Fem fakta om tandimplantat

Att ersätta trasiga eller förlorade tänder kan ge dig som patient självkänslan tillbaka. Tandimplantat är ett estetiskt, funktionellt och hållbart sätt att ersätta förlorade tänder på.

 Att tandimplantat har blivit så populärt har många förklaringar, men sammanfattningsvis kan man säga att de ersätter förlorade tänder på ett estetiskt och funktionellt sätt med ett hållbart resultat. 

1. Tandimplantat håller i längden

Om du har förlorat tänder och väljer mellan olika alternativ att ersätta dem med är det bra att ha i åtanke att tandimplantat är en väldigt hållbar lösning. Implantat är mer permanenta än proteser och kräver bara hygieniskt underhåll och mera sällan en reparation. Dessutom är inte tandimplantat lika beroende av tänderna runt om som broar är.

2. Behandlingen sker stegvis

När det är dags för att påbörja behandlingen sker det vanligtvis i flera steg. Först förankras titanskruven i käkbenet. När den har läkt fast tar man ett avtryck på implantatet. Sedan tas en tandkrona eller bro fram av en tandtekniker och skruvas fast på skruven. Hur lång tid behandlingen tar är individuellt och beror på läkprocessen och ingreppets omfång.

3. Växer ihop med käkbenet

När implantatet fästs i käkbenet så växer titanskruven ihop med käkbenet. Titan är nämligen ett av få material som kroppen inte stöter bort.

4. Implantat kan inte få karies

Ett implantat i sig är artificiellt och därför kan det inte bildas någon karies. Självklart är det ändå viktigt att hålla god munhygien då de annars kan resultera i en infektion runt implantaten. Gå till din tandläkare eller tandhygienist regelbundet för att vara säker på att allting ser bra ut.

5. Inga restriktioner kring ålder

Det finns inga restriktioner kring ålder när man ska genomgå en tandimplantatbehandling, men en förutsättning är att ditt käkbenet har vuxit färdigt. Om en tand inte går att laga, skadas eller slås ut är tandimplantat därför ofta ett väldigt lämpligt alternativ. Låt en erfaren tandläkare bedöma just dina förutsättningar för en implantatbehandling. Åldern i sig spelar ingen roll i sammanhanget.

Information om artikeln

Hur kan vi hjälpa dig?

De må vara en klyscha, men hos oss finns inga dumma frågor. Vi finns här 365 dagar om det är något. Du når oss som vanligt på 010-188 00 00.