Tandsmycke

Ett tandsmycke är ett litet smycke som fästs på tandens yta och ger dig ett extra glänsande leende. Ett tandsmycke fästs enkelt hos en tandhygienist och är en relativt snabb behandling.

Tandsmycken blir alltmer populära hos både vuxna och unga. Det finns stor variation på både material och utseende så att du enkelt kan hitta det tandsmycke som passar dig bäst.

Vad är ett tandsmycke?

Ett tandsmycke är ett litet smycke på tanden. Det kan exempelvis vara en diamant på tanden eller en pärla på en tand. Det kan även vara någon form av sten på en tand. Ett tandsmycke kan sättas fast på en eller flera tänder och det finns smycken i flera olika former, material och färger vilket gör det enkelt att hitta ett tandsmycke som passar din stil, utseende och budget.


Tandsmycken i olika material, färger och former

De vanligaste tandsmyckena är i någon form av kristall som monteras på en av de främre tänderna på övre tandraden. Material som kan användas är exempelvis rött, vitt guld eller till och med en diamant. Men det finns även smycken i mer förmånligare material som plast. Till exempel kan du få en liten svartvit fotboll på en av dina tänder, perfekt om du är fotbollsintresserad. Nedan hittar du flera typer av tandsmycken:

 

  • Tandsmycke i guld
  • Tandsmycke i kristall
  • Tandsmycke i vitguld
  • Tandsmycke i silver

 

Fördelar med dyrare material

Det finns många alternativ bland tandsmycken. De flesta smycken som håller hög kvalitet säljs hos guldsmedsaffärer. Du kan även köpa tandsmycken hos tandläkaren. Du kan i de flest fall räkna med längre hållbarhet om du väljer ett dyrare alternativ, så länge smycket sätts dit på rätt sätt. Du kan även återanvända ett tandsmycke av högre kvalitet efter att det har tagits bort eller lossnat.


Montering av tandsmycke

Tandsmycken monteras alltid av en tandhygienist och du bör inte försöka sätta in ett tandsmycke hemma genom att limma tanden själv. Ett tandsmycke går mycket snabbt att sätta fast. Smycket kan monteras på valfri tand så länge tanden är i gott skick. Din tandhygienist börjar med att rengöra tanden mycket noggrant. Efter det monterar tandhygienisten tandsmycket med flytande komposit. Denna process gör inte ont och så länge det görs ordentligt skadas inte tanden. Förutsatt att tanden är frisk och det går att förbereda genom att göra rent den, krävs ingen borrning eller annan åtgärd förutom kompositen.

 

Precis efter du har satt in ett tandsmycke kan det kännas lite annorlunda in munnen. Men de flesta smycken som är anpassade som tandsmycken är oftast tunna så man vänjer sig ganska snabbt. När det kommer till rengöring och underhåll, behöver du inte göra något speciellt. Fortsätt ta hand om dina tänder och behåll dina vanor och munvårdsrutiner.


Är du intresserad av ett tandsmycke?

Om du är intresserad av att fästa ett tandsmycke på en tand bör du först boka in en basundersökning för att träffa en tandläkare och se över situationen i munnen samt diskutera dina möjligheter. Du kan boka en tid hos oss nedan.

Hur påverkas tänderna av ett tandsmycke?

Så länge smycket monteras av en tandhygienist på en hel och ren tand så påverkas inte dina tänder alls. Kompositen (eller limmet) som används är både skonsamt och milt så det påverkar inte heller tänderna eller munnen.


Hur länge håller ett tandsmycke?

Ditt tandsmycke kan sitta kvar i flera år, men det är viktigt att det har fästs professionellt. Förutsatt att du har monterat ditt tandsmycke hos en tandhygienist kan du räkna med att smycket sitter länge. Men det finns vissa saker att tänka på för bästa resultat:

 

  • Välj ett smycke avsett för ändamålet, alltså ett tandsmycke som är gjort för att sitta på en tand.
  • Tandsmycket bör vara lite böjt så att det följer tandens form. Det gör att det fäster bättre och sitter kvar längre.
  • Välj alltid en bra klinik som har erfarenhet av att installera tandsmycken.


Vad händer om tandsmycket lossnar?

Det är mycket ovanligt att ett tandsmycke lossnar om det har satts in av en professionell tandhygienist. Skulle det hända bör du boka tid och uppsöka en tandhygienist eller tandläkarmottagning så fort som möjligt för att se till att allt är okej och få reda på vad som orsakat att smycket trillat av. I de allra flesta fall då ett tandsmycke lossnar beror det på att smycket inte har blivit ditsatt ordentligt. Var därför mycket noga med att alltid använda dig av legitimerade tandläkare eller tandhygienister.


Hur tar man bort ett tandsmycke?

Att ta bort ett tandsmycke är lika enkelt som att montera det. Man bokar en tid hos en tandhygienist. Ditt smycke tas bort och tanden putsas och efter borttagning lämnas inga spår av smycket alls. Det går relativt fort och gör inte ont. Du bör inte försöka ta bort smycket själv då detta kan skada tanden.
Tandsmycke pris

Priset för att sätta in ett tandsmycke varierar från klinik till klinik och beror även på patientens individuella förutsättningar. Även hur mycket ett tandsmycke kostar varierar beroende på val av material. Exempelvis skiljer sig priset mellan en sten på tanden som är gjord i diamant och priset på en silvertand.

 

Vad är en guldtand?

Något som växer mer i popularitet i dag är guldtänder. Från början var en guldtand ett alternativ till ersättning av en förlorad tand. Förr var det ett vanligt alternativ, men i takt med att valmöjligheterna växte så valde fler att ersätta skadade eller förlorade tänder med kronor för ett naturligt utseende. Nu börjar dock guldtänder att bli allt mer vanligt igen. Guld som fyllnadsmaterial har många fördelar då det är tunt, resistent mot syra och hållbart. Vanliga guldtänder innehåller äkta guld men mängden karat skiljer sig.


Montera tandsmycke hos Aqua Dental

Vi på Aqua Dental säljer inga tandsmycken men vi monterar tandsmycken om du köpt dem någon annanstans. Du kan köpa tandsmycken på exempelvis guldsmedsbutiker. Boka en tid hos någon av våra tandhygienister, för ett hållbart och vackert resultat. Hos oss kan du bland annat få hjälp med att montera ett tandsmycke i Göteborg men vi monterar även tandsmycken i Stockholm samt på våra övriga kliniker i Sverige. Fyll i formuläret nedan så kommer vi att kontakta dig inom kort.

Information om artikeln

Mer om tandsmycke

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.