Kompositfasader

Det finns flera alternativ till att åtgärda spruckna eller skadade tänder. Kompositfasader är konstadseffektivt och ger fina resultat.

Att behandlas med skalfasader blir allt vanligare. Kompositfasader passar dig som önskar åtgärda skador eller andra estetiska problem på dina tänder. Behandlingen är enkel och öppnar upp för samarbete mellan dig och din tandläkare.

Skalfasader är tandfärgade skal som fästs på tandens framsida. Det är en vanlig behandling som främst genomförs av estetiska skäl. Kompositfasader är för dig som patient den enklaste varianten av skalfasader. En skalfasadsbehandling kan göras av flera anledningar. De flesta gör det för att förändra utseendet på tänderna, medan en del genomgår en skalfasadbehandling för att skydda en skör emalj. Skalfasader är tandfärgade och tillverkas i antingen komposit eller porslin. Kompositfasader är ett något mer tidseffektivt och kostnadseffektivt alternativ. Innan kompositfasaden ska fästas på tanden behöver tanden slipas ned något.

Genom att välja kompositfasader som behandlingsmetod väljer du en praktisk lösning med tunna skikt. Skalfasader i komposit går att göra väldigt tunna, vilket gör att påverkan på dina egna tänder blir minimal.


Vad kostar kompositfasader?

Priset för en behandling med kompositfasader varierar. Kostnaden baseras bland annat på problematikens omfattning, om en eller flera tänder ska behandlas samt vilken typ av tandläkare som genomför behandlingen. Kompositfasadsbehandlingar genomförs av både allmäntandläkare och specialisttandläkare. Den uppskattade kostnaden per tand är omkring 4000 kronor. Men det är viktigt att komma ihåg att kostnaden kan bli både högre och lägre.


Två typer av kompositfasader

På Aqua Dental går det att välja mellan två typer av kompositfasader. Den första typen tillverkas av din tandläkare direkt på kliniken. Dessa fasader skapas direkt på din tand, och processen är ungefär som när en lagning framställs. Den andra typen av kompositfasader tillverkas av en tandtekniker på ett tandtekniskt laboratorium. Dessa skalfasader är väldigt tunna och innebär alltså att tandläkaren bara behöver slipa minimalt på tandens ytskikt.

Vi på Aqua Dental rekommenderar våra patienter att nyttja den expertis och fördjupad kunskap vi har inom diverse odontologiska områden, det gäller även skalfasader.

Tandtekniker har lång utbildning och erfarenhet av att skapa kompositfasadader med naturliga resultat. Erfarna tandläkare som skapar kompositfasaden direkt på tanden, vilket kan ge väldigt precisa resultat. Tandläkaren kan bygga upp tunt, skiktat resultat. Du bör prata med din tandläkare om vilket alternativ som passar dig. Tandtekniker har en treåring universitetsutbildning och har därför djupa kunskaper inom färgsättning och tillverkning av kompositfasader och porslinsfasader.

Vill du boka en konsultation?

Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss.

Så går behandlingen till


Konsultation

En skalfasadbehandling på Aqua Dental inleds alltid med en konsultation. Under konsultationen pratar du och din tandläkare om dina önskemål på din behandling, vilka förväntningar du har samt hur du önskar att resultatet ska bli. Du kan ställa alla frågor du har. Frågorna är till för att tandläkaren ska få en djupare förståelse för dina tankar, men också för att hjälpa dig att orientera dina tankar och ge dig insikter. Du får också reda på de förutsättningar tandläkaren bedömer att du har. Om du har önskemål om att bleka dina tänder bör du berätta för tandläkaren i det här skedet, det gör att behandlingen planeras på ett effektivt sätt.


Undersökning

Om du bestämmer dig för att gå vidare efter konsultationen inleds kompositfasadsbehandlingen med en grundlig undersökning. Det tas alltid röntgenbilder i samband med dessa undersökningar. För att behandlingen ska lyckas ställer vi på Aqua Dental krav på att din mun är frisk. Om sjukdomar eller skador upptäcks under undersökningen hjälper vi dig självklart att behandla det innan skalfasadbehandlingen kan fortsätta.


Mock-up

Det finns två olika alternativ till din behandling med skalfasader i komposit. Det första alternativet är att en tandläkare genomför hela din behandling. Det innebär att både planeringen och skapandet utförs av tandläkaren. Det andra alternativet är att en tandtekniker genomför planeringen av din behandling med skalfasader, både gällande kompositfasader och porslinsfasader. Vi jobbar med digitala avtryck och foto som våra främsta kommunikationsmedel. Med hjälp av detta kan tandteknikern designa ett förslag, en så kallad mock-up, för hur ditt nya leende skulle kunna se ut.

Planeringen sker digitalt och ger dig möjlighet att se det färdiga resultatet, redan innan behandlingen påbörjats. På så vis kan du och din tandläkare förstå varandra bättre och det blir lättare att nå det precisa resultat du planerat.


Dina kompositfasader skapas och fästs

Skalfasadernas tillverkningsprocess beror på om en tandtekniker eller tandläkare tillverkar dem.

När du och din tandläkare är nöjda med mock-upen som teknikern tagit fram samt att du gjort eventuell blekning och är nöjd med resultatet går behandlingen vidare. Nu slipar tandläkaren till dina tänder. Det är för att ge den plats som behövs för att kunna få önskad form och funktion i slutresultatet på dina fasader. Tandläkaren tar avtryck på dina tänder samt gör en färgtagning och tar bilder. Denna information skickas sedan till tandteknikern som nu börjar jobbet med att framställa dina slutgiltiga fasader. Slutligen vid detta besök hos tandläkaren så gör tandläkaren ett provisorium till dig, dvs ett tillfälligt skydd för dina tänder tills du kommer tilltandläkaren nästa gång för cementering av dina fasader.

Om en tandläkare skapar fasaderna kommer du in till kliniken och tandläkaren bygger fasaderna direkt på din tand.


Information om vård

När dina kompositfasader sitter på tänderna får du information från tandläkaren om hur du ska vårda dina skalfasader, samt att ni bokar in en ny tid för en efterkontroll.

Skalfasader kan inte bli missfärgade som vanliga tänder kan men du ska sköta dina kompositfasader som om de vore dina vanliga. Skalfasaderna i sig kan inte bli skadade, men tänderna under kan fortfarande drabbas av exempelvis karies och tandlossning.


Hur länge håller kompositfasader?

En skalfasad gjord i komposit håller i omkring tio år. För att den ska hålla i tio år är det dock viktigt att du upprätthåller en god munhälsa och tar hand om dina skalfasader så som du tar hand om dina vanliga tänder. Du ska heller inte bita på exempelvis pennor, eller om du gnisslar tänder behöver du använda bettskena för att inte skada fasaderna.

Information om artikeln

Hur kan vi hjälpa dig?

De må vara en klyscha, men hos oss finns inga dumma frågor. Vi finns här 365 dagar om det är något. Du når oss som vanligt på 010-188 00 00.