Tandvård och Covid-19
Skjut inte upp din tandvård trots pågående pandemi. Din tandhälsa är viktig och att avboka sina tandläkarbesök kan leda till försämrad tandhälsa.
De som skjuter upp sin tandvård ökar risken för försämrad munhälsa och infektioner i munnen. Trots att man vet om riskerna med avbokad eller uppskjuten tandvård är antalet tandvårdsbesök färre under 2020 jämfört med tidigare år. Det är trots pågående pandemi viktigt att prioritera sin munhälsa.
På grund av Covid-19 är det många som har valt att skjuta upp sina tandvårdsbesök. Det gör att munnen och tänderna hos dessa patienter riskerar en försämrad hälsa fastslår Social styrelsen i en analysrapport. Det är viktigt att ta hand om den egna munhälsan både genom noggranna hygienrutiner hemma och regelbundna besök hos tandvården. För personer som är i en riskgrupp är tandvård och munhälsan fortfarande viktig för att minimera riskerna för andra sjukdomar och infektioner i munhålan. De bör tillsammans med tandläkaren ta fram hygienrutiner som kan upprätthållas genom både egenvård hemma och assisterad tandvård.
Oavsett pågående pandemier kan akuta tandvårdsrelaterade problem och situationer uppkomma. Då är det ännu viktigare att inte skjuta upp ett besök hos tandvården. Socialstyrelsen fastslår att akuta tandvårdsbesök inte ska skjutas upp.
Minskade tandvårdsbesök på grund av pandemin
Socialstyrelsens rapport som publicerades i november bygger på statistik från perioden vecka 2 till vecka 37 under 2020. Rapporten visar på en tydlig trend under den pågående pandemin. Planerade tandvårdsbehandlingar, som innefattar exempelvis basundersökningar, hygienistbesök och regelbundna kontroller, har minskat i antal jämfört med föregående år.
I rapporten går att utläsa att antalet tandvårdsbesök har minskat i samband med Covid-19. Tydligast är trenden att personer som är 70 år och äldre och alltså ingår i en riskgrupp har valt bort tandvård under Coronapandemin.
I rapporten går det även att utläsa att individer med längre inkomst i större utsträckning har minskat sina tandvårdsbesök än de med en högre inkomst. Sett till gruppen barn och ungdomar i åldern 3 - 19 år så halverades antalet besökare i samband med pandemins utbrott, mot slutet av mätperioden hade glappet minskat men var fortfarande påtagligt. I början av utbrottet kunde man se att det var fler kvinnor som valde bort tandvården än män, men i slutet av tidsperioden gick det inte att utvisa någon skillnad mellan män och kvinnor.
Skillnaderna är också stora mellan de olika regionerna, vilket är svårt att fastställa en orsak till. Enligt Álfheidur Ástvaldsdóttir, odontologiskt sakkunnig vid Socialstyrelsen kan det bero på att nedstängningarna inom tandvården sett olika ut i olika regioner.
Efter sommaren började antalet besök att öka igen, men i slutet av vecka 37 då mätperioden avslutades låg besöksnivån bland personer som är äldre än 70 år på 84 procent av nivån för 2019. I gruppen barn och ungdomar kan man mot slutet av perioden se att antalet besökare var 74 procent av det totala antalet besökare för samma period föregående år. Det innebär att pandemin fortsatt påverka antalet besökare hos tandvården under hösten.
Bättre tandhälsa än tidigare
Socialstyrelsens rapport visar även att de personer som besökt en tandvårdsaktör under 2020 har en genomgående bättre tandhälsa än under samma period föregående år. Álfheidur Ástvaldsdóttir menar att det kan ligga flera faktorer bakom detta men en orsak kan vara att personer med sviktande tandhälsa även kan ha problem med allmänhälsa och således undvikt tandvårdsbesök i högre grad.
Tryggt att gå till tandläkaren trots pandemin
Det är trots pågående pandemi viktigt att upprätthålla en god tandhälsa och fortsätta gå till tandläkaren. Det fastslår American Dental Association. Att skjuta upp eller utebli från besök till tandvården kan resultera i en försämrad munhälsa och ökad risk för infektioner både på kort och långsikt.
Tandvårdspersonal följer i sitt arbete strikta hygienkrav och säkerhetsprotokoll för att upprätthålla patienternas säkerhet under tiden de är på kliniken. Dessa strikta regler är gällande oavsett om det pågår en pandemi eller inte.
De odontologiska kraven är alltid höga och kräver noggrannhet för att tryggheten på kliniken ska vara så hög som möjligt. Dessa hygienkrav är i och med pågående pandemi ännu mer omfattande för att säkra miljön både för personal och patienters skull.
I Sverige förhåller sig alla tandvårdsaktörer till Socialstyrelsens hygienkrav för rengöringsprocesser och desinfektion av både instrument och behandlingsrum. På Aqua Dental har vi dessutom lagt till extra försiktighetsåtgärder i våra rutiner med hänsyn till Covid-19, för att det ska vara tryggt att gå till tandläkaren.
Kommande behov av tandvård
Rapporten visar också att antalet genomförda regelbundna undersökningar minskat under 2020, både inom Folktandvården och den privata sektorn. Det betyder att risken för ett uppdämt vårdbehov ökar, både inom vissa patientgrupper och vissa regioner i landet.
Viktigt att stanna hemma vid symptom
Att stanna hemma vid symptom som hosta, snuva, feber eller halsont gäller både personal och patienter. Om du som patient uppvisar symptom bör du vänta med att besöka en klinik till dess att 48 timmar har gått sedan sista uppvisade symptom.
Om du drabbats av akuta besvär så måste en individuell bedömning göras och eventuella åtgärder planeras för att minimera smittspridningen.
Har du frågor eller vill boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan.
Information om artikeln
Mer om tandköttsinflammation