Allt om visdomständer

Många drabbas av besvär när visdomständerna bryter igenom. Det kan vara svullnad, smärta eller inflammationer.

Visdomständerna kommer ofta i vuxen ålder. Vissa har anlag att få alla fyra tänder medan andra saknar anlag helt eller delvis. Det är vanligt att drabbas av besvär när visdomständerna bryter fram. Om besvären blir påtagliga kan tanden behöva dras ut.

Visdomständerna är de tänder som sitter längst bak i tandraden. Med visdomständerna inräknade har en vuxen vanligtvis 32 tänder i munnen. Det är inte säker att alla får visdomständerna, vissa har anlag för alla fyra, medan andra har anlag för några eller inga alls. Många upplever att eruptionsfasen (då tänderna växer fram) är problematisk och att tänderna ger besvär som tandvärk och svullnad.


Ont i en visdomstand

När tänderna bryter igenom är det vanligt att man upplever ömhet i området. Smärtan kan leda till att du får problem med att gapa och tugga, men området kan även bli infekterat eller inflammerat.

Varför problem uppstår är oftast på grund av att det är trångt i tandraden och att det saknas plats för visdomständerna. Exempelvis kan tandkronan på visdomstanden krocka med den närliggande tandens rot och orsaka problem.

Här är några av problemen som kan uppstå när en visdomstand bryter fram:

 • Svullet tandkött. Tandköttet kan svullna så mycket att det hamnar på en annan tands tuggyta.
 • Tanden växer inte fram helt.
 • Inflammation i tandköttet som i sin tur kan leda till svårigheter att gapa och svullna kinder.
 • I och med visdomständernas placering är de svåra att göra rent vilket kan leda till karies och inflammationer.
 • Skador på omkringliggande tänder om visdomständerna inte växer rakt.
 • Cystor kan uppkomma om hinnan kring visdomstandens krona fylls med vätska.
 • Huvudvärk och feber är ett relativt vanligt symtom när en visdomstand växer fram.


Under eruptionsfasen, då tänderna växer fram, kan visdomständerna orsaka smärta och upplevas som väldigt påfrestande. Om dina symptom håller i sig under en längre tid är det viktigt att kontakta din tandläkare. Om du däremot upplever problem med att svullnaden sprids mot halsen och du får problem med andning eller om du drabbas av feber bör du uppsöka vård akut.


Hur mycket kostar det att behandla en visdomstand?

Vad det kostar att behandla eller dra ut en visdomstand varierar. Det är många olika faktorer som spelar in när slutgiltiga priset sätts. Om tanden ska lagas eller dra ut, hur tanden sitter i käkbenet, om det är en enkel extraktion eller om det krävs ett kirurgiskt ingrepp. Om du ska ta bort tanden spelar det även roll om tanden måste delas innan borttagningen. Därför är det svårt att på förhand säga ett exakt pris. Det man på förhand kan konstatera är att de delar som ingår i priset är undersökning, röntgen och lagning eller uttagning av tanden.


Behandling av visdomständer

Visdomständer som orsakar problematik brukar tas bort. Det är i undantagsfall då tandläkaren anser att ta bort tanden orsakar mer problem än att ha den kvar. Exempelvis om tanden sitter djupt hos äldre, då kan det bli problem nä såret ska läka. Om det endast är ett hål i visdomstanden kan en lagning göras men om du upplever problem med smärta brukar visdomständer tas bort. Om du har en inflammation i tandköttet kring visdomstanden kan en spoling som tar bort bakterier och matrester vara nog. När en tand behöver tas bort finns det två olika tillvägagångsätt, om det är möjligt dras tanden ut med en tång, men om tanden sitter illa till kan en operation vara nödvändig.


Dra ut en visdomstand med tång

Om det är möjligt kan en käkkirurg dra ut tanden med tång. Det som krävs då är att tanden har vuxit så pass mycket att det går att få ett grepp om den. Dessutom är det nödvändigt att tanden inte sitter snett eller har ytterligare problematik som exempelvis böjda rötter.


Operation av en visdomstand

Om tanden inte går att dra ut kommer käkkirurgen att avlägsna tanden under en operation. Detta görs under lokalbedövning. Det är nödvändigt i de fall tanden sitter illa till, är sned, har böjda rötter eller behöver delas för att tandläkaren på ett effektivt sätt ska kunna extrahera den.


Efter behandlingen

Om du har blivit sydd kan trådarna lossnar av sig själva, annars kan du bli inbokad på ett återbesök efter en dryg vecka för att ta bort stygnen. Vissa kan bli lite svullna, och kan blöda lite i munnen någon dag efter att tanden tagits bort.

Det är vanligt att man inte får äta eller dricka på ett par timmar efter att en visdomstand extraherats. Tandläkaren kommer att informera dig om restriktioner, bedövning och smärtlindring.

Efter ett ingrepp i munnen är det viktigt att noggrant bibehålla en god munhygien för att minimera riskerna för komplikationer.

Lediga tider

När får man visdomständerna?

Det är tänder som bryter fram i vuxen ålder, när man blir omkring 18 – 25 år. Ibland kan de komma ännu senare. Vissa människor har anlag för fyra visdomständer medan vissa saknar anlag helt eller delvis.


När ska jag söka vård?

Om du har ont på grund av en visdomstand är det viktigt att få hjälp. I många fall går problemen över när tanden har brutit igenom och många får sina visdomständer utan att uppleva problem. Om du däremot drabbas av besvär av dina visdomständer är det några symptom som avslöjar att du bör söka hjälp hos tandvården akut.

 • Du upplever smärta eller svullnad som inte går över.
 • Kinden svullnar upp.
 • Du får svårt att gapa eller tugga.
 • Du får feber.
 • Svullnaden sprider sig mot halsen.
 • Du upplever en inflammation i tandköttet som inte går över.


När födan var svårare att tugga och tänderna utsattes för fler påfrestningar var visdomständerna nödvändiga. Sedan dess har utvecklingen gått mot mer lättuggad mat vilket har lett till att vi inte använder tänderna bak i käkarna i samma utsträckning. Nu kan man säga att visdomständerna inte längre fyller någon funktion.

Har du frågor eller är du intresserad av att boka en tid hos oss? Då kan du ringa oss på 010 188 00 00 eller om du föredrar så kan du fylla i formuläret nedan så kommer vi att kontakta dig inom kort.

Information om artikeln

Behöver du en tid?

På Aqua Dental erbjuds ett komplett tandvårdsutbud - från traditionella undersökningar och förebyggande tandvård, till avancerade estetiska behandlingar och specialisttandvård. Du hittar våra kliniker i Stockholm och i Göteborg. Du kan boka en tid genom vår onlinebokning eller per telefon på 010-188 00 00