Blåsor på tungan och sår i munnen

Blåsor och sår i munnen kan vara väldigt påfrestande att leva med. Ofta beror de på herpes eller afta, men kan också grunda sig i en förkylning.

Nästan alla drabbas någon gång av blåsor på tungan och sår i munnen. Orsakerna kan vara många men ofta beror de på infektion eller förkylning. Herpes och afte är även två vanliga anledningar. Om blåsorna eller såren inte försvinner bör du uppsöka vård.

Både vuxna och barn kan drabbas av blåsor på tungan och sår i munnen. Bland barn är så kallade höstblåsor vanligt, vilket är en virusinfektion som kan ge blåsor både inuti och på utsidan av munnen. Det händer att även vuxna drabbas av den virusinfektionen. Det är dock vanligare att vuxna drabbas av afte, aftösa sår, på munslemhinnan. Dessa uppenbarar sig ofta i samband med infektioner. Blåsor i munnen är inte farliga i sig men de kan ge en indikation på andra problem som bör behandlas eller förebyggas. Blåsor och sår brukar delas upp i tre grupper, afte, herpes och sår.

 

Varför får man blåsor och sår?

Orsakerna till problemen kan vara många. I vissa fall leder stress till försämrat immunförsvar, vilket i sin tur kan leda till blåsor i munnen. Vitaminbrist kan också vara en orsak till problemet. Vissa drabbas av tillfälliga blåsor i samband med feber och förkylning, men dessa blåsor brukar läka efter några dagar. Det är vanligt att gravida drabbas av blåsor och sår i munnen. En annan orsak till problemen kan vara munherpes. Herpes är ett virus som orsakar blåsor i munnen samt på och runt läpparna. Det är ett vanligt förekommande problem som drygt 80 procent av Sveriges befolkning bär på, omkring 50 procent drabbas någon gång av symptom. Sol, stress, ansträngning och förkylning kan trigga herpesblåsor.


Hur ser blåsorna och såren ut?

Självklart kan blåsor och sår se olika ut från person och orsak. Men det är vanligt att blåsorna är vätskefyllda och såren brukar vara gula eller vita samt placerade på olika mjukdelar i munnen, exempelvis i gommen och på tungan. De ser ofta ut som små runda knoppar, och ibland liknar de även små sår. Storleken varierar men de brukar vara 0,5-1 cm.


När och hur ska jag uppsöka vård?

Denna typ av problem brukar vara smärtsamt och ge obehagskänslor. Ibland försvårar smärtan till och med möjligheten att borsta tänderna och äta. Problemen är inte farliga men på grund av obehag och smärta bör de ändå ses över. Blåsor och sår brukar läka efter någon vecka, men om du drabbats av sår som inte läker bör du uppsöka vård. Du ska också uppsöka vård om du i samband med vårtor och sår känner dig väldigt sjuk eller om såren varar mycket. Har du svårt att äta eller om ditt tandkött är kraftig inflammerat bör du också vända dig till din tandläkare eller läkare. Ibland kan läget kännas akut och du är välkommen att kontakta oss på 010-188 00 00 eller boka en undersökning hos hos tandläkaren här.

Om du lider av blåsor eller sår i munnen ska du boka en akuttid (en delundersökning) när det passar dig. Delundersökningen kostar 555 kronor. Tandläkaren kommer att göra en bedömning av hur ditt vårdbehov ser ut. Vid behov kan du rekommenderas en mer omfattande undersökning som inkluderar fyra röntgenbilder. Den undersökningen kostar 985 kronor, men du betalar då endast mellanskillnaden om 430 kronor. Här nedan ser du lediga akuttider. 

Lediga tider

Så behandlas blåsor på tungan

Det finns ingen direkt behandling som motverkar sår, blåsor, afte eller munherpes. Det är dock viktigt att försöka lindra problemen så att de inte gör ont och förvärras. Personer som lider av munherpes kan dessutom vilja åtgärda problemen för att minska smittrisken. Om du har herpes eller är infektionskänslig finns det tabletter och salvor som verkar virushämmande. Vissa blir ordinerade att använda ett munskölj innehållande klorhexidin, som verkar bakteriedödande. Det finns både salvor som bedövar området som värker eller svider samt salvor som påskyndar läkningsprocessen. Istället för att testa olika huskurer bör du uppsöka tandläkare alternativt fråga apotekspersonalen om hjälp.


Går det att förebygga blåsor och sår?

Det är inte alltid det går att förebygga problem med blåsor och sår i munnen. För att göra det krävs det såklart att du vet vad problemet grundar sig i. Exempelvis så skadar snus slemhinnorna i munnen, vilket kan resultera i sår. Även om det inte är enkelt är det bästa såklart att sluta snusa. Du som har problem med sår och blåsor i munnen på grund av vitaminbrist kan se till att äta en mer varierad kost och eventuellt äta tillskott av de vitaminer din kropp har brist av. B12 är den vanligaste vitaminbristen som skapar problem likt dessa. Det är också viktigt att du går på kontinuerliga undersökningar hos din tandläkare samt tar väl hand om dina tänder och mun hemma.

Information om artikeln

Behöver du en tid?

På Aqua Dental erbjuds ett komplett tandvårdsutbud - från traditionella undersökningar och förebyggande tandvård, till avancerade estetiska behandlingar och specialisttandvård. Du hittar våra kliniker i Stockholm och i Göteborg. Du kan boka en tid genom vår onlinebokning eller per telefon på 010-188 00 00