Tandskydd när du idrottar

Att skydda tänderna vid idrott är viktigt. Tandskydd går att köpa hos tandläkaren och du får det då individuellt anpassat efter dina egna tänder.

Tandskydd är ett viktigt hjälpmedel för många som utövar vissa sporter. Att gjuta sitt individanpassade tandskydd hos tandläkaren ökar chansen för att tandskyddet sitter bättre och därmed ger ett starkare och mer effektivt skydd.

Tandskydd är ett bra hjälpmedel som fungerar precis som det låter. Det syftar till att skydda tänderna från skador under exempelvis utförande av idrott och sporter. Många personer som spelar hockey eller utövar boxning vänder sig till tandläkaren för att få ett särskilt anpassat tandskydd. Syftet med tandskydd är att sprida kraften från slaget på flera tänder snarare än att en tand blir träffad och riskerar att gå sönder eller i värsta fall lossna. Många av skadorna som sker under tillfällen relaterade till sport sker exempelvis genom fall när käkarna slås ihop. Du kan anpassa ditt tandskydd utifrån ditt behov. Sporter som volleyboll kräver inte lika kraftiga tandskydd som exempelvis hockey.


Hur fungerar ett tandskydd?

Tandskydd är en skena som du sätter över dina tänder i över- eller underkäken. Vissa använder tandskydd på ena tandraden medan andra använder det på båda tandraderna. Tandskyddet som används för att skydda en tandrad sätts på tänderna i övre tandraden, men det finns också en liten ränna för tänderna i underkäken. Denna typ av tandskydd passar för vissa typer av boxning samt för nybörjare och lämpar sig alltså inte för hårdare slag. Många hockeyspelare använder denna typ av skydd. Tandskydd som används på både över- och underkäken ger ett bättre skydd. Det dubbla tandskyddet passar vid boxningsmatcher och sparring. Detta tandskydd ger alltså ett maximalt skydd för båda tandrader och består av en form med två skenor i, en för vardera käke.


Köp ett individuellt anpassat tandskydd

Många väljer att köpa ett tandskydd på exempelvis ett apotek eller i en sportbutik. Dessa är universalskapade för att passa flera personer och dess munnar. Eftersom alla tänder skiljer sig åt finns det en risk att skyddet passar sämre på dina tänder och löper därför större risk att lossna från dina tänder. Det finns en standard för hur tandskydd ska framställas och du bör vara uppmärksam på vilket tandskydd du köper i övriga butiker då alla inte håller standardkraven.


Så rengör du ditt tandskydd

Du som använder tandskydd bör rengöra det varje gång du använt det. Efter att du rengjort det bör du förvara tandskyddet i en förvaringsbox med hål för ventilation. Du rengör skyddet genom att borsta det med en tandborste och diskmedel eller tvål. Det är viktigt att undvika tandkräm och särskilt tandkräm som bleker tänderna eftersom de innehåller slipkorn och kan skada ditt skydd.

 

Går det att ha tandskydd på sin tandställning? Du som genomgår en tandregleringsbehandling kan självklart ändå behöva ett tandskydd. Det går att gjuta ett individuellt tandskydd med hänsyn till din tandställning. Tandläkaren sätter en barriär mellan tandskyddet och din tandställning så att gjutformen inte fastnar i din tandställning.


Vad kostar tandskydd hos tandläkaren?

Det kostar 3500 kronor att framställa ett tandskydd hos tandläkaren. Det krävs endast ett besök hos tandläkaren för att framställa ditt tandskydd. Tandläkaren tar ett avtryck på dina tänder och därefter tar det omkring två veckor innan du får komma tillbaka till kliniken och hämta ut skyddet. Det prövas då ut för kontroll av patientnöjdhet och god passform.

 

Tillverka tandskydd för barn Vi på Aqua Dental välkomnar också barn till våra kliniker, vi kan hjälpa er att framställa tandskydd för barn som är i behov av det. Processen ser likadan ut för barnpatienter som för vuxna.


Vill du bli kontaktad?

Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss.

Information om artikeln

Mer om tandskydd

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.