En Invisalignbehandling: Så går det till

Funderar du på tandreglering med Invisalign kan det vara bra att veta hur behandlingen går till – steg för steg.

Att genomgå en tandregleringsbehandling är en livslång investering i dig själv. Invisalign är metoden som är anpassad efter människans aktiva livsstil och är både smidig och snabb.

Invisalign är en tandregleringsmetod som med hjälp av genomskinliga plastskenor justerar tändernas position genom ett lätt tryck. Med hjälp av de individuellt formgjutna skenorna, som byts ut under behandlingens gång, förflyttas endast de tänder som behöver justering lite i taget, tills de når önskad slutposition. Det är de personliga förutsättningarna och individens biologiska gränser och tandregleringens omfattning som avgör hur snabbt en Invisalign-behandling kan genomföras och hur bra tänderna svarar på behandlingen.


Invisalign-behandling steg för steg

Det första steget i alla tandregleringsbehandlingar är att genomgå en konsultation. Du träffar då en specialisttandläkare inom ortodonti som gör en första bedömning av ditt bett och situationen i din mun. Under detta besök samtalar ni även om dina förväntningar, individuella förutsättningar, olika behandlingsmetoder och du får tillfälle att fråga om det du funderar över. Då görs också en bedömning om Invisalign är en lämplig behandling för dig. Vid konsultationstillfället får du även ett preliminärt kostnadsförslag att ta med dig hem. Om du inte har varit på en vanlig undersökning de senaste sex månaderna behöver detta att göras innan tandregleringen kan påbörjas.


Inskrivning och terapiplanering

När du har bestämt dig för att du vill gå vidare med din Invisalign-behandling kommer du tillbaka till kliniken för en inregistrering. Vid det här besöket görs en noggrann undersökning, i vissa fall avtryck för vanliga studiemodeller, röntgenbilder och fotografering av ansikte och bett. Dessutom tas ett avtryck med vår 3D-skanner. Allt detta görs för att den behandlande tandläkaren ska kunna göra en så bra terapiplanering som möjligt. När terapiplaneringen är klar presenterar tandläkaren den för dig och ni går tillsammans igenom alla momenten i behandlingen. Du kommer redan nu att få se en modell av hur ditt slutgiltiga leende kommer att se ut.


Individuellt anpassade skenor

En behandling med Invisalign innebär att du får specialtillverkade skenor som du har på dig i en till två veckor åt gången. Exakt hur ofta skenorna byts är individuellt och beror på Invisalign-behandlingens komplexitet. Skenorna kommer gradvis att flytta dina tänders position, omkring 0,2 och 0,3 millimeter per skena tills dess att det önskade slutresultatet är uppnått. Vissa tandrörelser tar längre tid att utföra. Antalet Invisalign-skenor du kommer att använda under din Invisalign-behandling är individuellt och beror på själva behandlingsplanen. Allt detta kommer den behandlande tandläkaren att ge dig information om.

 

Viktigt att tänka på är att skenorna ska bäras minst 20-22 timmar om dygnet gärna mer och endast tas ut vid måltider och vid dina dagliga hygienrutiner så som tandborstning.

 

Under behandlingens gång kommer du att gå på kontroller, hur ofta du kallas varierar men vanligast är att du går var 8:e vecka. Vid dessa besök kontrollerar tandläkaren att skenorna förflyttar tänderna korrekt, att fästena, de så kallade attachment, finns kvar och ser över att justeringen fortgår som planerat. Vid vissa Invisalign-behandlingar behöver tänderna formas om och/ eller plats skaffas. Då utförs försiktig och noga kontrollerad slipning av emaljen på tändernas ytor som gränsar till granntänderna. Detta ger ingen ökad belastning för tanden eller ökad risk för karies.


Retentionsfasen

När tänderna har förflyttats och slutresultatet har uppnåtts avslutas din behandling. För att stabilisera och bibehålla resultatet kommer du få avtagbara skenor eller en fast limmad tråd på tandradens insida oftast från hörntand till hörntand, så kallade retainers. En del patienter behöver enbart en skena att använda nattetid, medan andra behöver en retainer. Vissa patienter kan behöva en kombination av båda alternativen för att bibehålla sitt Invisalign-resultat.

 

Vilken typ av retention som passar dig bäst kommer din tandläkare att gå igenom. Eftersom vi fortsätter att växa och förändras hela livet i våra käkar och omgivande vävnader måste många gånger retentionsapparaturen behållas livslångt. Det är viktigt att du följer tandläkarens ordinationer för att minimera risken att tänderna ska förflytta sig igen och återgå till sina ursprungliga positioner.


Hur söker jag vård på bästa sätt? 

För att inleda en behandling med Invisalign behöver du först och främst boka tid för en konsultation. En konsultation kostar mellan 500 och 1090 kronor beroende på vilken tandläkare du träffar. Om din konsultation sedan leder till en behandling dras kostnaden för konsultationen av på behandlingspriset. Fyll i formuläret sedan så kommer vi att kontakta dig inom kort.

Hur lång tid tar en behandling med Invisalign?

En vanlig Invisalign-behandling tar omkring 6 till 18 månader. Behandlingslängden är individuell och beror bland annat på hur komplicerad behandlingen är.


Delbetala din Invisalign-behandling

För dig som önskar dela upp din betalning när du genomgår en behandling med Invisalign erbjuder vi nu förmånliga delbetalningslösningar från 300 kronor i månaden. Månadskostnaden baseras på din behandlingskostnad och du gör en enkel ansökan via sms eller i receptionen på kliniken. Du får svar på om du är berättigad lösningen redan efter 15 sekunder. Läs mer här.


Munhygienen och kosten är viktig

Innan man påbörjar en behandling med Invisalign är en viktig förutsättning att dina tänder är friska. Har du haft problem med exempelvis tandköttsinflammtion ska denna vara helt utläkt innan behandlingsstart. Var restriktiv med söta saker, även lightprodukter, och gör rent tänder och skenor efter varje måltid. Fluorsköljning dagligen stärker emaljen och hjälper dig att bibehålla din tandhälsa. Målet är ju både vackra och välmående tänder.


Vilka bettfel kan korrigeras med Invisalign?

Fler än sex miljoner människor har blivit hjälpta av en Invisalign-behandling. Det är viktigt att du träffar en specialisttandläkare inom ortodonti, en så kallad ortodontist, så att denne kan bedöma om Invisalign är rätt metod för dig. Invisalign kan användas för många tandregleringsbehandlingar och för vissa typer av bettavvikelse kan Invisalign fungera bättre än konventionell fast tandställning.


Gör en behandling med Invisalign ont?

En behandling med Invisalign gör inte ont. Det är däremot inte ovanligt att det i början spänner och ömmar i tänderna när skenorna är nya. Du kan även få mindre skavsår, men det är bara tillfälligt och de flesta vänjer sig vid sin tandställning snabbt.


Tydliga resultat med Invisalign

Eftersom en Invisalign-behandling bygger på kontrollerat tryck från de genomskinliga plastskenorna så är tändernas förflyttning lätt att följa upp under behandlingens gång. Du byter skenor med jämna mellanrum och går på regelbundna kontroller för att tandläkaren ska se att behandlingen fortlöper som planerat. Redan innan den faktiska behandlingen påbörjas kommer du att kunna se en modell på det färdiga resultatet med hjälp av ett 3D-verktyg.

För att resultatet ska bli så bra som möjligt är det tre faktorer som är extra viktiga:


  • Dels är det viktigt att välja en tandläkare med lång erfarenhet och stor kompetens inom området. Detta eftersom den behandlande tandläkarens kunskaper kommer att påverka hur lyckat resultatet av din behandling blir.
  • Den andra faktorn är hur noga du följer tandläkarens riktlinjer, och har tandställningen på plats i munnen i 20 till 22 timmar per dygn eller mer.
  • Den tredje faktorn är att alltid vara noga med att skenan sitter helt exakt på plats.

Om du är i behov av tandreglering och är intresserad av Invisalign som metod är det första steget att boka in en tid för en konsultation med en av våra ortodontister. På konsultationen kommer en första bedömning av situationen i din mun att göras, du och tandläkaren kommer att prata om förutsättningar och förväntningar på en eventuell behandling. Dessutom kommer du att få möjlighet att ställa dina frågor. Konsultationen är helt förutsättningslös och du bestämmer sedan själv om och när du vill påbörja din behandling.

Har du frågor eller vill boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan. 

Information om artikeln

Relaterat till Invisalign-behandling

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.