Sneda tänder 

Lider du av sneda tänder? Är du obekväm med hur ditt leende ser ut eller har du problem med funktionen? Ta reda på om tandreglering kan åtgärda din problematik.

Sneda tänder kan ha många orsaker men tack vare ny teknik och smidiga tandregleringsmetoder är det problem som relativt enkelt går att åtgärda. Att justera sneda tänders position har inte bara estetiska fördelar utan förbättrar även din tandhälsa.

Att ha sneda tänder kan påverka både självkänsla och funktion. Om du upplever att dina tänder är sneda och vill justera dem finns det olika metoder och tandställningar att använda sig av. Att korrigera bettet kan underlätta rengöringen av dina tänder och hjälpa dig att undvika inflammationer i tandköttet och i värsta fall problem med tandlossningssjukdom.


Vad innebär det att ha sneda tänder?

Sneda, roterade, trångställda eller utstående tänder är vanligt bland vuxna och barn. Att ha sneda tänder innebär att tänder inte sitter korrekt i tandraden. Bettavvikelsen kan variera i omfattning då det kan röra sig om enskilda tänder eller hela bettet. Sneda tänder kan orsaka funktionell problematik som exempelvis problem att bita av eller tugga. Om du har platsbrist kan till exempel sneda framtänderna som står ut orsaka problem med att stänga munnen ordentligt. Då ökar också risken för tandskador då läpparna inte kan skydda tänderna ordentligt. Tänder som sitter snett kan även vara extra svåra att rengöra, något som i sin tur kan lättare leda till karies mellan de trångställda tänderna och inflammationer i tandköttet. Att ha sneda tänder kan orsaka både estetiska problem och problem med rengöringen. Många människor undviker att skratta och le och kan till och med undvika sociala sammanhang när de inte trivs med sina tänder.


När ska jag söka vård?

Om du upplever att du har sneda tänder och besväras av dem finns hjälp att få. En mycket vanlig kommentar hos vuxna patienter efter avslutad behandling är ”Varför gjorde jag inte detta för länge sedan?”. Boka en tid för en konsultation för att ta reda på vilka alternativ som passar dig. En estetisk konsultation kostar mellan 500 och 1100 kronor.

Orsaker till sneda tänder?

Under människans utveckling har våra tandbågar blivit allt mindre då vi äter en mycket mer lättuggad kost i jämförelse med våra förfäder. Tändernas antal och storlek är det samma men tänderna har helt enkelt fått mycket mindre med plats. För tusen år fanns det sällan trångställningar och visdomständerna fick också plats utan problem.

Livsstil och levnadsvanor under barndomen påverkar tänderna och käkarnas tillväxt och det finns riskfaktorer som kan påverka bettet i en negativ riktning. Om ett barn får karies i en mjölktand och den inte går att laga är man ofta tvungen att dra ut tanden i förtid. Granntänderna kan då vandra in den tomma tandluckan och ta platsen helt eller delvis från den nya permanenta tanden som ännu inte kommit upp.


Suga på napp eller tumme

Sneda tänder hos barn kan också bero på att barnet använder napp eller suger på tummen. Risken för felställningar och sneda tänder ökar eftersom tummen och nappen formar om överkäken och den blir mer utdragen och smalare i formen. Vanligt är då korsbitning på ena eller båda sidorna. I samband med omformningen av käke trycks framtänderna i överkäken framåt och framtänderna i underkäken inåt. Då kan det lätt bli trångt för tänderna. Denna typ av bettavvikelse brukar karaktäriseras av att framtänderna inte nuddar varandra när barnet biter ihop. För att undvika denna negativa utveckling är det bra att vänja av barnet vid napp eller tumsugning i god tid, senast med 4 års ålder. Ju tidigare desto bättre. Då har käkarna möjligt att återta sin ursprungliga form.


Sneda tänder på grund av trångställningar

Hela livet flyttar sig tänderna framåt i tandbågarna, främst i underkäken och trycker på de främre tänderna. Detta sker oavsett om du har eller inte har visdomständer. Käkbenet förändras även med tiden och ändrar struktur och densitet. Om dina tänder börjar förlora den stöttande kontakten från sina granntänder är det vanligt att tänderna börjar glida och vrida sig mer. Då tänderna trängs ihop, förloras samtidigt den tidigare längden i tandbågen. Det blir trång och tänderna ändrar position och du får sneda tänder som vuxen.


Genetiska faktorer

En annan faktor kan vara arv och genetik. Då kan utseendet på din tandrad eller käke vara styrd av genetiska koder och arvsanlag och då finns det inget du kan göra för att påverka den bakomliggande orsaken. Om du exempelvis har en för liten käke har tänderna inte tillräckligt med plats att växa på. Även sneda tänder på grund av arv går att korrigera med hjälp av tandreglering.


Skador och trauma mot tänderna

Om du är med om en olycka och dina tänder har utsatts för ett direkt trauma kan du få problem med att tändernas position förändras. Vid omfattande skador kan du få problem att både tänder och käke förflyttar sig. Om du råkar ut för trauma mot munnen är det viktigt att söka hjälp akut.


Tidigare tandreglering

Om du genomgått en tandregleringsbehandling men slarvat med rekommendationerna från tandläkaren efter avslutad behandling kan dina tänder förflytta sig mer eller mindre tillbaka mot ursprungliga positioner.


Varför får man sneda tänder som äldre?

Tänderna rör sig under hela livet. Det i kombination med att våra käkar krymper på både längden och bredden gör att vi inte kan veta exakt hur bettet utvecklar sig. Det vi vet är att tänderna får trängre med plats, vilket i sin tur leder till att risken för snedställningar och trångställningar ökar.


Behandling av sneda tänder

Det finns flera sätt att tandreglera dina sneda tänder. Beroende på omfattningen av din bettproblematik finns det olika metoder att använda sig av. Det finns i dag tandställningar som kan justera både omfattande snedställningar och mindre justeringar. Efter utredning kan beslut tas om hur mycket plats som behövs för att ställa in tänderna korrekt. Ibland kan det räcka med att ”sandpappra” försiktigt på sidan av tanden för att skapa plats i andra fall behöver man ta bort tänder.


Fasta tandställningar

På Aqua Dental erbjuder vi tandreglering med fast tandställning, en så kallad räls. Det är en välbeprövad metod som kan justera tändernas position med stor precision. Om man vill kan man välja tandfärgade fästen till rälsen för att göra den mindre iögonfallande.


Avtagbara tandställningar

Vi erbjuder även avtagbara tandställningar som Invisalign. Metoden ger ett mycket exakt resultat och skenorna byts regelbundet för att utföra de förprogrammerade justeringar som ska leda till ett så optimalt behandlingsresultat som möjligt anpassat efter dina individuella förutsättningar.


Tandfasader

Om du främst har estetiska besvär, exempelvis om du har sneda framtänder och plats finns, kan tandfasader vara ett alternativ. Skalfasader är gjorda i antingen porslin eller komposit och fästs ovanpå dina befintliga tänder för att jämna ut din tandrad.


Lösa problem med sneda tänder utan tandställning

Ibland kan tandläkaren genom att avlägsna tänder eller ersätta förlorade eller utstående tänder justera bettet utan att du behöver behandlas med tandställning.


Varför välja behandling med tandställning

Oftast är det bästa och mest biologiska alternativet behandling med tandställning för att justera sneda tänder. Då flyttas dina egna tänder till rätt plats och många gånger kan slitna tänder formas om så att kronor och fasader kan undvikas. Finns luckor från i förtid förlorade tänder kan dessa i vissa fall användas för att ge plats till andra tänder som står trångt. I samband med detta sluts restluckorna med hjälp av tandreglering så att man slipper sätta in ett implantat eller göra en bro för att fylla ut luckan. Men står tänderna för övrigt fint och en tand förloras kan ett implantat vara det bästa alternativet.

Information om artikeln

Mer om bettproblematik

Hur kan vi hjälpa dig?

De må vara en klyscha, men hos oss finns inga dumma frågor. Vi finns här 365 dagar om det är något. Du når oss som vanligt på 010-188 00 00.