Så tar du hand om barnets tänder på bästa sätt
Från det att barnets första tänder bryter igenom är det viktigt att få in ordentliga tandvårdsrutiner. Här får du veta allt om hur du ska göra för att optimera barnets munhälsa.
Friska tänder och god munhygien hos barn ger rätt förutsättningar för en bra munhälsa och goda rutiner i vuxen ålder. Det är viktigt att hitta bra rutiner och se till att ta hand om tänder från det att barnets första tand bryter igenom.
På grund av att barnets tänder har en tunnare och mer ömtålig emalj är det lättare för barn att drabbas av karies. Mjölktänderna skyddar de permanenta tänder som håller på att utvecklas och det är därför viktigt att se till att ditt barns tänder skyddas och inte drabbas av karies.
Som förälder har du ansvar för barnets tandhälsa och det är du som måste se till att goda rutiner införs och följs. Det är även viktigt att se till att skapa en naturlig känsla kring tandläkarbesök.
Borsta barnets tänder i hemmet
När barnet är litet, upp till omkring två år handlar tandborstningen först och främst om att skapa en god vana och att de vänjer sig vid tandborstningen. Det är viktigt att borsta barnets tänder två gånger om dagen, både på morgonen och innan läggdags på kvällen. Från det att barnets första tand växer fram är det viktigt att hålla sig till rutinen och inte strunta i tandborstningen. Ett barn med rena tänder upplever väldigt sällan problem. Även om barnet inte tycker om att borsta tänderna och försöker att vägra är det viktigt fortsätta upprätthålla rutinen med tandborstningen. Det är ditt ansvar som förälder att barnets tänder är rena. Välj en tandborste med ett litet och mjukt borsthuvud och en fluortandkräm med mild smak. När barnet får sina första tänder ska tandkrämsklicken som används inte vara större än barnets egen lillfingernagel.
När barnet är litet går det bra att borsta tänderna när de ligger ned, det kan då vara lättare för dig att se in i och komma åt tänderna längst bak i munnen. När barnet kan stå ordentligt går det bra att sitta eller stå under borstningen. Det är då bra att låta barnet luta huvudet lätt bakåt mot din axel. När du borstar barnets tänder är det viktigt att du borstar hela tanden, ända till tandköttskanten. Borsta med små lätta rörelser och gå igenom tand för tand. Borsta båda tandradernas utsida, insida och tuggyta.
Eltandborste för barn?
Från det att barnet fyllt tre år går det bra att använda en eltandborste för att göra rent barnets tänder. Eltandborsten tar lättare bort beläggning än en vanlig tandborste men det krävs en annan teknik av dig som förälder. Viktigt är dock att fortfarande borsta försiktigt med ett lätt tryck och se till att varje tand borstas på insidan, utsidan och på tuggytan.
Hur ofta ska jag byta tandborste?
När tandborstens strån börja spreta är det dags att byta tandborste. När de spretar kommer de inte längre åt att göra rent som de ska. Detta händer ofta då barnen är yngre eftersom de gärna tuggar på tandborsten.
Är det ok att barnet borstar tänderna själv?
Det är inte ovanligt att barnet vill borsta sina tänder själv och det är bra att barnet tidigt börjar öva på att borsta sina egna tänder. Däremot behöver barnet hjälp av en vuxen för att hålla tänderna rena till tio- till tolvårsåldern. Det är först i denna ålder som barn har utvecklat den finmotorik som krävs för att klara av att hålla tänderna rena på egen hand.
Om barnet vill borsta sina tänder själv kan ett sätt kan vara att låta barnet borsta först för du som förälder sedan får fortsätta borstningen. Det är viktigt att tänka på att när de permanenta tänderna kommer är de känsliga och kräver extra noggrann skötsel.
När barnet börjar bli stort, och är i 14-årsåldern och alla de permanenta tänderna är ordentligt framväxta ökar även risken för karies mellan tänderna. Då är det dags att visa hur tandtråd fungerar. Om det känns svårt, be om hjälp att visa hur det ska göras vid ett besök hos tandvården.
Hur undviker jag att barnets tänder drabbas av karies?
I munnen finns bakterier som kan orsaka karies. Varje gång något stoppas i munnen startar en process för att utveckla en syra. Syran orsakar en nedbrytning av tandsubstans. Denna reaktion pågår så länge intaget pågår och fortsätter cirka 30 minuter efteråt. Sedan påbörjas en återhämtning då tänderna försöker återgå till det normala. Om tänderna inte får denna möjlighet för återhämtning så ökar risken för karies. Därför är det viktigt att upprätthålla goda matvanor med tre mål om dagen och ett par mellanmål. Då hinner munnen återhämta sig mellan måltiderna. Att dessutom se till att undvika socker, inte småäta och inte heller dricka annat än vatten efter kvällens tandborstning hjälper till att hålla tänderna i gott skick.
Mat och dryck
Förutom att borsta tänderna är det viktigt att upprätthålla goda kostvanor, både gällande hur ofta barnet äter och vad maten innehåller. Ditt barn bör äta tre huvudmål per dag och komplettera det med några mellanmål beroende på barnets ålder. Det är även viktigt att undvika socker. Tänk även på att inte borsta tänder i samband med en måltid utan vänta alltid minst en timme efter en måltid med tandborstningen.
Välling vid nattning?
Om du ger barnet välling efter tandborstning på kvällen ökar risken för karies. Därför är det bäst att om möjligt ge vällingen innan tandborstningen. Om ditt barn sedan blir törstigt under natten är vatten det bästa alternativet.
Tandläkarskräck hos barn
Tandvårdsrädsla hos barn kan bero på flera olika saker och är vanligt förekommande. Tandvårdsrädsla eller tandläkarskräck hos barn kan vara mer eller mindre stark beroende på ursprunget av rädslan. Ett tandvårdsbesök innehåller många delar som kan vara stressande för ett barn och rädslan bör tas på allvar. De allra flesta barn som visar sin rädsla genom att uttrycka en vägran om att med på en undersökning. En del barn kan tycka att vissa delar av behandlingen är okej medan andra delar som exempelvis bedövning skapar oro. Andra synliga tecken kan vara svettningar, eller att barnet andas mer häftigt än vanligt eller förändrar sitt verbala beteende.
Vad ska jag göra om mitt barn lider av tandläkarskräck?
Om ditt barn lider av rädsla eller oro inför sina tandvårdsbesök ska du berätta det för personalen på den klinik ni ska besöka. Du kan redan när ni får kallelsen kontakta tandvården och berätta om rädslan. Det är viktigt att du som vårdnadshavare är lugn och att besöket inte blir stressigt. NI kan även prata om tandläkaren redan hemma, fråga vad det är som känns orolig och förbered barnet genom att berätta vad som ska göras under besöket. Ring till mottagningen och be om tips för att lugna ditt barn innan besöket. Om rädslan inte avtar eller om en undersökning blir svår att genomföra kan du med om en remiss till specialisttandvård för barn med tandvårdsrädsla.
Information om artikeln
Mer om barntandvård
Läs också
-
65+Reformen
65+Reformen är ett initiativ från oss på Aqua Dental som syftar till att utöka tandvårdsstödet för seniorer. -
Avbetalning av tandvård
På Aqua Dental erbjuds våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar på helt utan ränta. -
-Träffa Aqua Dentals tandläkare online
Med vår nya tjänst Onlinetandläkaren kan du träffa en tandläkare direkt i din mobil eller dator. Perfekt för dig som har frågor eller söker rådgivning för en synbar förändring i munnen.