Fem punkter – om din tandläkare 

Vem får egentligen kalla sig för tandläkare? Och vad krävs av personen i yrkesrollen? Vi förklarar i en lista.

1. Grundutbildad

För att en person ska få kalla sig för tandläkare, och ha rätt att själv bedriva kvalificerad tandvård, behöver han eller hon ha en yrkesexamen och en yrkeslegitimation. Detta innebär fem år av studier på högskola eller universitet. 

2. Ledare 

I sin yrkesroll är det tandläkaren som leder behandlingen av dig som patient, med assistans av en tandsköterska. Tandläkaren kan ställa diagnos och behandla sjukdomar och skador på tänderna, men även i muskulatur och mjukvävnad som hör till området kring käkarna och käklederna. 

3. Beslutstagande 

Tandläkaren genomför en del behandlingar själv medan andra överlåts till en tandhygienist eller tandsköterskan. En legitimerad tandläkare får förskriva vissa receptbelagda läkemedel till patienten om han eller hon bedömer det som passande. Som till exempel antibiotika, smärtstillande och lugnande medel.

4. Kunnig 

Tandläkarutbildningen i Sverige tillhör en av de bästa i världen. För att hålla sig uppdaterad går tandläkare även på efterutbildningar långt efter sin examen. För att du som patient ska känna dig trygg i behandlingsrummet. 

5. Framtidsmöjligheter 

Efter två års arbete som allmäntandläkare finns möjligheten, att för den som vill, vidareutbilda sig till specialist. Det finns specialisttandläkare inom områden som till exempel ortodonti (tandreglering), oral kirurgi (käkkirurgi) eller endodonti (rotfyllnad). 

Var det länge sedan du var hos tandläkaren? Fyll i dina uppgifter nedan så kontaktar vi dig med ett generöst erbjudande. 

Boka tid, info eller frågor

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.