Tandsmycke

Ett tandsmycke är enkelt att fästa på tandens yta och ger dig ett extra glänsande leende.

Tandsmycken blir alltmer populära hos både vuxna och unga. Det finns stor variation på både material och utseende så det är enkelt att hitta något som passar alla. Det finns massor av alternativ på marknaden så att du kan hitta det tandsmycke som passar dig bäst.

Vad är ett tandsmycke?

Ett tandsmycke är ett litet smycke som monteras på en eller flera tänder. Idag finns smycken i flera olika former, material och färger vilket gör det enklare att hitta ett tandsmycke som passar din stil, utseende och budget.


Material, färger och former

Det vanligaste tandsmycket är en kristall eller liknande som monteras på en av de främre tänderna på övre tandraden. Materialen som används är rött, vitt guld eller till och med en diamant. Men det finns även smycken i mer förmånligare material som plast. Till exempel kan man få en liten svartvit fotboll på en av sina tänder, perfekt om man är fotbollsintresserad.


Fördelar med dyrare material

Det finns många alternativ bland tandsmycken. De flesta smycken som håller hög kvalitet säljs hos guldsmedsaffärer eller hos tandläkarkliniker. Man kan i de flest fall räkna med längre hållbarhet om man väljer ett dyrare alternativ, så länge smycket har monterats på rätt sätt. Man kan också återanvända ett tandsmycke av högre kvalitet efter att det har tagits bort eller lossnat.


Montering av tandsmycke

Tandsmycken monteras alltid av en tandhygienist, och man bör inte försöka sätta in ett tandsmycke själv. Ett tandsmycke går mycket snabbt att sätta in. Smycket kan sättas på valfri tand så länge tanden är i gott skick. Man börjar med att rengöra tanden mycket noggrant. Efter det monterar man tandsmycket med flytande komposit. Det gör inte ont, och så länge det görs ordentligt skadas inte tanden. Så länge tanden är i gott skick och det går att förbereda genom att göra rent den, krävs ingen borrning eller annan åtgärd förutom kompositen.


Är du intresserad av ett tandsmycke?

Om du är intresserad av att fästa ett tandsmycke på en tand bör du först boka in en basundersökning för att träffa en tandläkare, se över situationen i munnen och diskutera dina möjligheter. Du kan boka en tid i vår onlinebokning nedan: 

Hur påverkas tänderna av tandsmycke?

Så länge smycket monteras av en tandhygienist på en hel och ren tand så påverkas inte tänderna alls. Kompositen (eller limmet) som används är både skonsamt och milt så inte heller det påverkar tänderna eller munnen.


Så länge kan tandsmycket sitta kvar

Ditt tandsmycke kan sitta kvar i flera år, men det är viktigt att det har fästs professionellt. Om det har gjort det kan du räkna med att smycket sitter länge. Men det finns vissa saker att tänka på för bästa resultat:


  • Välj ett smycke avsett för ändamålet, alltså ett tandsmycke som är gjort för att sitta på en tand.

  • Tandsmycket bör vara lite böjt så att det följer tandens form. Det gör att det fäster bättre och sitter kvar längre.


  • Välj alltid en bra klinik som har erfarenhet av att installera tandsmycken. Vi på Aqua Dental kan hjälpa dig att sätta in tandsmycken.


Hur tar man bort ett tandsmycke?

Att ta bort ett tandsmycke är lika enkelt som att montera det. Man bokar en tid hos en tandhygienist. Ditt smycke tas bort och tanden putsas och efter borttagning lämnas inga spår av smycket alls. Det går relativt fort och gör inte ont. Man bör inte försöka ta bort smycket själv.


Vad händer om tandsmycket lossnar?

Det är mycket ovanligt att tandsmycket lossnar om det har satts in av en professionell tandhygienist. Skulle det hända bör du boka tid och uppsöka en tandhygienist eller tandläkarmottagning så fort som möjligt för att se till att allt är okej, och få reda på vad som orsakat att smycket trillat av. I de allra flesta fall då ett tandsmycke lossnar beror det på att smycket inte har blivit ditsatt ordentligt. Var därför mycket noga med att alltid använda dig av legitimerade tandläkare eller tandhygienister.


Viktigt att tänka på

Precis efter du har satt in ett tandsmycke kan det kännas lite annorlunda in munnen. Men de flesta smycken som är anpassade som tandsmycken är oftast tunna så man vänjer sig ganska snabbt. När det kommer till rengöring och underhåll, behöver du inte göra något speciellt. Fortsätt ta hand om dina tänder och behåll dina vanor och rutiner.


Pris för tandsmycke och montering

Priset för att sätta in ett tandsmycke varierar från klinik till klinik och beror även på patientens individuella förutsättningar. Även kostnaden för själva smycket varierar beroende på val av material. 


Fördelar och nackdelar med tandsmycke

Förutom själva processen att skaffa ett tandsmycke, som är väldigt enkelt och smidigt idag och dessutom kostnadseffektivt, så finns inga nackdelar. Fördelarna däremot är många om man gillar stilen. Varje gång du ler kan ett vackert smycke gnistra till och skina. Det kan göra stor skillnad för ditt utseende och stärka din personlighet. Dessutom kan du enkelt ta bort ditt tandsmycke om du ångrar dig, utan att lämna några märken eller skador på dina tänder.


Vad är en guldtand?

Något som växer mer i popularitet i dag är guldtänder. Från början var en guldtand ett alternativ till ersättning av en förlorad tand. Förr var det ett vanligt alternativ, men i takt med att valmöjligheterna växte så valde fler att ersätta skadade eller förlorade tänder med kronor för ett naturligt utseende. Däremot börjar guldtänder att bli allt mer vanligt igen. Guld som fyllnadsmaterial har många fördelar då det är tunt, resistent mot syra och hållbart. Vanliga guldtänder innehåller äkta guld men mängden karat skiljer sig.


Vad är Grillz?

Grillz är också en typ av tandsmyckning som blivit populär på senare tid även i Sverige. Det kommer från hip hop-kulturen och används av flera stora artister. Grillz fungerar genom att man knäpper fast dem på sina nuvarande tänder, de är därmed även avtagbara. Man behöver göra ett avtryck hos en tandläkare och med det avtryckt gjuter man dina Grillz i antingen stål eller guld. De kan även dekoreras efteråt för en ytterligare effekt.


Pris för Grillz

Grundkostnaden för Grillz ligger på ca 10 000 kronor, beroende på vilket material du väljer. I det priset ingår avtryck, produktion av modell samt själva framställningen av dina Grillz. För ett mer detaljerat pris rekommenderar vi tidsbokning för konsultation.


Montera tandsmycke hos Aqua Dental

Vi säljer inga tandsmycken men vi monterar tandsmycken om du köpt dem någon annanstans. Boka en tid hos någon av våra tandhygienister, för ett hållbart och vackert resultat. Fyll i formuläret nedan så kommer vi att kontakta dig inom kort. 

Information om artikeln

Mer om tandsmycke

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.