Afte

Har du gulvita sår i munnen? Då kan du ha afte. Afte är mycket vanligt och brukar vanligtvis gå över av sig själv inom en till två veckor. 

Afte, eller aftös stomatit, är små gulvita blåsor eller sår i munslemhinnan som ofta kallas för förkylningsblåsor. Afte är ofarligt men kan ibland göra riktigt ont och orsaka obehag. 

Det finns olika typer av sår och blåsor i munnen. Afte, blåsor på tungan, svamp i munnen och herpes är alla vanliga åkommor, som ser ut och beter sig på lite olika sätt. Afte är väldigt vanligt och så många som var femte svensk drabbas av afte någon gång under livet.


Vad är afte?

Afte brukar beskrivas som kraterliknande, gulvita och ömma sår i munslemhinnan som ser ut som blåsor. Trots att afte ofta kallas för munblåsor eller förkylningsblåsor, så är det alltså i själva verket ett eller flera små sår. Vanligtvis uppkommer afte när man har nedsatt allmäntillstånd, till exempel vid en infektion. De flesta får enstaka blåsor eller sår som läker ut av sig själv inom en till två veckor. Andra får återkommande afte som sitter kvar längre.


När bör jag söka vård?

Om du har afte som orsakar så pass mycket smärta att du inte kan svälja, tugga eller äta bör du kontakta tandvården. Feber i kombination med blåsor i munnen som inte försvinner ska också tas på allvar. Även om du inte upplever alltför stora besvär på grund av blåsorna är det viktigt att uppsöka tandvården om afte inte har läkt inom två till tre veckor. Det beror på att då kan det vara något annat tillstånd som orsakar såren och förändringar på munslemhinnan bör alltid undersökas. Exempelvis kan tillstånd som en svampinfektion i munnen och Oral Lichen Planus orsaka sår i munnen. Dessa tillstånd brukar dock även orsaka en vit beläggning på tungan.  


Har du afte som orsakar stora besvär eller som inte går över? Du kan boka en tid hos oss nedan. 

Symptom på afte

Afte börjar som små, ovala blåsor i munslemhinnan och utvecklas sedan till gulvita sår. När blåsorna sedan spricker och utvecklas till sår kan det bli ömt och i vissa fall göra riktigt ont. Ofta är området runt såret rött och svullet medan själva aftesåret är gulvitt och lite insjunket.

Afte blöder inte, men det kan vara bra att vara varsam runt de områden i munnen där såren sitter eftersom de kan göra ont. Hur ont afte gör är olika från person till person. För en del kan aftösa sår vara riktigt besvärliga och medföra svårigheter med att äta och tala, medan vissa som har afte knappt märker av det.

Afte kan delas in i tre kategorier:

  • Minor afte: 1–4 sår som är mindre än 10 millimeter i diameter. Den här varianten av afte brukar inte ge någon ärrbildning och läker av sig själv inom en till två veckor. Minor afte är den absolut vanligaste varianten av afte – cirka 80 procent av alla afteutbrott är av denna typ.

  • Major afte: 5–20 sår som är större än 10 millimeter i diameter. Såren kan sitta på läpparna och i gommen, alltså inte bara i munslemhinnan. Dessa aftösa sår kan vara längre, ibland i flera månader, och lämnar i vissa fall kvar ärr.

  • Herpetiform afte: 20–100 sår som är 1–2 millimeter i diameter. Det här är en ovanlig form av afte där många små sår utvecklas lite längre ned i munhålan eller under tungan.


Både barn och vuxna kan få afte

Det är vanligt bland både barn och vuxna att få afte. Första gången man får afte brukar vara i barn- eller ungdomsåldern. I tjugoårsåldern brukar utbrotten klinga av lite och det är inte lika vanligt att få afte när du har passerat fyrtioårsåldern. När barn drabbas av sår eller blåsor i munnen är det bra att besöka barntandvården


Varför får man afte?

Trots att afte är vanligt är orsaken inte helt klarlagd. Studier har gjorts som visar att afte möjligtvis kan vara en del av en autoimmun process. En autoimmun process startar i kroppen när immunförsvaret är försvagat, till exempel när du blir sjuk av ett virus eller vid en infektion.


Afte kan också vara tecken på bakomliggande hälsoproblem som till exempel vitaminbrist eller inflammatoriska sjukdomar. En del upplever att afte bryter ut när kroppen utsätts för mycket stress. Intag av vissa läkemedel som orsakar muntorrhet kan också bidra till uppkomsten av afte. Men det finns som sagt inte någon fastslagen orsak till exakt varför man får afte.


Aftösa sår vid skador i munnen

Ibland kan afte utvecklas i munnen om du har gjort dig illa eller borstat tänderna för hårt. Har du till exempel redan små sår i munnen och tuggar på något som råkar gå emot såren, kan de bli större och utvecklas till afte. Därför kan det vara bra att använda en mjuk och skonsam tandborste om du vet att du har lätt för att få afte, eller om du har sår i munnen.


Kan man förebygga afte?

Eftersom orsaken till varför afte uppstår inte är helt fastställd, kan det vara svårt att förebygga afte. Något som alltid är en bra idé är att upprätthålla en sund munhygien med hjälp av en god munvårdsrutin. På så sätt kan du undvika infektioner och virus som i sin tur kan öka risken för att få sår i munnen, som sedan kan utvecklas till afte.


Vad finns det för behandling mot afte?

Afte försvinner nästan alltid inom några veckor utan att du behöver göra något själv. Det finns inga läkemedel som botar afte, men det finns en del du kan göra för att lindra besvären. På apoteket finns receptfria läkemedel, till exempel munskölj med klorhexedin, som dämpar smärtan runt de aftösa såren. Ibuprofen och paracetamol kan också hjälpa mot smärtan. En mild och skonsam variant av tandkräm kan också vara bra att använda om du har munblåsor eller afte.


Receptbelagda läkemedel som lindrar besvären

Om du har mycket svåra besvär med afte finns det receptbelagda läkemedel som din tandläkare kan skriva ut. Ett exempel är lokalbedövande gel som stryks på de aftösa såren. Det finns också receptbelagd munhålekräm med kortison som kan hjälpa mot svår smärta.


Smittar afte?

Många tror att alla typer av munblåsor smittar, men det är felaktigt. Afte smittar inte, bland annat för att aftösa sår sitter på insidan av munvävnaden.


Skillnader mellan afte och munherpes

Förutom afte finns det andra typer av munblåsor och sår som uppstår i området runt munslemhinnan. Herpes, som är ett virus, smittar väldigt lätt. Många misstar afte för att vara munsår i form av herpes, men faktum är att blåsorna skiljer sig ganska mycket både i karaktär och utseende.

Munherpes är vanligtvis vätskefyllda och röda blåsor runt eller på läpparna, till skillnad från afte som sitter på insidan av läpparna eller på tandköttet. Herpesblåsor kliar och pulserar ofta, och kan svullna upp i oregelbunden storlek, medan aftösa sår behåller sin gulvita ovala form. Ett herpesutbrott i munnen brukar börja med att det sticker och kliar i det område där själva munsåret sedan utvecklas. Herpes är ett vanligt virus som drabbar många. Alla får inte symptom och för de flesta som bär på viruset märks det aldrig. Till skillnad från afte, som bara uppstår i munnen, kan herpes smitta mellan olika kroppsdelar. Man kan till exempel få herpesutbrott både i ögat och underlivet.

Information om artikeln

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.