Visdomstand som gör ont - så behandlas det

Vad orsakar smärtan, när ska du söka vård och hur behandlas det? Här går vi igenom allt du behöver veta.

En problematisk visdomstand kan orsaka mycket smärta. Om du upplever besvär på grund av en visdomstand är det viktigt att uppsöka en tandläkare akut för att få hjälp att lindra problemet.

När ska jag söka vård för min visdomstand?

Om du upplever besvär med en visdomstand är det viktigt att låta en tandläkare undersöka tanden. Om du upplever något av följande symptom bör du uppsöka en tandlänkare omgående för att ta bort visdomstanden


  • Kraftig tandvärk
  • Feber
  • Svullnad som sprider sig mot halsen
  • Svårigheter att gapa eller tugga
  • Inflammation


Boka en akuttid direkt för att få hjälp med dina besvär. Vi har öppet 365 dagar om året. 

Boka akuttid direkt

Orsaker till smärta i visdomstand

De komplikationer som orsakas av visdomständer brukar på ett eller annat sätt bero på platsbrist i käken. Visdomständer kommer fram senare än de andra tänderna, vanligtvis i den sena tonåren, och vissa av oss saknar helt enkelt plats för ytterligare en tand i tandraden. Därför kan det vara smärtsamt när en visdomstand tränger fram, särskilt om visdomstanden växer snett och orsakar belastning på tanden framför. Många upplever besvär när någon av visdomständerna bryter igenom. Det kan bland annat orsaka huvudvärk, spänningar och leda till en rad olika följdkomplikationer och smärtsamma besvär.

Bitsår och svullet tandkött

Bland annat är det vanligt med en partiellt frambruten visdomstand, det vill säga att endast delar av tanden vuxit fram. Då kan tandköttet komma att täcka visdomstanden, det blir svårare att hålla rent och risken för infektion ökar. Dessutom kan det skapa bitsår som skaver och ytterligare irriterar tandköttet.

Inflammation i visdomständer

När visdomstanden är på väg upp kan det bildas tandköttsfickor runt tanden där bakterier samlas och orsaka en infektion. Akut inflammation i visdomstanden kan vara mycket smärtsamt och orsaka feber, svullen kind och svårigheter att gapa. Var uppmärksam på om svullnaden sprider sig ned mot halsen och ta i sådana fall omgående kontakt med din tandläkare. Kraftiga svullnader kan leda till andningssvårigheter.

Cystor runt visdomstand

Ett annat problem associerat med visdomständer är cystor. Dessa uppstår när tandkronans omgivande hinnor fylls med vätska och skapar en vätskefylld blåsa. Tillståndet i sig är oftast helt ofarligt, men cystorna kan bli infekterade, växa sig större och därmed orsaka problem. I vissa fall kan kan cystan även belasta käkbenet och kringliggande tänder.

Vanliga problem som kan uppstå i en visdomstand

Det är inte ovanligt att drabbas av problem i visdomständerna även efter att de vuxit fram. Om du drabbas av svullnad eller värk i eller i området omkring visdomstanden kan det bero på något av följande: 

  • Du har hål i din visdomstand
  • Bakterier i området kring visdomstanden orsakar inflammation
  • Du har en cysta nära din visdomstand som inte syns med blotta ögat
  • Du har svullet tandkött kring någon av dina visdomständer


Synptom på problem med visdomständerna 

Många problem som kan uppstå är ont i tanden, svårt att gapa, feber eller svullet tandkött. 


Behandling av visdomständer

Visdomständer som orsakar problem brukar i regel dras ut för att undvika återkommande komplikationer. Det är endast i undantagsfall som tandläkaren bedömer att en utdragning av en visdomstand orsakar mer besvär än att behålla den, och då rör det sig vanligtvis om äldre patienter.

Om besvären orsakas av en inflammerad visdomstand behöver området rengöras och spolas rent från bakterier. Ofta krävs även behandling med antibiotika för att motverka den akuta inflammationsfasen. Sedan kan din visdomtstand extraheras.

Dra ut visdomstand

I normalfallen kan en visdomstand dras ut med en tång, men det förutsätter att tanden har vuxit fram så pass mycket att det går att få ett grepp om den. Överkäkens visdomständer brukar generellt vara lättare att komma åt och få loss då dess käkben inte är lika kraftigt som underkäkens. Även om det inte brukar medföra problem att extrahera en visdomstand från underkäken.

 

Ingreppet då en visdomstand dras ut sker under vanlig lokalbedövning och kommer inte att göra ont, även om vissa förknippar processen med ett visst obehag. Var dock beredd på att svullnad, ömhet och att blödningar kan uppstå dagarna efter behandlingen. Följ tandläkarens rekommendationer kring visdomständer och vid behov ta hjälp av receptfria läkemedel för att lindra besvären. 

 

Prata alltid med oss innan behandlingen om du besväras av tandvårdsrädsla.

Operation av visdomstand

När visdomständer av en eller annan orsak inte går att dra ut behöver tanden avlägsnas under operation. Vanligtvis beror det på att tanden inte har brutit igenom och vuxit tillräckligt mycket, men det kan också vara nödvändigt om röntgenbilder visar komplicerande omständigheter så som en visdomstand med böjda rötter.

Operationen utförs under vanlig lokalbedövning och är väldigt sällan förknippad med någon smärta. Däremot är det vanligt att ingreppet uppfattas som påfrestande och många upplever spänningar i käken. Starkt tandvårdsrädda patienter kan få lugnande medicinering innan operationen för att dämpa obehaget. 

På Aqua Dental arbetar flera erfarna och duktiga käkkirurger vilket innebär att vi inte behöver remittera dig vidare till utomstående vårdinrättningar.

Leg. tandläkare Emily Turner förklarar varför man får ont och hur det kan behandlas.

Hur mycket kostar det?

Kostnaden för att behandla eller dra ut en visdomstand varierar kraftigt. Den initiala delundersökning som krävs vid akut tandvård har alltid samma pris även på helger och kvällar. Då kan problemet diagnostiseras och en behandlingsplan hur besvären med din visdomstand kan läggas upp. 

Vad det slutgiltiga priset sedan beräknas till påverkas av många olika faktorer. Till exempel om tanden ska lagas eller dras ut, förekomst av infektion och i så fall i vilken utsträckning, hur din visdomstand sitter i käkbenet, om det är en enkel extraktion eller om det krävs ett kirurgiskt ingrepp. Om du ska ta bort en visdomstand spelar det även roll om tanden måste delas innan borttagningen.

 

När du kommer till oss får du alltid ett kostnadsförslag att ta ställning till och godkänna. Tandläkaren påbörjar aldrig några åtgärder utan ditt samtycke!

Prisexempel

Inflammerad visdomstand: 
Cirka 1485 - 2000 kronor.

Utdragning av visdomstand: 

Cirka 2535 - 4630 kronor.


Ovanstående prisexempel inkluderar den initiala delundersökningen. Observera att avvikelser kan förekomma och att priserna därför ska betraktas som en fingervisning. 


Kom ihåg att det finns tandvårdsbidrag och högkostnadsskydd inom tandvården som kan hjälpa till vid högre utgifter. På Aqua Dental erbjuder vi även förmånliga delbetalningar samt kostnadsfria fakturor via Klarna. Ring oss om du har några frågor. 


Hur mår du efter extraktion av visdomständer?

Patienter mår i allmänhet bra efter en extraktion av visdomstand även om smärta och obehag förekommer. Många kan återvända till jobb eller skola redan samma dag. Om du har blivit sydd kan trådarna lossna av sig själva, annars kommer du bli inbokad på ett återbesök efter en dryg vecka för att ta bort dem.

Smärtan brukar träda fram som kraftigast cirka 5-6 timmar efter att din visdomstand tagits bort och varar i några dagar. I enstaka fall kan det pågå i upp till en vecka. Eventuella blödningar brukar upphöra samma dag, men det är inte ovanligt att det ibland pågår längre. Vissa patienter upplever blodsmak i munnen flera dagar efter ingreppet. Tandläkaren kommer att informera dig om restriktioner, bedövning och smärtlindring.

Svullnaden efter behandling av en visdomstand har ett smygande utvecklingsförlopp och brukar kulminera cirka 1-2 dagar efter ingreppet. Därefter får du räkna med svullnad upp till en vecka.

Potentiella komplikationer

Att dra ut eller operera bort en visdomstand är en vanlig åtgärd och ofta låter det värre än vad det faktiskt är. Men precis som med all kirurgi finns det alltid risk för komplikationer efter ingreppet. Till de vanligaste räknas infektion och en utdragen läkningsprocess. Rökning ökar risken för bägge.

En annan komplikation som förekommer efter en extraktion av en visdomstand är en så kallad ”dry socket”. Tillståndet uppstår när den blodkoagel som ska skydda hålrummet där tanden suttit inte längre finns kvar. Det kan finns flera orsaker till det, vissa har varit lite för oförsiktiga vid rengöringen, andra har bara otur.

En dry socket är förvisso ofarlig men den kan vara väldigt smärtsam. Dessutom känner vissa dålig smak i munnen och kan besväras av dålig andedräkt. Ta kontakt med oss om misstänker en dry socket och har problem andra besvär. Inget av ovanstående är något du ska försöka hantera själv om din tandläkare inte sagt annat.

Avstå från att äta eller dricka de närmaste timmarna efter ditt ingrepp och låt såret läka. Om du känner att bedövning fortfarande verkar bör du vänta ytterligare en tid för att undvika att bita dig i munnen eller riva upp såret av misstag. Var noggrann med att följa din tandläkares instruktioner för egenvård och upprätthåll en god munhygien för minimera riskerna för komplikationer.

Observera att all form ut av tobaksbruk bör undvikas under läkningsprocessen.

Tveka inte att höra av dig till oss om du är osäker, orolig eller har några frågor. Vi har öppet 365 dagar om året.

Har du frågor eller vill boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig inom kort.

Information om artikeln

Mer om visdomständer

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.