna på bästa sätt. 


Tandregleringscheckar

Vissa barn- och ungdomar har omfattande bettfel och dessa patienter kan då tilldelas en tandregleringscheck. Det innebär att du och ditt barn har möjlighet att välja en auktoriserad klinik där ni genomgår behandlingen.


Remiss till specialisttandvård för barn

Du och ditt barn är välkomna till oss. Antingen om ni söker direkt till oss eller om blir remitterade på grund av att ditt barn är i behov av specialistvård. 


För dig som är remitterad

Om ditt barn är i behov av barntandvård och blir remitterad till vår pedodontist (barnspecialist) Maria Jarkander kommer ni att kontaktas för att boka in ert första besök hos oss. Vid det första besöket görs oftast ingen behandlingen utan då sker en undersökning och tillsammans med Maria lägger ni upp en behandlingsplan. Denna plan är baserad på en noggrann undersökning, era behov och barnets tidigare erfarenheter av tandvård.

Akut tandvård för barn

Precis som vuxna kan barn vara i behov av akut tandvård. Det kan exempelvis bero på att de ramlat och slagit i tänderna. Då kan det kännas tryggt att veta att på Aqua Dental reserverar vi tider för akuta behov. Det innebär att vi oftast kan erbjuda en tid samma dag som ni kontaktar oss med akuta besvär.

Lista ditt barn hos oss - kostnadsfritt