Tänder kan lossna till följd av både misskötsel och olyckshändelser, och många väljer att behandla sina problem med implantat. Men bara för att implantaten är konstgjorda betyder det inte att man kan slarva med sin tandborstning. Tvärtom, en god munhygien är viktig för att tandimplantaten ska hålla och vara fina livet ut. 

Ett tandimplantat kan hålla hela livet men en förutsättning är att du sköter och rengör dina implantat precis som dina vanliga tänder. Det är dock viktigt att komma ihåg att det kan finns inviduella hygienbehov som i samråd med tandläkaren anpassas efter dina omständigheter. Vissa kan till exempel behöva en särskild borste för att noggrant kunna rengöra mellan tandköttet och kronan. I andra fall kan en mindre implantatborste vara nödvändig för att effektivt kunna motverka plack- och bakteriebildning vid kronan och bron. Vill du veta mer om vad tandimplantat är? Läs mer här. 


Infektioner kan leda till komplikationer

Vid de fall då patienter missköter sina tandimplantat är en vanlig följd att tandköttet blir irriterat. Även om karies inte kan bildas i och med tandens konstgjorda natur är det viktigt att komma ihåg att det inte gäller tandsten eftersom att saliv och bakterier fäster både på naturliga och artificiella material. Om bakteriebeläggningar inte avlägsnas är risken stor att det på sikt utvecklas till en inflammation i vävnaden kring implantatet, i tandläkarspråk betecknat som mukosit. Infektioner bör givetvis alltid tas på allvar men i samband med implantat bör du vara extra vaksam då infektioner kan växa snabbare och allvarligare än normalfallen. 

Aqua Dental är specialister på tandimplantat.

Tobaksbruk kan med tiden förhöja inflammationsrisken vid tandimplantaten. I värsta fall kan det till och med leda till en infektion i käkbenet (periimplantit) vilket i sin tur kan orsaka att implantaten helt och hållet släpper. Följaktligen bör du vara uppmärksam på olika varningssignaler. Skulle du till exempel upptäcka en blödning runt implantatet bör du ta kontakt med en tandläkare för att utreda dess orsak.  

Efterkontroll hos tandläkaren

För att undvika komplikationer blir du kort efter ingreppet kallad till ett återbesök för kontroll och uppföljning. Då kommer även en tandläkare eller hygienist utarbeta ett vårdprogram med hänsyn till dina implantat och fastställa behovet av efterkontroll. Vanligtvis är rekommendationen en rutinmässig kontroll och hygienistbehandling på årsbasis.

Lista: Tandhygienistens bästa tips för implantat som håller livet ut

 • Rengör implantaten noggrant varje morgon och kväll, precis som dina andra övriga tänder.
 • Använd lämpliga hjälpmedel som mellanrumsborstar och tandtråd. Fråga din tandläkare eller tandhygienist du är osäker.
 • Var särskilt noggrann i området mellan implantatet och tandköttet.
 • Lär dig och följ det löpande vårdprogrammet som har utformats för dig. 
 • Gör regelbundna återbesök enligt anvisning och avlägsna eventuell tandsten hos tandhygienisten.
 • Avstå från rökning och annan tobak
 • Blödningar är ett varningstecken. Ta kontakt med din tandläkare om det inte slutar inom ett par dagar för kontroll och eventuell behandling.

Boka tid, info eller frågor

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

  klaratander

  Tandläkarkedjan Aqua Dental fortsätter - Stockholm

  Aqua Dental fortsätter växa. Genom ett förvärv av Klara Tänder på Vasagatan får bolaget nu en fjärde klinik i centrala i Stockholm. ”Det är en klinik på bästa läge och med väldigt kompetent personal”, säger Aqua Dentals vd Henrik Augustsson. Läs mer

  Ingen märkte att jag hade tandställning

  Marcus: ”Ingen märkte att jag hade tandställning”

  39-åriga Marcus Nestor hade tandställning som barn – men som vuxen kom problemen tillbaka. Tack vare tandregleringsmetoden Invisalign blev tänderna raka på bara ett år. – Jag trodde inte att det skulle blir så pass bra på så kort tid, berättar han. När 39-åriga Marcus Nestor var yngre och gick i grundskolan hade han en… Läs mer