Diastema: Vad det är, orsaker och behandling

Funderar du vad diastema är och vad man kan göra åt det? På Aqua Dental kan du få hjälp av några av landets främsta tandläkare.

Att ha mellanrum mellan tänderna kan vara problematiskt både psykologiskt och funktionellt. Ett sådant mellanrum kallas diastema och kan åtgärdas med olika metoder.

Diastema innebär att det finns ett synligt mellanrum mellan två tänder. Det är en vanlig företeelse som kan förekomma hos både barn och vuxna. Diastema kan påverka både munhälsan och utseendet. I denna artikel kommer vi att utforska vad diastema är, hur det kan påverka munhälsan, orsakerna till diastema och hur det kan åtgärdas.


Vad är diastema?

Diastema är ett tillstånd när det finns ett synligt mellanrum mellan två eller flera tänder. Detta mellanrum kan förekomma mellan vilka tänder som helst, men det är mest vanligt att det förekommer mellan de två främre tänderna i överkäken. Diastema kan vara ett naturligt fenomen, men det kan också vara ett tecken på ett underliggande problem som behöver behandling.


Vilka påverkas av diastema?

Diastema kan förekomma hos både barn och vuxna. Hos barn är det vanligt att det förekommer mellan mjölktänderna, eftersom dessa tänder är mindre än de permanenta tänderna som ersätter dem. Ofta försvinner mellanrummet när de permanenta tänderna växer fram. Hos vuxna kan diastema vara mer bestående och kan påverka både estetiken, funktionen och munhälsan.

 

Hur påverkar diastema munhälsan?

Diastema kan påverka munhälsan på flera sätt. För det första kan mellanrummet mellan tänderna göra det svårare att rengöra tänderna och tandköttet ordentligt. Detta kan leda till ökad risk för tandköttsinflammation och karies. För det andra kan diastema som är resultatet av ett bettfel leda till att tänderna och käkarna belastas felaktigt, vilket kan leda till smärta och långsiktiga problem med käkleden.

 

Orsaker till diastema

Det finns flera orsaker till diastema, inklusive:

Genetik: Vissa personer är genetiskt predisponerade för att ha diastema, särskilt mellan de två främre överkäkständerna. Detta kan vara ett ärftligt drag, ett tandanlag, som förekommer inom familjer.


Ojämn storlek på tänderna:
Om tänderna är för små i förhållande till käkbenet kan det uppstå mellanrum mellan dem.


Tandvårdsproblem:
Tandköttsinflammation och tandlossning kan leda till att tänderna börjar röra sig och skapa mellanrum.


Bettfel
: Diastema kan vara ett tecken på ett underliggande bettfel, såsom överbett eller korsbett.


Sugreflex:
Hos små barn kan en ihållande sugreflex leda till att tänderna skjuts isär och skapar ett diastema.


Tungband:
Ett för kort tungband kan påverka tändernas position och orsaka diastema. Detta kan vara ett särskilt problem om tungbandet fäster för långt fram på undersidan av tungan, vilket gör det svårt att flytta tungan korrekt.

Vanebetingade orsaker:
Vissa vanor, som att pressa tungan mot tänderna eller använda sugnapp för länge, kan också bidra till diastema.

Extra tänder:
Det kan även vara en extra tand i käken som gör att tänderna inte har kontakt

 

Hur kan diastema åtgärdas?

Behandlingen av diastema beror på dess orsak och hur mycket det påverkar munhälsan och estetiken. I vissa fall kan diastema vara rent kosmetiskt och kräver ingen behandling. I andra fall kan det vara nödvändigt att åtgärda diastema för att förbättra munhälsan och förhindra ytterligare komplikationer. Här är några av de vanligaste behandlingsalternativen för diastema:

Tandreglering: I vissa fall kan diastema åtgärdas med hjälp av tandreglering. Detta innebär att man skapar ett mer harmoniskt förhållande mellan tänderna och käkbenet genom att justera tändernas position och eventuellt forma om tänderna.

Tandimplantat eller broar: Om diastema beror på förlorade tänder kan tandimplantat eller fasta broar användas för att fylla i mellanrummet och återställa en komplett tandrad.

Skalfasader: Om diastema är rent estetiskt och inte påverkar munhälsan kan skalfasader vara ett alternativ. Dessa tunna skal av porslin eller kompositmaterial fästs på tändernas framsida för att förbättra utseendet och stänga mellanrummet.

 

Förebyggande av diastema

För att förebygga diastema är det viktigt att upprätthålla en god munhygien och besöka tandläkaren regelbundet för kontroller och professionell rengöring. Om diastema är ärftligt eller orsakas av bettfel kan tidig behandling vara nödvändig för att förhindra att problemet förvärras. Föräldrar bör också övervaka sina barns sugvanor och se till att de slutar använda sugnapp och sluta suga på tummen i tid för att förhindra diastema.

Hur kan vi hjälpa dig?

De må vara en klyscha, men hos oss finns inga dumma frågor. Vi finns här 365 dagar om det är något. Du når oss som vanligt på 010-188 00 00.