Förändringar på slemhinnan

Om du drabbas av förändringar på slemhinnorna i munnen är det viktigt att uppsöka vård för att ta reda på de bakomliggande orsakerna. 

En förändring på slemhinnorna i munnen kan vara alltifrån ett litet sår i mungipan som inte vill läka till en utbredd infektion av något slag. 

 Alla slemhinneförändringar i munnen bör kontrolleras av en tandläkare eller läkare inom 2 till 3 veckor. I vissa fall kan kontrollen hos tandläkaren efterfölja ett vävnadsprov. Att diagnostisera och behandla slemhinneförändringar kan vara svårt, ibland kan det bli aktuellt att man remitteras vidare till en käkkirurg för en djupare utredning innan en diagnos kan fastställas.

Det är rekommenderat att du uppsöker tandvård när en förändring bryter ut i munnen för att förhindra vidare sjukdomsprogression. En del förändringar i slemhinnan kan vara elakartade, tyda på ett traumatiskt sår eller vara stressrelaterade. Ett aftöst sår som ter sig som en blåsa kan ofta utlösas av psykisk stress. Även läkemedelsreaktioner och hormonell obalans kan ge förändringar i slemhinnan. Det som är viktigt att ha i åtanke är att en slemhinneförändring kan vara en indikation på en underliggande sjukdom i kroppen.


Hur gör jag en bokning?

Du kan enkelt boka en tid online eller ringa in till en av våra klinker nära dig. Vid onlinebokning ska du välja en akuttid. Då kan tandläkaren göra en bedömning av ditt vårdbehov. Om du upplever smärta i slemhinnan eller en allmänpåverkan till följd av en förändring i munnen bör du söka vård för dina besvär. Berätta om dina symptom vid tidsbokningen. Ring oss på 010-188 00 00 eller fyll i formuläret nedan så hör vi av oss.

Vänta inte: Boka tid direkt

Så behandlas förändringar på slemhinnan i munnen

 Undvik att självdiagnostisera dig via nätet, använd ej huskurer för att uppnå smärtlindring eller en utläkning av slemhinneförändringen. En korrekt diagnos måste ställas innan rätt behandling sätts in. Munskölj som innehåller klorhexidin kan i vissa fall bidra till en ökad rodnad och sveda i munnen vid en slemhinneförändring. Rådfråga din tandläkare innan behandling.

Sår i slemhinnan som smärtar och inte läker kan tyda på en elakartad förändring, uppsök tandvård snarast om du upplever en förändring som inte avklingar i karaktär. Den orala slemhinnan kan uppvisa förändringar som kan vara en manifestation av en underliggande systemsjukdom, uppsök din läkare om du vet med dig att du har en sjukdom som påverkar ditt allmänna tillstånd.

Tillstånd associerade med ett nedsatt immunförsvar kan orsaka slemhinneförändringar. Om du lider av en förändring i slemhinnan, använd en tandkräm som är till för känsliga slemhinnor. Risken att utveckla sår och blåsor i munnen ökar om du lider av muntorrhet eller medicinerar med vissa läkemedel.

Uppsök akut tandvård i följande tillstånd:
- Svårigheter att äta pga slemhinneförändringen.
- Sår som kvarstår och inte minskar i karaktär i mer än 2 veckor.
- Ett sår som läker, men som kommer tillbaka.
- Ihållande och utbredd sveda i munnen.

Efter ditt besök hos tandläkaren kan du behöva ta ut en antivirusmedicin på recept om det rör sig om herpes i munnen. Vid svampinfektioner kommer du få ut ett recept på antimykotika. En del tillstånd kan inte botas, men lindras. Ingen medicinsk behandling tar helt bort sår eller blåsor. Vid läkemedelsinducerad muntorrhet kan tandläkaren råda dig till att konsultera din läkare för byte av medicin.


Vad kostar det för gå på en kontroll av en slemhinneförändring?

Priset för att kontrollera din slemhinneförändring varierar beroende på utredningens omfattning och eventuell behandling.  Därefter tar tandläkaren ställning till om du behöver ett recept för att behandla sjukdomen i slemhinnan eller om du behöver remitteras vidare för en djupare utredning där även ett vävnadsprov kan bli aktuellt.

Information om artikeln

Mer om slemhinnor

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.