Published January 26th, 2015 by Tobias Berg, categorized under Tandläkare, Tandvård.

De flesta av oss tänker inte så mycket på vår munhälsa förrän vi får problem. Som tur är så finns det faktiskt enkla vardagsknep som hjälper dig undvika problemen innan de dyker upp. Genom att äta och rengöra tänderna rätt förebygger du de allra vanligaste tandproblemen, som oftast blir värre med åren, och ökar dina chanser till en frisk mun livet ut.

1. Tandtråd

De allra flesta är rätt duktiga på att borsta tänderna och gör det två gånger om dagen vilket håller de synliga delarna av tänderna rena. Problemen uppstår därför ofta mellan tänderna där vi slarvar med renhållningen. Att använda tandtråd dagligen minskar därför inte bara risken att drabbas av hål i tänderna, det är också ett effektivt sätt att ta bort plack som annars kan orsaka inflammationer i tandköttet och leda till tandlossning, en sjukdom som drabbar varannan person över 50.

2. Regelbundna tandläkarbesök

Det är inte många som går till tandläkaren för nöjes skull och ofta går man dit först när man fått problem med tänderna. Smartare är det då att gå till tandläkare och tandhygienist för att undvika problemen snarare än att åtgärda dem. Ett årligt besök hos både tandläkare och tandhygienist hjälper dig nämligen att hålla tänderna rena, även på ställen där du själv har svart att nå. Dessutom hjälper tandvården dig att upptäcka problemen i tid, innan du börjat lida av dem och innan de kräver dyra ingrepp. Att gå till tandläkaren kan alltså spara dig både pengar och lidande.

 

 

3. Ät rätt mat

Maten påverkar hela din hälsa och tänderna är såklart inget undantag. Socker är exempelvis favoritfödan för munnens bakterier och när de bryter ner sockret bildas en syra i munnen som skadar emaljen och orsakar hål i tänderna. Söta och sura drycker som läsk och juice är extra dåliga eftersom syran i själva drycken också fräter på tänderna. Att kombinera sur mat med exempelvis mjölkprodukter som innehåller kalcium hjälper till att neutralisera de skadliga syrorna. Även vårt saliv neutraliserar syran och därför är det bra att äta mat som måste tuggas ordentligt eftersom det ökar salivproduktionen.

4. Ät på rätt sätt

För att din saliv ska ha en chans att neutralisera syran som fräter hål i tänderna behöver den tid att arbeta. Därför bör man undvika att småäta eftersom det sätter igång syraproduktionen och inte ger munnen tid att återhämta sig. Att försöka äta regelbundet och bara vid tre tillfällen om dagen är därför bra för din tandhälsa. Man kan också tugga sockerfritt tuggummi efter måltiden för att hjälpa salivproduktionen och påskynda neutraliseringen av syror.

5. Sluta röka och snusa

Snus och cigaretter påverkar din mun på ett flertal sätt. Det första många märker är att tänderna missfärgas och att andedräkten blir sämre. Dessutom har studier visat en tydlig koppling mellan tobak och cancer i munhålan. Både cigaretter och snus har dessutom en negativ inverkan på tandköttet. Rökare löper exempelvis tre till fem gånger så stor risk att drabbas av tandlossning.

Var det länge sedan du var hos tandläkaren? Fyll i formuläret så kommer vi att kontakta dig med ett bra erbjudande på en basundersökning. 

Boka tid, info eller frågor

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

  Ilningar, smärta

  Så blir du av med ilningar i tänderna, tandläkaren berättar

  Ilningar, smärta i tänderna när man äter eller dricker något kallt, är ett vanligt problem. Många gånger kan ilningarna vara övergående men om du har problem under en längre tid är det viktigt att gå till tandläkaren för att få reda på orsaken till ilningarna. Läs mer

  Så påverkar rökning och snus dina tänder

  Så påverkar rökning och snus dina tänder

  Du vet att rökning är dåligt för din hälsa så det borde inte komma som en överraskning att cigaretter och snus är skadligt för din mun. Nu får du reda på hur mycket de påverkar tänderna och tandköttet. Läs mer

  8 tips för en fräschare mun

  8 tips för en fräschare mun

  En fräsch mun är enklaste vägen till en bättre allmänhälsa och ett längre liv. Följ de här enkla råden för att få friskare och starkare tänder. Läs mer