Förberedelser kan minska tandvårdsrädsla

Tycker du att det känns otäckt att gå till tandläkaren? Finns det risk att obehagskänslan gör så att du skjuter upp besöket? Förberedelser och information kan hjälpa dig att minska din tandvårdsrädsla.

Det är många som tycker att det är obehagligt att gå till tandläkaren. Trots det är det viktigt att regelbundet gå till tandläkaren och inte skjuta upp sina besök.

Omkring 20 procent av alla vuxna känner ett behag inför att gå till tandläkaren. Cirka 5 procent av befolkningen lider av en så stark tandvårdsfobi att de undviker all kontakt med tandvården, oavsett tandsmärtor eller liknande besvär.

Olika människor är rädda för olika saker, men bland det svåraste för en person som lider av tandvårdsrädsla kan vara att ta det första steget och ta kontakt med tandläkaren. För de som lider av svår tandvårdsrädsla är det vanligt att skjuta upp tandvårdsbesök på framtiden och ju längre man väntar desto starkare blir rädslan.

Det är viktigt att ta det första steget och kontakta tandvården, oavsett om du lider av tandvårdsrädsla, tandvårdsfobi, så kallad tandläkarskräck, och berätta om din rädsla så du kan få den hjälp du behöver.


Hur hjälper ni till att komma över tandvårdsrädslan

För dig som lider av svår tandläkarskräck finns flera olika tillvägagångssätt att använda sig av. Exempelvis kan kognitiv-beteendeterapi minska rädslan hos dig som lever med svår tandvårdsrädsla. För många räcker det dock med att förbereda sig ordentligt innan besöket.

För många som lider av tandvårdsrädsla är det avsaknaden av kontroll som är en central faktor och triggar i gång rädslan. Med ordentliga förberedelser och information återfår du som patient en del av kontrollen inför besöket och på så sätt kan du ta kontroll över situationen. Därför är det viktigt att redan när du bokar din tid uppger att du lider av tandvårdsrädsla så att tandläkaren både kan avsätta tid för dig så att du kan få mer information men även lägga upp en behandlingsplan som är anpassad på individnivå. Patienter med svår tandläkarskräck kan exempelvis komma in på kliniken, träffa den behandlande tandläkaren och sitta i tandläkarstolen som ett första steg i behandlingen.


Vad kan jag göra själv inför mitt tandvårdsbesök

Även om du känner en oro inför ditt besök hos tandvården är det viktigt att tänka på att det trots oro och obehag är viktigt att gå till tandläkaren. Att skjuta upp dina besök innebär att du gör dig själv en otjänst då risken för mer omfattande problematik uppstår om du inte går till tandläkaren regelbundet.

  • När du bokat din tid är det viktigt att du berättar om din rädsla. Då kan du bokas in hos en tandläkare med lång erfarenhet av att behandla tandvårdsrädda patienter, dessutom kan extra tid bokas så att tandläkaren har möjlighet att utföra undersökningen och behandlingen i en takt som passar dig.
  • När du träffar din tandläkare bör du berätta om din tandvårdsrädsla så att ni tillsammans kan komma fram till ett tillvägagångsätt som passar dina behov.
  • Om du lider av svår tandvårdsrädsla är det svårt att boka en tandvårdstid och att ta sig till besöket. Fira dina bedrifter.
  • Om det första steget att boka en tid för ett fysiskt besök känns alldeles för stort erbjuder vi även besök hos våra onlinetandläkare.


Hur förbereder jag mig inför mitt tandläkarbesök?

För att känna en känsla av kontroll är det viktigt att du är förberedd.

  • Våga säga till tandläkaren om du vill ha bedövning eller om du behöver en paus i behandlingen.
  • Innan ditt besök kan du använda dig av avslappningsövningar för att lugna ned både dig och den upplevda situationen.
  • Om du bokas in på ett återbesök, be om att få information om vad som ska hända på återbesöket så att du har möjlighet att förbereda dig.
  • Ta med ett stöd om det hjälper dig att känna dig mer trygg.

Varför lider vissa av tandvårdsrädsla?

Varför vissa drabbas av tandvårdsrädsla och andra inte går inte att säga. Däremot går det att fastslå att det inte är ovanligt att känna ett obehag inför ett besök hos tandvården och det är absolut inget att skämmas för. För de allra flesta beror tandvårdsrädslan på känslan av att inte vara i kontroll. Men det kan exempelvis även bero på tidigare dåliga erfarenheter, sjukdom eller påverkan i barndomen. För vissa kan tandvårdsbesöket återkalla ångestfyllda minnen från upplevelser som egentligen inte har någonting med tandvården att göra, som exempelvis olyckor.


Tandvårdsrädsla ska tas på allvar

Tandvårdsrädsla är ett problem för patienten som måste tas på största allvar. Sahlgrenska Akademin har gjort en studie som visar att ett helhetsperspektiv i mötet mellan tandvårdsrädd patient och behandlare är viktig. Etablerade tandvårdsrädsla skapar en ond cirkel som är svår att bryta, patienterna dras mellan viljan att ha fina tänder och sin styrande tandvårdsrädsla. Rädslan förstärks dessutom av patientens negativa förväntningar och en bristande tilltro till sin oförmåga att hantera situationen. Detta leder i sin tur till skam och ett självförtroende som tar skada. I studien beskrev patienterna att tandvårdsrädslan i kombination med sviktande självförtroende och försämrad munhälsa ledde till problem i vardagen och i vissa fall social isolering. Ökad kunskap, engagerad tandvårdspersonal och stöd för ökad tilltro till den egna förmågan att hantera situationen är viktigt för att patienten ska överkomma sin rädsla.

För de som lider av svår tandvårdsrädsla, kan i vissa fall ekonomiskt stöd från regionen beviljas. Det gäller för att kunna genomgå behandling för tandvårdsrädslan. För att ta del av det ekonomiska stödet krävs att det görs en utredning och att behandlingen sker i samarbete mellan tandvården och psykiater. För att räknas som tandvårdsrädd till den grad att du får ta del av det ekonomiska stödet, krävs det att du undvikit tandvård under en längre period eller tidigare genomgått tandvård under narkos på grund av rädsla.

Har du frågor eller vill du boka en tid hos oss? Ring oss på 010 - 188 00 00 eller om du hellre vill bli uppringd av oss fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan. 

Information om artikeln

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.