Att dra ut en tand
Hur går en tandutdragning till? Gör det ont och vad kostar det? Här hittar du allt om att dra ut tänder.
När en tand av en eller annan anledning inte går att rädda är en tandutdragning det alternativ som återstår.
Att dra ut en tand är smärtfritt med rätt bedövning och teknik, däremot kan området där tanden suttit bli svullet och ömt efter behandlingen. Det är viktigt att hålla rent i munnen efter att tanden dragits ut och det är även viktigt att tänka på vad man äter den närmsta tiden efter behandlingen.
Varför drar man ut tänder?
Det kan finnas flera olika bakomliggande orsaker till att en tand måste dras ut. Exempelvis kan det handla om inflammationer, tandlossning, stora eller obehandlade kariesangrepp, komplikationer med visdomständer, trauma mot en tand eller annan skada. Tandläkaren ser alltid över olika alternativ för att rädda tanden innan det bestäms att tanden måste dras ut.
Vad kostar det att dra ut en tand?
Att dra ut en tand kostar 1690 kronor, men priset kan många gånger vara högre beroende på behandlingens omfattning och vilken tand det avser. Visdomständer i synnerhet kan ha komplicerade utgångslägen som kräver större och mer komplicerade ingrepp. Därför kan kostnaden för en tandutdragning ibland uppgå mot 5000 kronor eller mer.
Be alltid om ett kostnadsförslag innan så att du vet vilket belopp det rör sig om och varför. Kom ihåg att det finns ett högkostnadsskydd inom tandvården vilket innebär att Försäkringskassan kan komma att täcka delar av kostanden. Tala med din tandläkare om du är osäker.
Om du drabbats av värk på grund av tanden bör du boka en akuttid för att låta en tandläkare undersöka tanden. Vid akuta smärtor görs alltid en initial undersökning för att hitta orsaken till värken och ställa en diagnos.
Hur går en tandutdragning till?
När du träffar din tandläkare är det viktigt att tala om vilka mediciner du tar och om du har någon sjukdom som kan påverka läkningsförloppet. Då detta kan påverka behandlingen. Tandläkaren går igenom din journal och tar de röntgenbilder som behövs för att på bästa sätt genomföra behandlingen. På röntgenbilderna kan tandläkaren se tandens längd, position och form. Tandläkaren måste ta hänsyn till hur tandens rötter ligger i förhållande till de omkring liggande nerverna, därför måste tandläkaren ibland göra extra röntgenundersökningar. Tandläkaren avgör hur komplext ingreppet är och om det anses vara väldigt svårt kan du remitteras till en käkkirurg.
Behandlingen inleds sedan med att området runt tanden bedövas med hjälp av lokalbedövning. Beroende på hur komplex tandutdragningen är så kan olika tekniker behöva användas, vid större ingrepp kan viss kirurgi behövas men vid enklare utdragning lossas tanden med hjälp av ett verktyg som kallas elevatorium. Vid behov kan tandläkaren även forma det underliggande benet. Efter tandutdragningen kan såret behöva sys ihop, men det är inte alltid det är nödvändigt.
Efter att tanden är utdragen är det viktigt att hålla rent för att förebygga infektioner i området. Under tiden blodet levrar sig kommer du att få bita ihop på en steril gasväv, detta tar cirka 30 minuter. Under det följande dygnet bör du inte röka eller snusa. Du bör även undvika att rengöra tänderna intill området där tanden drogs ut.
Det är vanligt att tandutdragningen kan komma att orsaka obehag och värk upp till en vecka efter ingreppep. Tandläkaren kan skriva ut smärtlindring i de fall då hen tror det behövs. Följ tandläkarens rekommendationer om hur du ska sköta din munhygien tiden efter utdragningen.
Gör det ont?
En tandutdragning är vanligare än många tror och det låter värre än vad behandlingen är. Tandläkarna har stor erfarenhet av att extrahera tänder och med hjälp av rätt teknik och lokalbedövning kommer behandlingen inte att göra ont. Däremot kan du känna ett litet tryck. Varje fall är självklart unikt och vissa mer komplicerade än andra. Om tanden som ska dras ut exempelvis är positionerad på ett svårt och tillgängligt sätt, har en lutning i käkbenet eller ligger i ett låst läge kan kirurgi komma att krävas. Ett kirurgiskt ingrepp innebär inte att behandlingen kommer att göra mer ont, utan att det är mer avancerat och tar längre tid.
Vad händer sen?
När en tand har extraherats lämnas ett hålrum där tanden tidigare suttit. I början av läkningen kan gropen ha en vitaktig ton, det kan även vara ömt och svullet. Om du ser något vitt där tanden suttit kan antingen vara en bit av benet som ska vara där, det kan också vara ett tandfragment som frakturerat när tanden drogs ut. Endast små fragment som anses kunna läka själva lämnas. Om det inte gör ont behöver du inte oroa dig.
Viktigt är att du låter hålet läka ifred. Du kan se något vitt i hålet som liknar trådar. Det kan då bara fibrin, ett protein som hjälper såret att sluta blöda och påskyndar läkningen. Om tanden dragits ut under kirurgiskt ingrepp kan det vara så att tandköttet sytts ihop med stygn efter behandlingen. Dessa löses upp och försvinner efter cirka två veckor. Ibland kan ett stygn lossna redan efter ett par dagar. Om du inte besväras eller fått specifik information kring detta behöver du inte oroa dig.
Hur lång tid tar det att läka?
Att dra ut en tand är en vanlig behandling. Ömhet och eventuell svullnad eller smärta bör avta och försvinna efter en dryg vecka. Håligheten som den utdragna tanden lämnar efter sig läker ihop på ytan efter omkring två veckor men för att hela håligheten ska läka helt och hållet kan det ta flera månader.
Läkningsprocessen varierar också beroende på patientens egna biologiska förutsättningar och omfattningen på behandlingen.
Vanliga komplikationer
Du kan uppleva lite besvär efter en tandutdragning men det är oftast ingenting att oroa sig för. Blödningar, lättare smärta och viss svullnad är helt normala reaktioner efter det att en tand dragits ut.
- Kringliggande tänder kan kännas lösa
Efter en tandutdragning kan tänderna runt omkring kännas ömma och i vissa fall lösa. Detta är inget farligt och går tillbaka, låt tänderna vila under en period och undvik att tugga på de tänder som känns annorlunda.
- Svullet område
När en tand tas bort kan olika patienter reagera olika. Vissa kan få en svullnad i området där tanden satt, andra kan även svullna i andra delar av ansiktet. En del kan få blåmärken och känna ett obehag av det, medan vissa varken svullnar eller får blåmärken. Alla reagerar fysiskt olika på behandlingen, men efter omkring en vecka bör både eventuella blåmärken och svullnader försvinna. Du ska kontakta vården omgående om du upplever svullnad i svalg eller får svårigheter med att andas.
- Ofarliga blödningar
Det är inte ovanligt att det kan blöda från håligheten när du dragit ut en tand. Ofta blöder det under det första dygnet för att sedan avta, men exakt hur länge och hur det blöder är individuellt och beror på patientens förutsättningar och omfattningen på behandlingen.
- Otrevlig lukt
Efter en tandutdragning kan det läkande såret utsöndra en svag illaluktande odör. Många som drar ut en tand upplever en sämre andedräkt en period efter extraktionen. Denna lukt försvinner i och med att såret läker.
- Smärta efter att bedövningen släppt
När lokalbedövningen släpper efter en tandutdragning kan det göra ont. Smärtan kan kännas i området där tanden suttit och i käkarna vilket i sin tur kan göra att det känns svårt att gapa och tugga. Följ de anvisningar du fått av din tandläkare gällande smärtlindring och antibakteriella lösningar så kommer smärtan lägga sig på ett par dagar.
Hur håller jag rent i munnen?
Efter att ha dragit ut en tand är det viktigt att hålla rent i munnen för att undvika infektioner. Var noggrann och borsta dina tänder två gånger om dagen, men undvik området där tanden fanns. Ofta rekommenderas det att du ska skölja området varsamt med en antibakteriell lösning som finns receptfritt på apoteket. Viktigt är dock att följa tandläkarens ordinationer för just dina behov.
Hur ersätter jag en utdragen tand?
En förlorad tand går nästan alltid att ersätta på ett eller annat sätt. Den behandlande tandläkaren kommer att rekommendera den lösning som är bäst för dig och dina individuella förutsättningar. Om en tand som är väldigt synlig måste dras ut kan du få en provisorisk protes i väntan på en permanent lösning. Tandimplantat är ofta ett bra alternativ för att ersätta förlorade tänder.
Så går en tandutdragning till
Visdomständerna börjar växa och bryta igenom efter 18-årsåldern och att de då orsakar problem är inget ovanligt. Visdomständerna är större än de andra tänderna. Ibland växer de inte fram helt, de kan växa snett eller lägga sig i för dem onaturliga positioner. Dessa olika problem kan orsaka dålig lukt, inflammation, smärta och i vissa fall infektioner. Det är inte ovanligt att många drar ut visdomständerna just för att de är problematiska och orsakar mycket smärta.
>> Läs mer om visdomständer här
Efter att ha dragit ut en tand är det bra att undvika att äta tills bedövningen har släppt. När bedövningen har släppt kan du äta som vanligt, men det är bra att tänka på att försöka undvika att tugga på den sida som tanden extraherades från. Ät gärna mjukare mat de första dagarna och om möjligt försök att undvika varma drycker.
Om det fastnar mat i såret är det bra att undvika att peta där utan istället försöka skölja och gurgla bort resterna. Om det inte går kan du försiktigt försöka få bort matresten med en bomullspinne. Om möjligt är det bra att ha kvar blodkoaglet för att håligheten ska läka så snabbt som möjligt utan besvär.
Är du intresserad av att boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så kommer vi att kontakta dig inom kort.
Information om artikeln
Mer om tandutdragning
Läs också
-
65+Reformen
1000 kr extra i tandvårdsbidrag för landets äldre. Läs mer om vårt iniativ för ett mer jämlikt tandvårdsstöd. -
Avbetalning av tandvård
På Aqua Dental erbjuds våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar på helt utan ränta. -
Träffa Aqua Dentals tandläkare online
Med vår nya tjänst Onlinetandläkaren kan du träffa en tandläkare direkt i din mobil eller dator. Perfekt för dig som har frågor eller söker rådgivning för en synbar förändring i munnen.