Lustgas hos tandläkare

Lustgas hos tandläkare kan vara en bra lösning för dig som upplever stark oro inför ditt tandvårdsbesök. Hos Aqua Dental kan du träffa behandlare med lång erfarenhet inom tandvårdsrädsla.

Att kombinera sin tandvårdsbehandling med lustgas lämpar sig för dig som upplever en stark oro inför ditt tandvårdsbesök. Kanske har du undvikit att uppsöka tandvård på grund av din rädsla? I så fall är det ett bra alternativ för att kunna upprätthålla en god munhälsa.

Lustgas kan vara ett alternativ för dig som känner sig orolig eller rädd inför ditt besök hos tandläkaren. Det är en behandling som få kliniker erbjuder, men som ofta är vital för att tandvårdsrädda personer ska kunna upprätthålla en god munhälsa. Lustgas är ett läkemedel som du andas in genom en mask. Det verkar smärtlindrande och används ofta under förlossningar, i ambulanser samt under tandvårdsbehandlingar.

Många som behandlas med lustgas är rädda inför sitt besök och frågar oss om lustgas är farligt. Lustgas hos en legitimerad tandläkare är inte farligt eftersom det sker under kontrollerade förhållanden och i medicinska former då den är utblandad med rätt mängd syre. Med lustgas ska du som annars upplever oro känna dig avslappnad och mer trygg under behandlingen


Vad är lustgas?

Lustgas är en luktfri gas som har använts inom vården väldigt länge. Tandläkare i Sverige beräknas ha använt sig av lustgas i kombination med tandvårdsbehandlingar i omkring 55 år. Den har lugnande effekter som kan lindra ångest och minska kväljningskänslor. Namnet syftar till att gasen ger lugnande, behagliga känslor. Första gången lustgas användes var år 1844, i samband med en tandvårdsbehandling.

Lustgasen i sig är inte smärtlindrande och verkar inte bedövande men den påverkar hjärnan så att du slappnar av och upplever dämpad oro, vilket brukar vara det största problemet hos personer med tandvårdsrädsla.


Tandvård med lustgas i Stockholm

För dig som känner dig rädd inför ditt besök erbjuder vi lustgas under våra tandvårdsbehandlingar. Du andas in läkemedlet genom en mask där kväve är blandat med syre. På vår klinik Narkoskliniken som ligger på Kungsholmen i Stockholm kan du träffa tandläkare och behandlas med lustgas. Förutom lustgas erbjuder vi också behandling med narkos och psykoterapi.


Vad kostar en behandling med lustgas hos tandläkare?

Priset för behandling med lustgas är 1300 kronor per gång du använder lustgas. Utöver det betalar du också för den tandvårdsbehandling du genomgår.

Högkostnadsskyddet gäller även på behandlingar med lustgas. För kostnader upp till 3000 kronor betalar du det fulla beloppet. För kostnader mellan 3001 och 15 000 kronor får du 50 procent rabatt på referenspriset och Försäkringskassan betalar resterande 50 procent. På alla behandlingar med en kostnad över 15001 kronor betalar du endast 15 procent av det totala referenspriset.

Det råder fri prissättning i Sverige och därför gäller Försäkringskassans rabatt på referenspriset. Mellanskillnaden står du som patient för.


Hur går det till?

För att lustgasen ska verka andas du i en mask med kvävedioxid och syre. Du kommer att vara vaken under behandlingens gång, men lustgas verkar lugnande för hjärnan och gör det lättare för dig att slappna av under behandlingen. Det är en kortverkande metod och du kan köra bil redan efter trettio minuter.


Önskar du boka tid för behandling under lustgas?

Vill du boka tid eller har du frågor? Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig.

Information om artikeln

Mer om tandvårdsrädsla

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.