Tandvärk

Tandvärk är en vanlig åkomma och drabbar de allra flesta. Varför det uppstår kan bero på många olika saker, men det är viktigt att tandvärken behandlas. .

Många har upplevt tandvärk, även om bakomliggande orsaker och symptom kan variera. Oftast är det ett tecken på att nerven i en tand har tagit skada, men kan även vara starkt kopplat till stress och tandpressning. Om tandvärk lämnas obehandlad kan sjukdomsförloppet förvärras och leda till infektion, inflammation, käkledsproblem och nervdöd. Därför är det viktigt att tidigt uppsöka vård för att undvika permanenta skador.

Ont i tanden?

Att ha ont i en tand innebär att kroppen försöker signalera att något inte står rätt till. Tandvärk i sig behöver inte vara farligt. Det som kan vara farligt är om man undviker problemet. Dels för att sjukdomsförloppet kan förvärras och ge permanenta skador på tanden, dels för att den orala hälsan är starkt kopplad till den allmänna hälsan. Om en infektion utvecklas kan den spridas i blodet och påverka hjärtat eller andra organ. Vi råder därför våra patienter att lyssna när kroppen säger ifrån samt om man får ont. Ju tidigare man söker tandvård, desto större är chansen att man kan få stopp på sjukdomsförloppet. Om du är osäker eller behöver rådgivning är du alltid välkommen att ringa till oss på 010 – 188 00 00.


När och hur ska jag söka vård?

Vid misstanke av karies, en lagning som lossnat eller inflammation, eller om du upplever plötslig värk i tänderna, bör du så snart som möjligt uppsöka akut tandvård. Tandvärk som behandlas i ett tidigt stadie minskar risken för komplikationer och permanenta skador på tanden. Om du får feber eller känner dig kraftigt medtagen bör du kontakta oss omgående. Vi har öppet 365 dagar om året utan helg- eller kvällstaxor. Akuttiden innefattar en delundersökning för diagnos och bedömning av ditt vårdbehov. Därefter får du ett kostnadsförslag på eventuella åtgärder att ta ställning till innan behandling påbörjas. Om du föredrar kan du också ringa oss på 010 – 188 00 00.

Vanliga orsaker till tandvärk

Det kan finnas flera olika anledningar till att du har fått tandvärk. Ofta känner man på sig vad som orsakar värken, kanske kan du se något när du tittar i munnen, eller känner tydligt var det gör ont.


Kariesangrepp (hål i tanden)

Att få hål i tänderna kan bero på många olika anledningar, men när skadan väl är framme är den ofta svår att hjälpa med egenvård. Större kariesangrepp som når tandnerven kan göra väldigt ont och orsaka sprängande tandvärk. I vissa fall kan bakterierna svälta och dö ut, men tar de sig förbi tandens emalj kan tandskadan bli omfattande och leda till en pulserande eller huggande typ av tandvärk. Tanden kan bli inflammerad eller infekterad, då har det kommit in bakterier djupt i tanden.


Lagning som lossnat

En lagning som har lossnat kan ge upphov till kraftiga ilningar som gör ont vid intag av kalla eller varma drycker då tandens inre del (dentinet) blivit exponerad. Denna tandvävnad är mjukare och känsligare, vilket kan leda till kraftiga smärtimpulser.


Inflammation i visdomstand

Visdomständer är ofta tippade eller roterade. Kommer man inte åt för att göra rent kan matrester och bakterier ansamlas och vävnaden blir inflammerad. Detta kan ge värk och leda till hål i tanden. Fortgår detta under en längre tid kan man få feber, värk i ansiktet och svårt att gapa.


Ilningar i tänderna

Om det ilar i tänderna kan det vara ett tecken på att du behöver laga eller behandla tänderna. Du kan ha fått sprickor eller hål i tänderna, eller ha borstat på fel sätt så att tandrötterna har kommit fram och ilar när de kommer i kontakt med luften och munhålan. Men det kan också bero på att du har känsliga tänder eller tandhalsar, så det bästa är oftast att boka en undersökning för att bättre förstå vad som orsakar obehaget.


Sprängande tandvärk på kvällen

Tandvärk beror ofta på ett tryck eller en inflammation i en tand. Det som sker på kvällen är att man ofta är sängliggande, vilket kan ge upphov till en mer intensiv smärta. Detta beror till stor del på blodfördelningen i kroppen då blodet ansamlas i högre grad i huvudet när vi lägger oss. Detta kan det orsaka en djupare smärta och inflammation. För att minska på trycket så kan man försöka sova med huvudet upphöjt och använda sig av fler kuddar, symptomen kan då avta till viss grad.

 

Vad kostar akut tandvård?

Efter att diagnos har ställts kommer tandläkaren upprätta en behandlingsplan och ge dig ett kostnadsförslag både muntligt och skriftligt.

I samråd görs därefter en behandling och eventuellt en ny tidsbokning för ytterligare besök. Typ av behandling och kostnad beror alltså på tandens status och det tandläkaren och patienten planerar som åtgärd. Behandlingsplan bestäms utifrån personliga önskemål och tandläkarens rekommendation.

Innan behandling av tandvärk är det vanligt att man får ett kostnadsförslag där man kan läsa “sjukdoms- eller smärtbehandling” som åtgärd. Dessa ska även ska stå med på kvittot om behandling utförs samma dag. 301 och 302 är de vanligaste åtgärdskoderna som tillämpas för en akut (mindre omfattande) behandling.

Dessa koder kan användas vid exempelvis en lossad fyllning, spolning kring inflammerad och infekterad vävnad, behandling av ilande tandhalsar eller en mindre slipning. Åtgärd 303 kan användas om det är en omfattande behandling av tandvärken som är särskilt tidskrävande, till exempel om en tand har ett djup hål som påverkat tandnerven.


Så behandlas tandvärk

Tandvärk behandlas primärt med att få bort orsaken till smärtan och detta försöker vi uppnå vid första besöket hos oss. Den vanligaste orsaken till tandvärk är bakterier som påverkat tandnerven. Behandlingar för detta kan innefatta följande: rensning av en tands kanal, tandutdragning, lagningar för att uppnå bakteriefrihet, rengöring kring tandkött och inflammerad vävnad samt i svårare fall medicinering. För att bli av med långvarig smärta kan det behövas återkommande besök hos en tandläkare beroende på munstatus, typ av tandvärk eller sjukdom. Ambitionen är att du alltid lämnar kliniken med smärtfrihet.

Råder det en infektion med risk för en eventuell spridning så ordineras antibiotika i enstaka fall. Är du allmänpåverkad, har feber, fått en stor svullnad, upplever yrsel eller haft kräkningar kan ordination av antibiotika även då bli aktuellt, men detta görs efter en individuell bedömning och korrekt diagnostisering av sjukdom och risker. Det vanligaste sättet att bli av med tandvärk är genom tandutdragning eller en rotfyllning.


Finns det någon huskur mot tandvärk?

Det du själv kan göra för att eventuellt lindra symptom och värk är att försöka hålla rent så gott det går, och se till att få en regelbunden dos av fluor via tandborstning med fluortandkräm. Håll rent mellan tänderna med det hjälpmedel som fungerar just för dig och har du besvär i form av ilningar, rekommenderas tillägg av fluor i form av munskölj eller fluortabletter.

Försök hålla dig till en god kost och undvik småätande. Rådfråga gärna oss innan du bestämmer dig för att öka fluorintaget då detta främst sker på individuell rekommendation.

Har du ont i tänderna kan du i förebyggande syfte ta receptfria värktabletter. Detta för att lindra värken fram tills att du får hjälp och en tid hos tandläkaren. Men rådfråga även i detta fall apotekspersonal särskilt om du tar andra mediciner, oavsett om det rör sig om receptbelagd medicinering eller ej.


Vad ska man göra om man har ont i tänderna?

Smärtstillande läkemedel kan lindra dina symptom temporärt, men för att bli av med smärtan måste man komma underfund med vad som orsakat tandvärken. Det är inte en långsiktig lösning att ta smärtstillande, sjukdomsorsaken måste lokaliseras hos en tandläkare och åtgärdas för att permanent bli av med smärtan. Sök dig till en tandvårdsklinik snarast och innan besöket kan följande metoder lindra värken tills att du får hjälp:


Kall kompression mot smärtområdet kan ge god effekt mot tandvärk. Det gör att blodkärlen drar ihop sig, vilket minskar smärtan. Sköljning med saltvatten kan verka antibakteriellt och minska smärtan och inflammationen. Att sova upphöjt ger en annan blodfördelning och kan avhjälpa mot tryck och tandvärken.


Vilka läkemedel hjälper mot tandvärk?

I många fall hjälper en kombination av paracetamol och ibuprofen mot tandvärk, men detta rekommenderas enbart efter konsultation med vårdansvarig personal. Mediciner bör ej tas utan hänsyn till övriga tillstånd och medicinering. Det är därför av stor vikt att man rådgör med en tandläkare, läkare eller apotekspersonal.


Kom ihåg att smärtstillande endast ska ses som en kortsiktig lösning för att lindra besvären. Har tandvärk väl uppstått är det en indikation på att något inte står rätt till i munnen. Uppsök därför vård för diagnos och behandling för att råda bot på problemet.

Tandvärk beror ofta på ett tryck eller en inflammation i en tand. Det som sker på kvällen är att man ofta är sängliggande, vilket kan ge upphov till en mer intensiv smärta. Detta beror till stor del på blodfördelningen i kroppen då blodet ansamlas i större grad i huvudet när vi lägger oss. Av denna anledning kan det orsaka en djupare smärta och inflammation.

För att minska på trycket så kan man försöka sova med huvudet mer upphöjt och använda sig av fler kuddar, symtomen kan då avta till viss grad.

Smärtstillande läkemedel kan lindra dina symtom temporärt, men för att bli av med smärtan måste man komma till underfund med vad som orsakat tandvärken. Smärtstillande är inte en lösning, sjukdomsorsaken måste lokaliseras hos en tandläkare och åtgärdas för att permanent bli av med smärtan. Sök dig till en tandvårdsklinik snarast och innan besöket kan följande metoder lindra värken tills att du får hjälp:

  1. Kall kompression mot smärtområdet kan ge god effekt mot tandvärk. Det gör att blodkärlen drar ihop sig, vilket minskar smärtan.

  2. Sköljning med saltvatten kan verka antibakteriellt och minska smärtan och inflammationen.

  3. Att sova upphöjt ger en annan blodfördelning och kan avhjälpa mot tryck och tandvärken.

I många fall hjälper en kombination av paracetamol och ibuprofen mot tandvärk, men detta rekommenderas enbart efter konsultation med vårdansvarig personal. Mediciner bör ej tas utan hänsyn till övriga tillstånd och medicinering, det är därför av stor vikt att man rådgör med en tandläkare, läkare eller apotekspersonal.

Kom ihåg att smärtstillande endast ska ses som en kortsiktig lösning för att lindra besvären. Har tandvärk väl uppstått är det en indikation på att något inte står rätt till i munnen. Uppsök därför vård för diagnos och behandling för att råda bot på problemet.

Information om artikeln

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.