Aligners

Diskret tandreglering med genomskinliga skenor. Funderar du på tandreglering men är osäker på vilken metod som passar dig? Boka en konsultation så hjälper vi dig.

Om du vill justera dina tänder för att få ett rakt och fint leende men letar efter något annat än den traditionella rälsen, då kan aligners vara något för dig. Aligners är genomskinliga skenor som hjälper till att flytta tänderna till önskad position och ger dig ett vackert leende.

Tandreglering med aligners

Tandreglering med genomskinliga skenor har haft otrolig tillväxt de senaste åren, både internationellt och i Sverige. Skenorna som kallas aligners har revolutionerat framförallt tandreglering för vuxna. Tidigare ansågs det vara svårt och komplicerat, men aligner-teknologin har gjort behandling med tandställning mer tillgänglig, både för tandläkare och patienter.


Vad är genomskinliga aligners?

Aligners är skenor som flyttar tänderna från en position till en annan. Man använder en aligner till varje käke. Ofta behandlas båda käkarna och därmed refererar man till aligners, alltså två skenor.

Skenorna är gjorda i plast och syns väldigt lite jämfört med traditionella tandställningar. Patienter upplever också att de är mycket mer bekväma att använda och hantera och under behandlingstiden.


Hur mycket kostar aligners?

Som med all tandreglering är det svårt att ge ett generellt pris. Alla patienter har olika behov och därmed kan både behandlingsmetoden och behandlingstiden variera. Första steget är att boka en tid för konsultation med en tandläkare eller specialist. 

Tandreglering med skenor blir alltmer populärt

Många väljer idag att göra en tandreglering med skenor istället för den klassiska stilen som ofta kallas för räls. Metoden med skenor är mindre krånglig och betydligt bekvämare enligt de flesta som har provat. Många patienter uppskattar även att skenorna syns mindre vilket tar bort fokus från din tandställning i vardagen. Eftersom många anser att aligners är mer estetiskt tilltalande än fast tandställning, är det lättare att acceptera tandreglering som behandling.


Fördelar med osynlig aligner

De finns flera olika typer av moderna och nästintill osynliga tandställningar som kan hjälpa dig att korrigera dina bettfel och snedställda tänder.

Nästan helt osynliga tandställningar består av genomskinliga skenor som knappt syns.

Det är bekvämt och i princip smärtfritt. Om du väljer de genomskinliga skenorna finns det inte några metallfästen eller vassa trådar som kan stickas eller irritera i munnen.

Dessa system är flexibla och kan tas ut under kortare stunder. Exempelvis vid viktiga möten eller måltider.

Redan i början av behandlingen får du en behandlingsplan och ett uppskattat och tydligt slutresultat.


Så går en behandling med aligners till

De flesta bettavvikelser kan behandlas med aligners. Kontakta oss gärna om du har frågor om behandling. Boka gärna en konsulltation för att få en individuell bedömning. Under konsultationen med din tandläkare går ni tillsammans igenom dina behov och förväntningar på önskat resultat.


Inskrivning och planering

Efter konsultation med en av våra specialisttandläkare och när du bestämt dig för att gå vidare börjar behandlingen. Första steget är att göra ett avtryck av din tandrad för att skaffa ett utgångsläge. Avtrycket 3D-skannas och därefter kan man beställa dina skenor.


Tandreglering och aligners

När dina skenor är klara kommer du in till kliniken och där de provas för att passa din käke och nuvarande tandrad. Man behöver använda flera skenor under behandlingsperioden för att ge tänderna tid att justera sig i lagom tempo. Behandlingstiden med varje skena varierar från olika varumärken, men 7–14 dagar är ett bra riktmärke. Efter det får man sin nästa skena.


Behandlingens längd

Många förknippar aligners med korta behandlingstider, men det är i få fall som man behandlas under sex månader för att uppnå ett önskat resultat. Det finns dock studier som visar på att behandling med skenor är kortare är traditionella metoder.


Regelbundna kontroller

En behandling med aligners tar olika lång tid beroende på hur omfattande bettjustering som behövs. Tiden för behandling och hur ofta du behöver komma in till kliniken varierar. Vanligtvis besöker du din tandläkare var sjätte till åttonde vecka för uppföljning och justering.


Få bäst resultat

Det är viktigt att du använder din tandställning så mycket som möjligt enligt tandläkarens instruktioner för att få optimalt resultat av behandlingen. Ta endast ut den när du ska äta eller dricka. Det är också väldigt viktigt att du som patient följer vad som bestämts med tandläkaren eller specialisten samt är ärlig med hur du tycker att det går. Om man följer alla riktlinjer, råd och vad som kommits överens, kan man räkna med det resultat som är förväntat.


Efterbehandling

Efter avslutad behandling är det viktigt att du använder din retainer-skena. Den ska hjälpa till att hålla dina tänder på plats efter att du slutat använda din Aligner.

Förutom retainer-skenan finns det några viktiga saker att tänka på:


Upprätthålla god munhygien

Fortsätt borsta tänderna två gånger dagligen och använd tandtråd samt fluorskölj för att undvika bakterier och karies. Detta i kombination med regelbundna besök hos tandvården ger dig rätt premisser för att upprätthålla en god munhälsa.


Besök Aqua Dental för rutinkontroller och undersökningar

Regelbundna undersökningar är en viktig del i efterbehandlingen av din tandreglering. Besök våra tandhygienister för att få hjälp med plack som byggts upp för att undvika problem med tandköttet.


Ät balanserad kost

Efter behandling av tänderna är det viktigt att äta en nyttig och balanserad kost för att undvika problem.


Använd tandskydd vid behov

Om du deltar i kontaktsporter med risk för att skada tänderna eller käken är det viktigt att använda tandskydd

Information om artikeln

Mer om tandställning

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.