Sår i munnen
Att få sår i munnen kan skapa obehag och göra ont. Men det finns flera sätt att förebygga, behandla och lindra besvären.
Sår i munnen drabbar de flesta någon gång i livet och kan orsaka smärta och obehag. Risken att få sår i munnen kan öka om du har muntorrhet, virusinfektioner eller tar vissa läkemedel.
Att få sår i eller kring munnen är vanligt och kan bero på flera olika orsaker. Beroende på vad det är som är orsaken kan sår i munnen behandlas på olika sätt. Ibland kan sår i munnen gå över sig själva och ibland kan en behandling vara nödvändigt.
Varför får man sår i munnen?
Det finns flera olika typer av tillstånd som bland annat kan orsaka sår i munnen. Nedan hittar du flera olika tillstånd som kan orsaka sår i munnen.
Herpes
Herpes är ett virus som kan orsaka sår i munnen och blåsor på läpparna eller i mungiporna. Vanliga symptom på munherpes är rodnad, svullnad, en stickande känsla och ömhet eller smärta kring det drabbade området. Vid en första herpesinfektion känner vissa inte av några symptom alls, medan andra kan få besvär som till exempel feber och halsont. När du blivit smittad av ett herpesvirus ligger det sedan latent i kroppen och kan ge fler infektioner. Den första infektionen är dock vanligtvis den mest besvärliga. Herpes kan smitta genom pussar, kyssar eller munsex. Viruset är smittsamt tills såren är helt uttorkade.
Afte
Mer än varannan person drabbas någon gång av afte. Afte orsakar sår i munnen som är gulvita i färgen, har en oval form och liknar blåsor, men är egentligen små sår. De flesta får enstaka eller några få sår medan andra drabbas ofta och av flera sår i munnen samtidigt. Afte är ofarligt och såren läker vanligtvis ut av sig själva efter några veckor. Om du har besvärlig afte som påverkar dig så pass mycket att du har svårt att äta eller sova, bör du dock kontakta tandvården.
Svampinfektion
Svampen Candida är en vanligt förekommande svamp som ofta finns i munnen utan att orsaka några besvär. Men om miljön i munnen förändras, på grund av exempelvis medicinering eller sjukdom, kan svampen dock orsaka en infektion. Om du är rökare, tar vissa läkemedel eller lider av muntorrhet ökar risken att drabbas. Infektionen ger ofta inga symptom men ibland kan sveda eller besvär med att svälja uppstå. Svamp i munnen behandlas vanligtvis genom att munnen sköljs med en antisvampmedicin som skrivs ut på recept av en läkare eller tandläkare.
OLP
Oral Lichen Planus är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som ger utslag i munnen. När infektionen bryter ut blir munhålan inflammerad och ibland bildas även sår i munnen. Symptomen för OLP kan variera. Slemhinnan i munnen kan bli vitaktig och tjockare än vanligt eller så blir munnen röd och sårig. Det kan också skifta mellan att vara rött och vitt.
Material i tandlagningar
Överkänslighet mot material som används vid tandlagningar kan orsaka inflammation och sår i munnen. Om du misstänker att du är överkänslig mot en lagning bör du kontakta en tandläkare.
Järn- och vitaminbrist
Brist på järn eller B-vitamin kan göra att du lättare får sår i munnen, särskilt om du också lider av muntorrhet. Snusare får lättare sår i munnen, eftersom snuset fräter på slemhinnan. Snusning kan också göra att tandköttet drar sig tillbaka och orsakar blottade tandhalsar, vilket i sin tur kan leda till att du drabbas av ilningar i tänderna eller sår och blåsor i munnen.
Proteser
Om du har en avtagbar protes i munnen kan den orsaka sår i munnen eller en svidande känsla. Muntorrhet kan förvärra symptomen.
Tandgnissling
Om du pressar ihop käkarna eller gnisslar tänder kan du få bit- eller skavsår som gör ont. Att du pressar ihop käkarna eller gnisslar tänder kan bero på stress, oro eller nedstämdhet.
Muntorrhet
Om du är torr i munnen ökar risken för att drabbas av sår i munnen och symptomen blir ofta värre.
När ska jag uppsöka vård?
De flesta sår i munnen läker ut av sig själva inom en till tre veckor. Men det finns tillfällen då du kan behöva söka vård:
- Om du har sår i munnen som håller i sig längre än tre veckor. Sår, blåsor eller förhårdnader som håller sig kvar bör undersökas av en tandläkare för att utesluta att en sjukdom ligger bakom besvären.
- Kontakta din barnmorska om du är gravid och drabbas av en herpesinfektion för första gången. Detta för att undvika att infektionen överförs till barnet under förlossningen.
- Kontakta din tandläkare om du misstänker att du kan vara allergisk mot dina tandlagningar.
Har du sår i munnen och uppelver stora besvär? Du kan boka en tid hos oss nedan.
Behöver du hitta en ledig tid
Vad kan jag göra själv för att bli av med sår i munnen?
De flesta sår i munnen läker ut av sig själva. Det finns dock vissa metoder att ta till för att göra symptomen mindre besvärliga och förebygga framtida utbrott.
- Byt ut din tandkräm och tandborste: Använd en tandkräm för känslig slemhinna och byt din hårda tandborste till en mjukare variant, eftersom starka lösningsmedel och hårda tandborstar kan skada slemhinnan.
- Munskölj mot afte: Det finns tandkräm och munskölj att köpa på apoteket som kan hämma och lindra afte.
- Virushämmande medel mot sår i munnen: Många sår i munnen kan lindras genom virushämmande läkemedel som kan köpas receptfritt på apoteket.
- Vitaminer och mineraler: Om du ofta får sår i munnen kan det bero på vitaminbrist. Försök att äta en varierad kost och komplettera med vitamintillskott vid behov.
- Sluta snusa: Snusare har lättare för att drabbas av sår i munnen eftersom snuset skadar slemhinnan. Om du har svårt att sluta helt bör du tänka på att byta sida på snuset i munnen ibland för att minska risken för skador.
- Rengör protesen: Om du har en avtagbar tandprotes är det viktigt att du rengör den regelbundet för att minska risken för att drabbas av en svampinfektion. Du bör även alltid ta av protesen när du sover.
Undersökning och behandling
När sår i munnen inte läker ut av sig själva kan du behöva kontakta en tandläkare. Tandläkaren undersöker då din mun för att se om besvären kan vara kopplade till dålig tandhälsa. Ibland krävs det att en specialisttandläkare tar prover för att ta reda på om en pågående infektion kan vara orsaken till att du har sår i munnen. Proverna som tas är ofta en bakterieodling och vävnadsprov. Ett vävnadsprov gör vanligtvis inte ont med en lokalbedövning. Om tandläkaren tror att brist på vitaminer såsom järn, B12 eller folsyra kan vara orsaken till dina besvär, får du en remiss till en läkare.
Har du frågor eller vill boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan.
Information om artikeln
Relaterat till sår i munnen
Läs också
-
65+Reformen
65+Reformen är ett initiativ från oss på Aqua Dental som syftar till att utöka tandvårdsstödet för seniorer. -
Avbetalning av tandvård
På Aqua Dental erbjuds våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar på helt utan ränta. -
-Träffa Aqua Dentals tandläkare online
Med vår nya tjänst Onlinetandläkaren kan du träffa en tandläkare direkt i din mobil eller dator. Perfekt för dig som har frågor eller söker rådgivning för en synbar förändring i munnen.