Halsmandelstenar (tonsillstenar)

Du kan ha halsmandelstenar utan att veta om det. En halsmandelsten kan nämligen vara lika stor som ett riskorn.

Halsmandelstenar är små stenar som består av bakteriebeläggningar och matrester. Tonsillstenar fastnar i de fördjupningar som finns på halsmandlarna. Halsmandelstenar är oftast inte farliga men kan orsaka obehag och dålig andedräkt.

Halsmandelstenar, även kallat tonsillstenar, varierar i storlek och kan vara mycket små. Därför är de inte alltid lätta att upptäcka. Halsmandelstenar ger vanligtvis inga större komplikationer men kan skapa en obehaglig lukt och en del kan bli så stora att de gör så att halsmandlarna svullnar.

 

Vad är halsmandelstenar?

Tonsillstenar och är små vita eller gulaktiga klumpar som kan bildas på dina halsmandlar. Halsmandelstenar består av slem, bakterier, matrester och döda celler som har fastnat i de små fördjupningar som finns på halsmandlarna. När dessa material fastnar kan en beläggning skapas och när den beläggningen hårdnar bildas en halsmandelsten. Tonsillstenar kan variera i storlek från små korn till större stenar.

 

Varför får man tonsillstenar?

Halsmandelstenar är beläggningar som fastnat i de gropar som finns på halsmandlarna. När dessa beläggningar kalcifieras blir de till hårda vita eller gula stenar. Det kan finnas flera orsaker till varför tonsillstenar bildas:

 

  • Halsfluss: En kronisk inflammation i halsmandlarna.

 

  • Stora halsmandlar: Om du har stora halsmandlar kan beläggning lättare fastna i halsmandlarnas fördjupningar och halsmandelstenar bildas.

 

  • Bihåleproblem: Om du har bihåleproblem kan det öka mängden slem vilket i sin tur kan orsaka beläggning på halsmandlarna.

 

  • Dålig munhygien: Om du inte upprätthåller en god munhygien kan bakterier lättare färdas ner i halsen och komma i kontakt med halsmandlarna.

 

Vad kan jag göra själv för att undvika halsmandelstenar?

Det finns flera åtgärder du kan vidta för att undvika att utveckla halsmandelstenar. Eftersom tonsillstenar består av bakteriebeläggningar kan de förebyggas genom att upprätthålla en bra munvårdsrutin.

 

  • God munhygien: Borsta tänderna noggrant två gånger om dagen för att minska risken för plack och att bakterier i munnen sprider sig ner i hals och svalg.

 

  • Använd tandtråd eller mellanrumsborste dagligen: Matrester och plack fastnar mellan tänderna och tandtråd eller mellanrumsborste hjälper dig att komma åt områden som är svåråtkomliga med en tandborste.

 

  • Rengör tungan: En stor del av bakterierna i munnen samlas på tungan. Att använda en tungskrapa och rengöra tungan hjälper dig att få bort bakterier på tungan.

 

  • Skölj munnen: Använd munskölj för att skölja bort matrester och bakterier från halsen och neutralisera dålig andedräkt.

 

  • Regelbundna besök hos en tandläkare: Gå till en tandläkare eller tandhygienist regelbundet för rengöring och undersökning.

 

  • Drick mycket vatten: Att dricka mycket vatten hjälper dig att hålla salivproduktion uppe och begränsa bakterietillväxt i munnen.

 

Det är viktigt att komma ihåg att även om halsmandelstenar kan vara obehagliga och orsaka dålig andedräkt, är de oftast ofarliga. Alla löper inte heller lika stor risk för att utveckla tonsillstenar. Exempelvis har de som har stora halsmandlar lättare för att utveckla halsmandelstenar samt om dina halsmandlar har många fördjupningar. Med en god munhygien, regelbundna besök hos en tandläkare eller tandhygienist och fasta munvårdsrutiner kan tonsillstenar förebyggas.


Symtom på halsmandelstenar

Halsmandelstenar kan variera i storlek och ibland kan de vara så små att du kanske inte ens märker att du har tonsillstenar. I de fall där stenarna är lite större kan symptom på halsmandelstenar vara:

 

  • Svullna eller förstorade halsmandlar
  • Det gör ont att svälja
  • Halsont
  • Hosta
  • Vita eller gulaktiga klumpar på halsmandlarna

 

Har du något av ovanstående symptom? Då bör du boka tid hos sjukvården för rådgivning, diagnos och eventuell behandling.

 

Behöver jag uppsöka vård för halsmandelstenar?

I de flesta fall är tonsillstenar ofarliga. Halsmandelstenar kan dock orsaka obehag, som dålig andedräkt eller smärta i halsen. Om du har svåra symtom som exempelvis att du upplever svårigheter att svälja, eller om halsmandelstenarna återkommer ofta och orsakar besvär, bör du rådgöra med din läkare eller en öron-näsa-hals-specialist. De kan göra en bedömning utifrån din specifika situation och rekommendera en lämplig behandling som passar dig.

 

Hur får man bort tonsillstenar?

Halsmandelstenar försvinner ofta av sig själv, men när symptomen är allvarligare kan behandling behövas. Om du har halsmandelstenar med lindriga symtom finns det ett par huskurer som du kan pröva:

 

  • Gurgla saltvatten
  • Hosta för att lösa upp stenarna

 

Du ska inte avlägsna tonsillstenar själv hemma eftersom du då riskerar att skada halsmandlarna och det kan också leda till att du förvärrar tillståndet.

Information om artikeln

Relaterat till halsmandelstenar

Hur kan vi hjälpa dig?

De må vara en klyscha, men hos oss finns inga dumma frågor. Vi finns här 365 dagar om det är något. Du når oss som vanligt på 010-188 00 00.