Psykoterapi hos tandläkare

Psykoterapi syftar till att behandla psykiska sjukdomar och besvär relaterat till besök hos tandläkare med hjälp av olika psykologiska metoder. I tandvården används det för att minska obehagskänslor inför och under dina besök.

På Aqua Dental erbjuder vi våra tandvårdsrädda patienter psykoterapi. Syftet med behandlingen är att du ska må bättre och minska dina obehagskänslor inför och under dina besök hos tandvården.

Psykoterapi är en behandling för dig som på grund av din tandvårdsrädsla undvikit att genomföra ett tandvårdsbesök under en längre period. Det lämpar sig också för dig som varit med om ett trauma som gör att du inte längre litar på främmande personer. Ett trauma kan uppstå under ett tandvårdsbesök, men också på en plats helt orelaterad till tandvården.

Inför psykoterapibehandlingen lägger du och din terapeut upp en vårdplan som innefattar besök hos både terapeut och tandläkare.


Vad är psykoterapi?

Psykoterapi syftar till att behandla psykiska besvär med hjälp av olika metoder. I dag finns det flera områden och metoder inom psykoterapi. En är psykodynamisk och en är kognitiv. Det innebär att det finns stor möjlighet till att anpassa behandlingsplanen efter dina önskemål och behov. Gemensam nämnare för alla behandlingsmetoder är att samtalet ligger i fokus.

Du behandlas ofta av en psykolog eller psykoterapeut. Läkare, kuratorer, fysioterapeuter och arbetsterapeuter kan också genomföra psykologiska behandlingar. Hos oss på Aqua Dental träffar du psykolog eller psykoterapeut när du genomgår din behandling. Du kommer också att träffa någon av våra tandläkare under behandlingens gång.


Förutom psykoterapi erbjuder vi på Aqua Dental även tandvårdsbehandling kombinerat med lustgas och narkos.


Syftet med psykoterapi hos tandläkare

Syftet med behandlingen är att du ska må bättre och minska dina obehagskänslor inför och under dina besök hos tandvården. Genom att gå igenom tankar, känslor och händelser är målet att klara av att besöka den vanliga revisionstandvården och därmed gå på kontinuerliga besök.

Efter avslutad behandling upplever många patienter att de fått en nystart med tandvården och har nu positiva erfarenheter från tandvårdsbehandlingar.


Vad kostar det?

Om din psykoterapi finansieras av Landstinget betalar du en patientavgift per 200 kronor per besök hos tandläkare och 100 kronor per besök hos psykolog eller tandhygienist. Utöver det betalar du också för de kostnader som tillkommer hos tandläkare eller tandhygienist i form av eventuella behandlingar.


Önskar du bli kontaktad?

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig för att svara på dina frågor eller hjälper dig att boka en tid.

Hur går psykoterapi hos en tandläkarklinik till?

De flesta genomför mellan sex och åtta besök hos en av våra psykologer eller terapeuter. Tandvården inleds sakta och du är självklart med och bestämmer takten samt när du är beredd att ta nästa steg i behandlingen.


Hur vet jag om psykoterapi passar mig?

Psykoterapi hos tandläkare passar dig som undvikit att besöka tandvården under en längre period. Du har genomgått behandling med narkos men känner inte att din upplevelse blivit förbättrad.

Terapi lämpar sig om du som genomgått ett trauma hos tandläkare eller i annan situation i livet och känner ett obehag inför att inte ha kontroll över vad som väntar i behandlingsstolen.

Du kanske upplever att din munhälsa påverkar din livskvalitet men att din tandvårdsrädsla sätter stopp för att genomföra ett besök hos tandvården.

Psykoterapi innebär att du kommer att möta tankar, beteenden eller känslor som du kanske aldrig bearbetat tidigare och upplever obehagliga. Vissa patienter drabbas av svårigheter att prata om känslorna och att ta emot hjälp. Dina behandlare kommer att hjälpa dig men det krävs också att du i viss mån är öppen för att ta emot hjälpen. Att vara motiverad ökar chanserna för lyckade resultat.


Inkluderad i behandlingen

Vi för dialog med våra patienter under behandlingens gång. För oss är det otroligt viktigt att du känner dig inkluderad i din behandling, både vad gäller psykoterapi och odontologiska behandlingar. Vi kommer att dela med oss av den information du önskar få. Om du däremot önskar att veta så lite som möjligt delar vi endast det nödvändiga som övergripande behandling samt kostnader med dig.

Information om artikeln

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.