Vad orsakar tandvärk och hur behandlas det?

Tandvärk är en vanlig åkomma och drabbar de allra flesta. Varför det uppstår kan bero på många olika saker, men det är viktigt att tandvärken behandlas.

Tandvärk är något många har upplevt, men bakomliggande orsaker och symtom kan variera. Oftast är det ett tecken på att nerven i en tand har tagit skada, men kan även vara starkt kopplat till stress och tandpressning. Om tandvärk lämnas obehandlad kan sjukdomsförloppet förvärras och leda till infektion, inflammation, käkledsproblem och nervdöd. Därför är det viktigt att tidigt uppsöka vård för att undvika permanenta skador på tanden.

Vanliga orsaker till tandvärk

Att få ont i en tand beror i många fall på en kombination av orsaker och inte enbart dålig munhälsa. Saliven har en skyddande effekt och neutraliserar attacker mot tänderna som sker när vi äter och dricker. Har man ett sämre salivflöde, en bristfällig munhygien eller obalanserad kost kan komplikationer uppstå.

Nedan följer vanliga tillstånd som kan orsaka tandvärk och behov av akut tandvård.

Kariesangrepp (hål i tanden)

Att få hål i tänderna kan orsakas av många olika anledningar, men när skadan väl är framme är den ofta svår att avhjälpa med egenvård. Större kariesangrepp som når tandnerven kan göra väldigt ont. I vissa fall kan bakterierna svälta och dö ut, men tar dem sig förbi tandens emalj kan tandskadan bli omfattande och leda till en pulserande eller huggande typ av tandvärk. Tanden kan bli inflammerad eller infekterad, då har det kommit in bakterier djupt i tanden.

Lagning som lossnat

En lagning som har lossnat kan ge upphov till kraftiga ilningar som gör ont vid intag av kalla eller varma drycker då tandens inre del (dentinet) blir exponerad. Denna tandvävnad är mjukare och känsligare, vilket kan leda till kraftiga smärtimpulser. 

Inflammation i visdomstand

Visdomständer är ofta tippade eller roterade. Kommer man inte åt för att göra rent kan matrester och bakterier ansamlas och vävnaden blir inflammerad. Detta kan ge värk och leda till hål i tanden. Fortgår detta under en längre tid kan man få feber, värk i ansiktet och svårt att gapa. 


När och hur ska jag söka vård?

Vid misstanke av ovanstående tillstånd, eller om du upplever annan smärta som inte är övergående, bör du så snart som möjligt uppsöka akut tandvård. Tandvärk som behandlas i ett tidigt stadie minskar risken för komplikationer och permanenta skador på tanden. Om du får feber eller känner dig kraftigt medtagen bör du kontakta oss omgående. Vi har öppet 365 dagar om året utan helg- eller kvällstaxor.


Du kan enkelt boka en akuttid via vår onlinebokning nedan. Akuttiden kostar 565 kronor och innefattar en delundersökning för diagnos och bedömning av ditt vårdbehov. Därefter får du ett kostnadsförslag på eventuella åtgärder att ta ställning till innan behandling påbörjas. Om du föredrar kan du också ringa oss på 010 - 188 00 00

Hur behandlas tandvärk?

Tandvärk behandlas primärt med att få bort orsaken till smärtan och detta försöker vi uppnå vid första besöket hos oss. Den vanligaste orsaken till tandvärk är bakterier som påverkat tandnerven. Behandlingar för detta kan innefatta följande: rensning av en tands kanal, tandutdragning, lagningar för att uppnå bakteriefrihet, rengöring kring tandkött och inflammerad vävnad samt i svårare fall medicinering. För att bli av med långvarig smärta kan det behövas återkommande besök hos en tandläkare beroende på munstatus, typ av tandvärk eller sjukdom. Ambitionen är att du alltid lämnar kliniken med smärtfrihet.

Råder det en infektion med risk för en eventuell spridning så ordineras antibiotika i enstaka fall. Är du allmänpåverkad, har feber, fått en stor svullnad, upplever yrsel eller haft kräkningar kan ordination av antibiotika även då bli aktuellt, men detta görs efter en individuell bedömning

och korrekt diagnostisering av sjukdom och risker. Det vanligaste sättet att bli av med tandvärk är genom tandutdragning eller en rotfyllning.


Vad kostar akut tandvård?

Efter att diagnos har ställts kommer tandläkaren upprätta en behandlingsplan och förse dig med ett kostnadsförslag både muntligt och skriftligt.

I samråd görs därefter en behandling och eventuellt en ny tidbokning för ytterligare besök. Typ av behandling och kostnad beror alltså på tandens statusen och det tandläkaren och patient planerar som åtgärd. Behandlingsplan bestäms utifrån personliga önskemål och tandläkarens rekommendation.

Innan behandling av tandvärk är det vanligt att man får ett kostnadsförslag där man kan läsa “sjukdoms- eller smärtbehandling” som åtgärd, vilket även ska stå med i kvittot om behandling utförs samma dag. 301 och 302 är dem vanligaste åtgärdskoderna som tillämpas för en akut (mindre omfattande) behandling.

Dessa koder kan tas vid exempelvis en lossad fyllning, spolning kring inflammerad och infekterad vävnad, behandling av ilande tandhalsar eller en mindre slipning. Åtgärd 303 kan användas om det är en omfattande behandling av tandvärken som är särskilt tidskrävande, till exempel om en tand har ett djup hål som påverkat tandnerven.


Vad kan jag göra själv?

Det du själv kan göra för att eventuellt lindra symtom och värk är att försöka hålla rent så gott det går och se till att få en regelbunden dos av fluor via tandborstning med fluortandkräm. Håll rent mellan tänderna med det hjälpmedel som fungerar just för dig och har du besvär i form av ilningar, rekommenderas tillägg av fluor i form av munskölj eller fluortabletter.

Försök hålla dig till en god kost och undvik småätande. Rådfråga gärna oss innan du bestämmer dig för att öka fluorintaget då detta främst sker på individuell rekommendation. Har du ont i tänderna kan du i förebyggande syfte ta receptfria värktabletter. Detta för att lindra värken fram tills att du får hjälp och en tid hos tandläkaren, men rådfråga även i detta fall apotekspersonal särskilt om du tar andra mediciner överlag vare det rör sig om receptbelagd medicinering eller ej.

Vår tandläkare Emelie förklarar varför tandvärk ofta uppstår och hur det brukar behandlas.

Är det farligt med tandvärk?

Att ha ont i en tand innebär att kroppen försöker signalera att något inte står rätt till. Det som kan bli farligt är om man undviker problemet. Dels för att sjukdomsförloppet kan förvärras och ge permanenta skador på tanden, men också för att den orala hälsan är starkt kopplad till den allmänna hälsan. Om en infektion utvecklas kan den spridas i blodet och påverka hjärtat och andra organ.

Vi råder därför patienter att lyssna när kroppen säger ifrån och man får ont. Ju tidigare man söker sig till en tandvård, desto större är chansen att man kan få stopp på sjukdomsförloppet. Om du är osäker eller söker rådgivning är du alltid välkommen att ringa oss på 010 - 188 00 00.

Tandvärk beror ofta på ett tryck eller en inflammation i en tand. Det som sker på kvällen är att man ofta är sängliggande, vilket kan ge upphov till en mer intensiv smärta. Detta beror till stor del på blodfördelningen i kroppen då blodet ansamlas i större grad i huvudet när vi lägger oss. Av denna anledning kan det orsaka en djupare smärta och inflammation.

För att minska på trycket så kan man försöka sova med huvudet mer upphöjt och använda sig av fler kuddar, symtomen kan då avta till viss grad.

Smärtstillande läkemedel kan lindra dina symtom temporärt, men för att bli av med smärtan måste man komma till underfund med vad som orsakat tandvärken. Smärtstillande är inte en lösning, sjukdomsorsaken måste lokaliseras hos en tandläkare och åtgärdas för att permanent bli av med smärtan. Sök dig till en tandvårdsklinik snarast och innan besöket kan följande metoder lindra värken tills att du får hjälp:

  1. Kall kompression mot smärtområdet kan ge god effekt mot tandvärk. Det gör att blodkärlen drar ihop sig, vilket minskar smärtan.

  2. Sköljning med saltvatten kan verka antibakteriellt och minska smärtan och inflammationen.

  3. Att sova upphöjt ger en annan blodfördelning och kan avhjälpa mot tryck och tandvärken.

I många fall hjälper en kombination av paracetamol och ibuprofen mot tandvärk, men detta rekommenderas enbart efter konsultation med vårdansvarig personal. Mediciner bör ej tas utan hänsyn till övriga tillstånd och medicinering, det är därför av stor vikt att man rådgör med en tandläkare, läkare eller apotekspersonal.

Kom ihåg att smärtstillande endast ska ses som en kortsiktig lösning för att lindra besvären. Har tandvärk väl uppstått är det en indikation på att något inte står rätt till i munnen. Uppsök därför vård för diagnos och behandling för att råda bot på problemet.

Information om artikeln

Tandvård på dina villkor

På Aqua Dental har vi öppet 365 dagar om året och har även avskaffat den konventionella helgtaxan som de flesta klinikerna arbetar efter. Det innebär att du inte behöver extra för tandvård hos oss på kvällar och helger, oavsett om besöket avser en traditionell basundersökning eller akuta besvär.