Operation av visdomstand

Har du problem med en visdomstand som gör ont? Här får du vet allt du behöver veta om när en visdomstand behöver opereras.

Visdomständerna kan när de bryter igenom orsaka smärta på grund av flera olika skäl. Infektion, svullnad eller att tanden exempelvis är retinerad är orsaker som gör att visdomstanden kan behöva opereras ut.

Tänderna som sitter längst bak i över- och underkäken kallas för visdomständer. Det är vanligt att de blir inflammerade och de kan då ge upphov till olika problem. På grund av tändernas placering i tandraden kan det även vara svårt att hålla visdomständerna rena.

När problem med visdomständerna uppstår är extraktion en vanlig behandling. Att ta bort en vidsomtand är den vanligaste metoden för att årgärda problemet. Om det är så att tanden sitter på ett sätt som gör att tanden inte kan dras ut kan en operation av visdomstanden vara ett alternativ. 


Varför behöver visdomständer opereras?

Ibland kan en operation av visdomstanden krävas och det kan då bero på att omständigheterna kring tanden gör så att den inte går att dra ut. Det kan exempelvis bero på att tanden har vuxit snett, drabbats av en omfattande infektion eller är retinerad, att tanden ligger kvar i käken täck av slemhinna och ibland även ben. Tandens rötter kan även vara böjda vilket gör att det är svårt att dra ut den. I de fall man måste ta bort en visdomstand som sitter komplicerat är operation det bästa alternativet.

Har du problem med en visdomstand?

Om du upplever smärta eller svullnad kring en visdomstand är det viktigt att få hjälp. Boka en akuttid så kommer tandläkaren undersöka situationen i munnen, ställa en diagnos och om möjligt åtgärda besvären på en gång. 

Så går en operation av visdomstanden till

Operationen görs i ett operationsrum. Under operationen täcker sterila dukar håret, delar av överkroppen och de delar av ansiktet som inte är aktuella för operationen. Detta för att minska riskerna för infektioner.

Ingreppet gör oftast inte ont men sker under lokalbedövning. Exakt tillvägagångssätt varierar beroende på orsaken till operationen. Om tanden är retinerad måste exempelvis slemhinnan öppnas innan tanden kan delas och tas ut.

Trots lokalbedövning, kan det trycka och spänna i käken. När bedövningen släpper kan det värka, och det kan då vara lämpligt att ta värktabletter efter tandläkarens ordination.


Har du några frågor? 

Om du har några frågor gällande visdomständer, om du vill boka tid eller komma i kontakt med oss av ett annat skäl är du varmt välkommen att ringa oss på 010 - 188 00 00. Eller om du föredrar att bli uppringd är du välkommen att fylla i nedanstående formulär så kommer vi att kontakta dig så fort som möjilgt. 


Hur lång tid tar det att läka efter att ha opererat en visdomstand?

Efter att en tand har tagits ut är det ett hål i käkbenet där tanden har suttit. Tandköttet kommer växa ihop över hålet, men det kan ta flera veckor beroende på individuella förutsättningar. Efter att tandköttet läkt ihop kommer käkbenet att fylla ut hålet som tanden lämnade efter sig. Oftast sker läkningsprocessen utan problem men om du upplever besvär bör du kontakta din tandläkare. Läkningstiden efter att ha opererat ut en visdomstand varierar beroende på individuella förutsättningar. Om du behöver operera ut en visdomstand är det bra att inte vänta med behandlingen då tandköttet hos yngre patienter läker bättre än hos äldre.


Komplikationer vid operation av visdomstand

Efter en operation av en visdomstand uppkommer alltid en svullnad som kan variera i omfång. Detta brukar lägga sig efter några dagar. Det kan även bli svårt att gapa efter en operation, detta problem är vanligare om tanden sitter i underkäken. Efter en vecka bör det kännas normalt igen. Om det inte känns bra kan det tyda på att en infektion, du bör då ta kontakt med din tandläkare.

Beroende på hur visdomstanden sitter finns det risk att påverka andra delar av ansiktet, exempelvis bihålorna eller känseln i haka och läppar. Detta är ovanligt och känselbortfallet brukar vara tillfälligt. Om du misstänker nervskador är det viktigt att du pratar med din tandläkare.

Vid en operation av en visdomstand kan de spricka på ett sådant sätt att det är svårt att få ut alla delar av tanden. I vissa fall kan en rot lämnas kvar och oftast läker de in i käkbenet på ett tillfredställande sätt. Om det inte läker kan en operation för att ta bort tandroten vara nödvändig.

Vid en operation av en visdomstand kan en blödning inne i vävnaden uppstå. Det blir en missfärgning av vävnaden och svullnaden kring såret kan bli extra kraftig. Oftast försvinner missfärgningen efter 14 dagar.

Även rökning ökar risken för komplikationer, exempelvis försvåras läkningen.

 

Ta bort visdomstand

Om en visdomstand orsakar problem är det viktigt att den avlägsnas. Vanliga problem som kan uppstå i en visdomstand är kariesangrepp, bakterier kring tanden som orsakar inflammationer, en cysta nära visdomstanden, svullet tandkött. Symptomen som kan uppstå är värk och smärta i området, feber eller svullet tandkött. Det är då viktigt att söka tandvård för att ta bort visdomstanden.


Behöver du hjälp med dina visdomständer?

Fyll i formuläret nedan så kommer vi att kontakta dig inom kort.

Efter operationen är det viktigt att fortsätta upprätthålla en god munhygien. Det är dock viktigt att vara försiktig med tandborsten runt operationsområdet, då det kommer vara ömt och blöda lätt.

Efter cirka två veckor kan du börja göra rent området som vanligt. Du bör inte äta eller dricka på minst två timmar efter ingreppet, det kan försvåra läkningen. Det är viktigt att se till att proppen av levrat blod inte förstörs då läkningen utgår från den.

Under det första dygnet är det rekommenderat att endast äta flytande föda för att minska risken att mat fastnar i såret.

Har du frågor eller vill boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan. 

Information om artikeln

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.