Icon-behandling tar bort vita fläckar på tänderna

Vita fläckar på tänder innebär att delar av tandytan har lägre densitet än övriga tanden. Icon är en effektiv behandling för att åtgärda fläckarna.

Vissa personer lever med vita fläckar på sina tänder. Fläckarna är en mineralisationsstörning i emaljen. Det kan finnas flera orsaker till fläckarna, och det finns en relativt sällsynt behandling, Icon, som vi på Aqua Dental erbjuder.

Vita fläckar på tänderna är relativt vanligt, i områden där det råder hög fluorhalt i vattnet beräknas cirka hälften av befolkningen leva med mineraliseringsstörningar på tänderna, alltså vita fläckar. Fläckiga tänder innebär att delar av tandytan har lägre densitet än övriga tanden. Fläckarna visar sig oftast redan i ung ålder då de permanenta tänderna vuxit fram och de bakomliggande orsakerna kan vara många.

Efter att mineralisering av tanden skett och den bildats sker ingen förändring av tandens uppbyggnad. Det innebär att allt det som tanden utsätts för under tiden den utvecklas kommer inte att växa bort med tiden. På grund av detta anses tanden vara känslig under utvecklingsperioden.


Varför får man vita fläckar på tänderna?

Orsaken till de vita fläckarna på tänderna kan variera. Många drabbas av fläckar på grund av höga fluorhalter i vattnet som barn. Vissa får det på grund av dental anomali, det vill säga att en viss tand ligger snett eller är roterad, men det kan också kan bero på ett tandtrauma där tänderna slagit i något hårt under uppväxten.


Hur behandlas vita fläckar på tänderna?

Många patienter har fått höra att dessa fläckar inte går att behandla, vilket är felaktigt. På Aqua Dental erbjuder vi en trygg och säker behandling kallad Icon. Det är en enkel process som endast kräver ett tillfälle på kliniken för att ta bort fläckarna.


Icon-behandling

Icon-behandlingen börjar med att dina tänder putsas. Därefter appliceras en syralösning på tänderna. Lösningen verkar för att öppna upp prismorna i tandemaljen, men även den defekta emaljen. Medlet appliceras därefter ett visst antal gånger till önskat resultat är uppnått, oftast mellan två och sju gånger.

Slutligen läggs en flytande resin, en typ av plast, på tandytan för att fylla ut emaljprismorna. Den varken känns eller syns och påverkar dig inte framöver, du kan äta, dricka och leva precis som vanligt. Det fungerar också att bleka tänderna efter en Icon-behandling. För bästa resultat av tandblekningen är det dock rekommenderat att bleka tänderna innan behandlingen med Icon.

Behandlingen tar mellan 50-80 minuter beroende på antal tänder som skall behandlas och därefter är missfärgningarna borta.


Vad kostar det?

Priset för behandlingen är 3500 kronor för den första tanden som behandlas, därefter kostar varje tillkommande tand 1500 kronor, om det sker vid samma tillfälle.


Vill du veta mer om Icon?

Fyll i formuläret så hör vi av oss.

Fungerar på bruna fläckar

Ibland drabbas personer som behandlats med tandställning av vita eller bruna fläckar på tänderna. Det beror på att personens rengöring i kanten där fästet på tandställningen möter tanden varit bristfällig. Dessa fläckar går också att ta bort med hjälp av Icon. Dessutom fungerar behandlingen på initialkaries, första stadiet av karies som bara drabbat emaljen och gör den vitare än resterande delar av tanden.


Utbildade tandläkare

Det är få tandläkare i Sverige som är utbildade att genomföra en Icon-behandling. På Aqua Dental arbetar flera tandläkare med kompetensen och vi har kapacitet att ta emot dig som önskar behandla dina fläckar på tänderna.


När rekommenderas tandblekning istället?

Det kan vara svårt att veta om det är en Icon-behandling eller en tandblekning som krävs. Om du vill få ett ljusare intryck är det tandblekning som är lösningen. Icon-behandling syftar till att plocka bort specifika fläckar på tänderna och det görs sällan på hela tandraden utan fokuserar främst på framtänderna.

Information om artikeln

Mer om missfärgade tänder

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.