Glugg mellan tänderna

Har du en glugg mellan tänderna som du vill åtgärda? Du kan korrigera din glugg mellan tänderna med skalfasader eller tandreglering.

Du kan vilja korrigera en glugg mellan tänderna av både funktionella och estetiska skäl. Några vanliga metoder för att korrigera gluggar mellan tänderna är tandreglering och skalfasader.

Gluggar mellan tänderna kan variera i storlek och förekomma var som helst i munnen, men de är vanligtvis mest märkbara mellan framtänderna. En glugg mellan tänderna kan korrigeras av estetiska skäl, exempelvis om du känner att din glugg mellan tänderna påverkar din självkänsla. Men ibland kan även en glugg mellan tänderna korrigeras av funktionella skäl, exempelvis om din glugg påverkar din tuggförmåga eller uttal.

 

Orsaker till glugg mellan tänderna

En glugg mellan tänderna kan uppstå av olika anledningar, och orsakerna kan variera från person till person. Nedan hittar du några vanliga orsaker till gluggar mellan tänderna:


  • Tandanlag: Viss tandanlag kan göra så att tänderna inte går ihop.


  • Ärftliga faktorer: En av de vanligaste orsakerna till glugg mellan tänderna är ärftlighet. Om dina föräldrar eller andra nära släktingar har haft glugg mellan tänderna, kan det öka sannolikheten för att du också kommer få glugg mellan tänderna.


  • Tandlossning: Tandlossning, även kallat parodontit kan leda till förskjutning av tänderna och skapa gluggar mellan dem.


  • Karies: Tandförlust på grund av karies kan leda till gluggar mellan tänderna. Om ett hål exempelvis inte behandlas i tid kan det förstöra tandens struktur och skapa en glugg.


  • Tandutveckling: I vissa fall kan gluggar mellan tänderna uppstå naturligt när tanden utvecklas och vissa människor har naturligt bredare mellanrum mellan sina tänder än andra.


  • Tandtrauma: Skador på tänderna, till exempel från en olycka eller ett fall, kan leda till gluggar mellan tänderna om tänderna skadas.


  • Tandvandring: Med tiden kan tänderna röra sig naturligt, vilket kan skapa gluggar. Detta kan vara en del av åldrande och förändringar i tandstrukturen.


  • Parafunktionella vanor: Vissa beteenden som att gnissla tänder (bruxism) eller använda tänderna för att öppna saker kan påverka tandpositionen och skapa gluggar.


Har du en glugg mellan tänderna som du vill korrigera? Det första steget är att boka tid för en konsultation för att fastställa den exakta orsaken och diskutera möjliga behandlingsalternativ som kan vara lämpliga för din situation. Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss så fort vi kan.

 

Olika behandlingar för glugg mellan tänderna

Om du vill korrigera en glugg mellan tänderna anses det oftast vara en estetisk behandling. De vanligaste behandlingarna för att korrigera en glugg mellan tänderna är med tandreglering eller skalfasader. Det går även att korrigera en glugg mellan tänderna med lagningar och kronor.

 

Tandreglering 

Tandreglering är en vanlig metod för att korrigera gluggar mellan tänderna. Med hjälp av en tandställning kan tänderna gradvis flyttas till önskat läge. Det finns flera olika typer av tandställningar att välja mellan som exempelvis den traditionella rälsen eller genomskinliga, avtagbara skenor som Invisalign ™. Tandreglering är mycket effektivt men behandlingen tar lång tid. För att veta vilken typ av tandställning du bör ha för att uppnå bästa möjliga resultat rådfråga din tandläkare.

 

Om din glugg mellan tänderna påverkar funktionen i munnen som exempelvis att du har svårt att tugga kan din tandläkare bedöma att du bör korrigera din glugg mellan tänderna av funktionella skäl. Då kan en behandling med tandreglering omfattas av det allmänna tandvårdsbidraget och högkostnadsskyddet. Du kan läsa mer om högkostnadsskyddet här.

 

Skalfasader

Skalfasader är estetisk behandling och en effektiv metod för att täcka gluggar mellan tänderna. Skalfasader kan tillverkas i porslin eller komposit och placeras på framsidan av dina tänder för att dölja din glugg mellan tänderna och förbättra utseendet. Det är ett snabbt och effektivt sätt att få ett vackert leende utan omfattande tandreglering.

 

Vilken behandling passar bäst?

Valet av behandling beror på dina individuella behov och preferenser. Om du vill korrigera din glugg mellan tänderna av estetiska skäl och inte har bråttom, kan tandreglering vara ett alternativ. Men om du vill ha ett snabbare resultat kan skalfasader vara ett mer lämpligt alternativ.

 

På Aqua Dental hjälper vi dig att hitta den behandling som passar dig bäst baserat på din situation.

 


Pris på behandling av glugg mellan tänderna

Priset på en behandling för att korrigera en glugg mellan tänderna varierar beroende på flera faktorer, som vilken behandling du väljer, hur omfattande behandlingen kommer vara och när det kommer till skalfasader kan även materialet på fasaderna påverka priset. Men som tidigare nämnt kan, om din tandläkare bedömer att din glugg påverkar funktionen i munnen, en behandling med tandreglering omfattas av högkostnadsskyddet. Innan du påbörjar en behandling hos oss kommer du få ett kostnadsförslag att ta ställning till och inga ingrepp påbörjas utan att du vet om det.

 

Behandling av glugg mellan tänderna på Aqua Dental

På Aqua Dental erbjuder vi, utöver akut tandvård och allmäntandvård, ett brett utbud av estetisk tandvård. Vi bedriver även en omfattande specialistverksamhet för att kunna hjälpa dig oavsett vad ditt problem är. Hos oss kan du bli behandlad med tandreglering såväl som skalfasader och vi återskapar årligen tusentals leenden. Att ha en glugg mellan tänderna kan påverka din självkänsla och om du är missnöjd med din glugg vänta inte med ditt besök. Vi på Aqua Dental är här för att hjälpa dig förbättra både ditt leende och din självkänsla.

Information om artikeln

Relaterat till glugg mellan tänderna

Hur kan vi hjälpa dig?

De må vara en klyscha, men hos oss finns inga dumma frågor. Vi finns här 365 dagar om det är något. Du når oss som vanligt på 010-188 00 00.