Svullen tunga

Problem med svullen tunga kan ha flera olika anledningar. Här reder vi ut orsaker och symptom. 

Lider du av svullen tunga, eller är det ett problem som kommer och går? Om inte besvären försvinner av sig själv kan du behöva prata med din tandläkare och eventuellt läkare. Att tungan svullnar kan bero på olika saker och det är ofta svårt att förstå problemet utan undersökning.

Vanliga orsaker till svullen tunga

Den vanligaste orsaken till en svullen tunga är ofta att man råkat bita sig i tungan vilket kan orsaka både värk, blåsor och sår. Kryddstark mat eller heta drycker är andra faktorer som kan orsaka irritation i både munnen och på tungan. Allergiska reaktioner mot till exempel färg- eller konserveringsämnen i matprodukter är en vanlig anledning och kan visa sig genom att det kliar och svider på tungan.


Svamp och andra infektioner


Svamp- eller candidainfektion kan leda till svullnad, rodnad och sårbildning. Man kan få en vit beläggning på tungan, och känningar av att tungan svider. Orsakerna kan vara både dålig munhygien, muntorrhet, användning av tandprotes, läkemedel, rökning eller högt för sockerintag.


Luftvägsinfektioner


Vid luftvägsinfektioner såsom förkylningar kan det bildas små blåsor. Dessa kan göra att du får ont i tungan och halsen. Ibland kan smärta och sår på tungan tillsammans med feber eller ömma och svullna lymfkörtlar bero på en allvarligare sjukdom. Uppsök alltid vård om du misstänker en infektion eller sjukdom.


Närings- eller vitaminbrist


Brist på näringsämnen som exempelvis vitamin B12 eller järn kan leda till viss sveda eller små sprickor och sårbildning på tungan. Tecken som man bör hålla koll på kan vara sömnbesvär, nedsatt känsel i händer och fötter, depression och minnessvårigheter.


Burning mouth syndrome


Skulle det vara så att du upplever domningar, smakförändringar, sveda eller brännande känningar på tungan, speciellt under längre tid kan det bero på vad som kallas för “burning mouth syndrome”. Det drabbar oftast äldre kvinnor, och symptomen tros vara nervrelaterade. Det finns inga kliniska fynd utan diagnosen ställs helt enkelt genom att utesluta andra tänkbara sjukdomar.


Glossit


Man kan få något som kallas glossit, som är en infektion eller inflammation i tungan där vita fläckar i kombination med en svullen tunga är relativt vanligt. Det finns många orsaker till tillståndet. Men några av de vanligaste är brist på vitamin B12, allergi mot vissa livsmedel och läkemedel eller hormonell obalans.


Fler anledningar till svullen tunga

Oral lichen planus (OLP) kan ge symptom som vita stråk eller rodnader i munhålan och på tungan. Vanliga symptom är smärta, sveda och bränningar. OLP är en kronisk inflammation som kan orsakas av andra sjukdomar som påverkar immunförsvaret eller av vissa läkemedel


Kan man få svullen tunga av Covid-19?

Ända sedan covidpandemin startade har allt fler symptom rapporteras in. Det kan gälla sveda, sårbildning, brännande känsla samt ont i tungan. Men det är viktigt att understryka att forskarna vet ännu inte vad som orsakar detta, det behöver alltså inte vara relaterat till Covid-19.


Då bör du söka vård

Om du får långvariga besvär med smärta i tungan, vita beläggningar och smakförändringar som inte ger med sig eller läker av sig självt bör du söka vård. Du bör även söka vård om du har ont i tungan med viss eller mycket sårbildning, feber samt svullna lymfkörtlar.


Behandling av svullen tunga

Vilken behandling du ordineras är helt upp till dina problem samt vad din tandläkare eller läkare ordinerar. Men är det ett problem som är självförvållat, genom dålig munhälsa eller bristande munhygien, fixas problem först innan patienten informeras om bättre rutiner för att undvika framtida bekymmer.


Viktigt att tänka på om tungan svullnar

Generellt kan man säga att alla problem då tungan svullnar mycket är allvarliga. Känner man att det börjar svullna kring resten av munnen och ner mot ansiktet och halsen bör man vara mycket uppmärksam och söka akut vård, eftersom man absolut inte vill riskera att få andningssvårigheter.


Om du behöver akut vård

Många behöver vid vissa akuta fall uppsöka en akuttandläkare eller annan akut vård. Vid olyckor och akuta fall där munnen, tungan eller tänderna skadas eller gör ont är det tandakuten och akuttandläkaren du ska vända dig till – de är specialiserade på att ge snabb och effektiv behandling.


Vård hos akuttandläkare

Akuta och svåra tandproblem är viktiga att få hjälp med så snabbt som möjligt. Hela munnen med tänderna och tungan är känsliga, och väntar man för länge med att söka vård kan problemen bli värre. En akuttandläkare kan hjälpa dig med de allra flesta besvär som är av akut karaktär. Det kan till exempel handla om att du har skadat munnen, slagit ut en tand eller har svår värk i tungan eller tänderna.


Rådgivning vid svullen tunga

Kontakta oss på Aqua Dental för rådgivning, undersökning och vidare behandling.

Hur kan vi hjälpa dig?

De må vara en klyscha, men hos oss finns inga dumma frågor. Vi finns här 365 dagar om det är något. Du når oss som vanligt på 010-188 00 00.