Genomskinlig tandställning

Den genomskinliga tandställningen är populär eftersom den är effektiv, smidig och nästan inte känns alls.

Vill du ha rakare tänder och vackrare leende men inte gå runt med en synlig tandställning? Då kan en genomskinlig tandställning vara lösningen för dig. 

Vad är genomskinlig tandställning?

Tandreglering med tandställning görs för att justera bettfel eller bettavvikelser. Vanliga tandställningar syns oftast, men de genomskinliga alternativen är gjorda för att vara så diskreta som möjligt. En genomskinlig tandställning är en bekväm, effektiv och nästan osynlig behandlingsmetod för rakare tänder. De är enkla att ta ut vid måltider och tandborstning och de gör heller inte ont att bära.


Så fungerar genomskinlig tandställning

Genomskinliga tandställningar är plastskenor som byts ut efter hand, och successivt förflyttar tänderna till önskad position. När behandlingen med plastskenorna är avslutad fortsätter du med retainer-skenor som håller tänderna på plats.


Fördelar med genomskinlig tandställning

Det finns många fördelar med att välja en genomskinlig tandställning som exempelvis: 


 • Metoden är bekväm och praktisk
 • Det finns inga metalltrådar eller fästen som kan skava eller orsaka irritation
 • Skenorna som används är nästintill osynliga
 • Den är enkel att ta av i samband med måltid eller tandborstning
 • Den gör inte ont

Intresserad av en tandregleringskonsultation?

Genomskinliga skenor och aligners

När man pratar om genomskinliga tandställningar så syftar man på de plastskenor som används för att justera bettfel och avvikelser. Plastskenorna tillverkas av olika företag och heter olika beroende på vilket varumärke det är. På Aqua Dental arbetar vi främst med märket Invisalign ™.


Vem passar genomskinlig tandställning för?

Om du har lätta till måttliga bettavvikelser passar sannolikt en behandling med genomskinlig tandställning bra för dig. Många tror att det är för sent att skaffa tandställning i vuxen ålder men så är det inte. Med de moderna och smidiga metoderna som finns tillgängliga idag, som genomskinlig tandställning, är det möjligt att få ett vackert leende utan att någon ens märker att du har en tandställning.


Bettfel som kan justeras

Innan du kan påbörja en behandling med genomskinlig tandställning är det viktigt att du genomgår en undersökning av ditt bett och dina tänder. Undersökningen fastställer vilken bettproblematik som ska åtgärdas och om en behandling med genomskinlig tandställning är lämplig för dig. Tänder, bettfel och andra individuella faktorer skiljer sig från person till person och det är viktigt att rätt metod väljs för att åtgärda problemet. Våra tandläkare och specialister kan hjälpa dig bestämma vilken metod som passar bäst för just ditt bettfel och dina förutsättningar.

Aligners kan exempelvis användas för att korrigera:

 • Trångställningar
 • Korsbett
 • Överbett
 • Djupt bett
 • Öppet bett
 • Gluggar och mellanrum mellan tänderna


Så går en behandling med genomskinlig tandställning till

En behandling med genomskinlig tandställning ser ungefär ut på samma sätt oavsett märke på plastskenorna. Tandläkaren börjar med att göra en vanlig undersökning och scannar sedan tänderna och munnen med en 3D-scanner för att få en bra bild av utgångsläget. Därefter tas en plan fram för behandlingen, en tidslinje och du får se hur slutresultatet kommer bli.


Utprovning och justering

När plastskenorna är klara får du prova dem för att säkerställa att de passar. Du får med dig råd och noggranna instruktioner för hur du ska använda den genomskinliga tandställningen på bästa sätt.


Efter avslutad behandling

Efter behandlingen är avslutad ersätts plastskenorna med så kallade retainer-skenor. Dessa kommer hjälpa till att hålla tänderna på sina nya plats.


Vad kostar en genomskinlig tandställning?

Generellt sett brukar kostnaden för en genomskinlig tandställning ligga på mellan 23.000 och 45.000 kronor. Det finns många faktorer som avgör den slutgiltiga kostnaden. Beroende på individuella faktorer och behov kan priset variera. Det bästa är att prata med din tandläkare för att få en mer exakt prisbild.


Börja med konsultation

Första steget till ett rakare leende med genomskinlig tandställning är att boka tid för konsultation med din tandläkare. Tillsammans går ni igenom dina behov och önskemål, och gör en undersökning av utgångsläget i munnen samt önskat slutresultat. Tandläkaren kan sedan informera om genomskinlig tandställning passar dig, rekommendera nästa steg och lämna prisförslag och upplägg för behandlingen.

Är du intresserad av en genomskinlig tandställning? Fyll i formuläret nedan så kommer vi att kontakta dig för att boka in en konsultation inom kort. 

Information om artikeln

Relaterat till genomskinlig tandställning

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.