Munherpes
Har du sår och blåsor i munnen, runt läpparna eller i mungiporna? Då kan du ha munherpes.
Munherpes kan vara smärtsamt och orsaka obehag. Munherpes går vanligtvis över av sig själv och behöver oftast inte behandlas. Det är vanligt att du känner en stickande känsla i läpparna som första symtom vid munherpes.
Munherpes är en smittsam munsjukdom som främst orsakas av viruset herpes simplex typ 1 men även herpes simplex typ 2 kan orsaka munherpes. Munherpes orsakar små blåsor och sår runt läpparna och i munnen.
Vad är munherpes?
Munherpes är små sår i munnen, runt läpparna eller i mungiporna. Munherpes kan vara smärtsamt och blåsorna och såren kan förekomma tillsammans med irritation och rodnad. Munherpes smittar via saliv och när du väl har blivit smittad av viruset stannar det kvar och ligger vilande i kroppen. De allra flesta bär på herpesviruset och blir smittade redan som barn. Alla som bär på viruset behöver dock inte utveckla munherpes och hur återkommande såren och blåsorna är varierar från person till person.
Symtom på munherpes
När du har munherpes är det vanligt att, utöver munsåren, drabbas av blåsor, svullnad och smärta. Nedan hittar du fler vanliga symtom på munherpes:
- Rodnad och svullnad
- Sår i mungiporna, runt läpparna och i munnen
- Smärta och ömhet
- Pirrande, pulserande eller stickande känsla i läpparna eller runt munnen
- Det kliar
Efter några dagar brukar vätskefyllda blåsor bildas som ofta förekommer i grupp. När blåsorna väl spricker bildas det sårskorpor.
Det är vanligt att första gången du drabbas av munherpes ha ytterligare symtom och den första infektionen är oftast den jobbigaste. Detta kan dock variera från person till person. Några symtom som kan förekomma första gången du drabbas av munherpes är feber, ont i halsen och svullna lymfkörtlar. Första gången du drabbas av munherpes kan du få feber i några dygn och det kan även ta upp till tre veckor innan symtomen försvinner. Cirka en tredjedel av alla som bär på viruset har återkommande problem med munherpes. Om du har återkommande problem med munherpes brukar såren läka på en vecka.
När ska jag söka vård?
Munherpes går vanligtvis över av sig själv och behöver sällan behandlas. Men du bör söka vård om du har följande problematik:
- Du upplever stora problem med munherpes.
- Du har omfattande munherpes och såren är variga.
- Munherpes har inte läkt efter tre veckor.
- Munherpes kan i vissa fall sprida sig till ögat. Om ett öga blir rött och gör ont bör du därmed söka vård.
Har du problem med munherpes? Du kan boka en tid hos oss nedan.
Orsaker till munherpes
Munherpes orsakas av herpes simplex som är ett virus. Det finns två typer av viruset typ 1 och typ 2. Det är främst typ 1 som orsakar munherpes medan typ 2 främst orsakar herpes i underlivet. Men både typ 1 och typ 2 kan orsaka munherpes. Munherpes är smittsamt och smittar när huden eller munslemhinnorna kommer i direktkontakt med sekret från en herpesblåsa. Munherpes smittar främst genom pussar och kyssar.
Om du har återkommande problem med munherpes är du som mest smittsam det första dygnet du har symtom. När såren och blåsorna väl har börjat torka och sårskorpor har bildats är du mindre smittsam. Munherpes kan triggas igång av förkylningar, stress, solljus och mens.
Behandling av munherpes
Det finns ingen behandling som kan ta bort munherpes vilket innebär att när du väl har blivit smittade av herpesviruset stannar viruset kvar i kroppen. Därmed kan du inte bli smittad av viruset igen om du till exempel pussar någon med munherpes. Du kan ha munherpes utan att uppvisa några symtom men då kan du fortfarande vara smittsam utan att själv veta om det. Besvär med munherpes brukar minska ju äldre du blir.
Om du skulle ha återkommande och omfattande besvär med munherpes finns det dock läkemedel som kan lindra symtomen. Virushämmande medel kan skrivas ut på recept av din tandläkare eller läkare och lindrar symtomen, hindrar spridning samt gör att infektionen läker snabbare. Det finns även receptfria antiviruskrämer och särskilda plåster som kan hjälpa mot munherpes. Dessa går att köpa på apotek och har viss effekt, de kan bland annat lindra smärtan och göra så att blåsorna läker snabbare.
Så kan du förebygga munherpes
För att förebygga munherpes finns det några saker du kan tänka på:
- Undvik att pussa eller kyssa någon om du eller den andra personen har symtom på munherpes.
- Om du ska vistas i starkt solljus bör du använda solkräm.
- Tvätta händerna ofta för att undvika att sprida munherpes.
För att munherpes ska försvinna så snabbt som möjligt bör du även försöka undvika att peta på blåsorna och sårskorporna. Om du petar på blåsorna kan de nämligen bli infekterade och på så sätt ta längre tid på sig att läka. Du bör även undvika att ha smink, hudkräm och plåster på såren. Ju torrare såren är desto snabbare läker de.
Tillstånd som kan likna munherpes
En läkare eller tandläkare behöver vanligtvis bara titta på såren för att kunna fastställa att du har munherpes. Det finns flera tillstånd som kan orsaka sår eller blåsor kring och runt munnen och därför bör du undvika att försöka självdiagnostisera. Exempelvis orsakar afte sår runt munnen. Även en svampinfektion i munnen, munvinkelragader och Oral lichen planus kan orsaka sår i munslemhinnan eller mungiporna. Dessa tillstånd behandlas på olika sätt och därför bör du uppsöka vård för att få hjälp med att reda ut vad som orsakar såren.
Om du har några frågor eller vill boka tid är du välkommen att fylla i formuläret nedan så kommer vi att ringa upp dig eller ringa oss på 010-188 00 00.
Information om artikeln
Relaterat till munherpes
Läs också
-
65+Reformen
65+Reformen är ett initiativ från oss på Aqua Dental som syftar till att utöka tandvårdsstödet för seniorer. -
Avbetalning av tandvård
På Aqua Dental erbjuds våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar på helt utan ränta. -
-Träffa Aqua Dentals tandläkare online
Med vår nya tjänst Onlinetandläkaren kan du träffa en tandläkare direkt i din mobil eller dator. Perfekt för dig som har frågor eller söker rådgivning för en synbar förändring i munnen.